söndag 16 december 2012

Tecken på att det var länge sedan den Nya Världen var ny

En sak som åter och återigen slår oss är hur efter USA ligger i utvecklingen. Låt vara att vi bor i USAs kanske mindre utvecklade del (en av mina europeiska vänner drog parallellen till det forna Östtyskland, och det ligger något i det). Men ändå. Med tanke på att så många Nobelpris går till USA och att mycket teknisk utveckling sker i USA så är det ett förvånansvärt förlegat samhälle. Några saker har jag skrivit om i tidigare inlägg, men här kommer en liten samling av exempel:
  • Konstituitonen (grundlagen) var väldigt framstående när den skrevs på 1700-talet och antogs 1787, men sedan dess så har få saker i den ändrats. Ja, faktiskt så ändras ingenting i denna utan det skrivs tillägg. Hitills har det endast antagits 27 tillägg till konstitutionen (för antagande krävs 2/3 i både senaten och representanthuset).   
  • Man har rätt att bära vapen, och för många är det t.o.m en av de mest grundläggande rättigheterna. Det var länge sedan vi ens hade rätt att bära kniv i Sverige.
  • Att betala med check är lika vanligt som att betala med kort. Checkarna försvann väl i Sverige någon gång på 1980-talet. 
  • Man har vita tubsockor. Och inte bara när man tränar. Håkan måste ha det på arméfysen, men avstår i övrigt...
  • Att vara hemmafru är naturligt. Om en man skulle vara hemma med barnen ses det däremot som väldigt suspekt.
  • Man använder titlar hela tiden: Mr, Mrs, Miss, Sir, Mam. Hm, det var väl 60-tal när det försvann i Sverige?
  • Undervisningspedagogiken har vi skrivit en del om, både på Håkans blogg och denna. Mycket av de som de gör i skolan har vi i Sverige lämnat efter oss för länge sedan.  
  • Både i det stora och det lilla så är medvetandet om miljön skrämmande litet. Få gör ens de mest grundläggande sakerna för att spara på världens begränsade resurser.
  • För de som jobbar med fysiska yrken är arbetarskyddet minst sagt dåligt. Till exempel så har de som kör lövblåsar och gräsklippare nästan aldrig hörselskydd.  
  • Trafiksäkerheten är dålig på många sätt. Om man tittar på detaljerna i utformningen av räcken, vägkorsningar etc så ser man oändliga möjligheter att förbättra säkerheten. Och vid vägarbeten så ser man ändå mer. Skyddet för dem som jobbar i vägmiljön är extremt lågt, hänger samman med punkten ovan.
Listan kan göras längre, men vi stannar vid dessa 10 punkter denna gång. Det som är lite skrämmande är att de själva anser sig vara kronan på verket och den ledande nationen i världen, vilket de förvisso är på en del områden. Men inte alla.....

2 kommentarer:

  1. Intressant sammanställning. Men jag tycker också att vi i Sverige är jättebra på att tycka vi är bäst och gärna vill "utbilda och undervisa" folk från andra länder. Det kanske är amerikanskt, eller svenskt.

    SvaraRadera
  2. Love seeing perspective from around the world. Change is so very hard, especially here in the Southern USA. California is far more progressive than we are. I agree about taking care of our environment...so many just won't accept we only have one planet and we should care for it well.

    SvaraRadera