lördag 15 september 2012

Rodeo

Ikväll har varit på rodeo. Alltså cowboys (och cowgirls) som rider på vilda och tama hästar, vilda tjurar och brottar ned tjurkalvar mm. Väldigt amerikanskt. En annorlunda upplevelse. Men på det hela taget en trevlig utflykt till en av de närliggande små samhällena.
 

Björn tog förstås på sig sina cowboy grejer för att smälta in i omgivningen. Här med de tjurkalvar som ska brottas ned på rodeon.

Det var också lite marknad och karuseller. Björn ville förstås prova på den mekaniska tjuren. Leopardfläckig. Lite märkligt!

Själva rodeon började med bön, hyllning av amerikanska försvarsmakten, nationalsång och fanvakt.

Sedan var det dags för vilt sparkande unghästar och tjurar som gör sitt bästa för att bli av med den hemska människan på ryggen. Det gäller att hålla sig kvar så länge som möjligt på ryggen och dessutom lyckas få stilpoäng av domarna.

En annan gren var två män som rider vid sidan av en av ungtjurarna på bilden överst. Sedan gäller det att en av dem kastar sig ner över tjukalven och brottar ned den på marken med bara händerna. Nästa gren var när en ungkalv släpps in och sedan ska fångas in med lasso, tas ned på marken och bindas i tre av benen. Intressant att se hur hästen samarbetar i detta moment genom att backa bakåt och sträcka lasson som är bunden vid sadeln. Detta så att cowboyen inte behöver hålla lassot om halsen utan kan ägna sig åt att få ihop benen. För dessa moment gäller det att vara snabb och göra rätt, vilket inte alla lyckades med, en del av tjurarna klarade sig genom arenan utan att låta sig fångas.

Framförallt de första grenarna när man rider på en unghäst eller tjur känns ju fullkomligt livsfarligt. Och skydd? Nja... En hade hjälm, de övriga cowboyhattar. Några hade någon form av skyddsväst, men inte alla... Det gäller ju förstås att hålla stilen och vara tuff.

2 kommentarer:

  1. Hur länge satt du kvar på "leopard-tjuren" Björn ?

    SvaraRadera
  2. Kanske 30 sekunder (vilket är rätt länge).

    SvaraRadera