onsdag 5 december 2012

Kyrkogårdar

Lite tråkigt ämne kanske, men något som jag som landskapsarkitekt reflekterat över.

Kyrkogårdarna ser så annorlunda ut här! I Sverige är det själfulla platser, utvalda och utformade med omsorg. De avgränsas av häckar eller smidesstaket. Omges av träd. De delas ofta in i små rum av häckar och träd. Gravstenarna är ofta individuella och omgärdas ofta av en liten blomsterplantering. Det är personliga platser med en fridfull stämning.

Här kan kyrkogården ligga intill en väl trafikerad landsväg. En uthuggen plats i den snåriga skogen. Ibland ser man inga gravstenar när man passerar (det är troligen stenar placerade liggande på marken då). Det enda man ser är spretiga blomkvastar av konstgjorda blommor. 


Liggande stenplattor. Gräsmattan är vinterbrun, det är nog lite finare på våren.....

Familjegravar på Columbus största kyrkogård. Stenöken....

Men här, under trädet kanske jag skulle kunna tänka mig....
Militärkyrkogårdarna är förstås ett kapitel för sig. Likadana stenar i tusental. I mer eller mindre raka rader. På framsidan den tjänstgörandes namn och eventuell grad. Vilka krig den varit med i. På baksidan får fru (eller make) och eventuella barn som dött i tidig ålder sina namn. Det är inte bara stupade soldater, utan även veteraner som kan få bli begravd på en militärkyrkogård.

Fanan vajar på halv stång på Fort Bennings kyrkogård.

En saknad kvinna har fått en julgran på graven. Kanske barnen har valt?
Håkan besökte den stora militärkyrkogården i Washington, Arlington National Cementary, under förra veckans studieresa. Här kan alla de som stupat begära (ja, alltså i förväg eller via anhöriga) att få bli begravd. Det finns även monument över dem som omkom i Lockerbie, Space Shuttle Challanger mm. Det är inte bara militärer, utan man kan bli begravd här som civil också om man gjort en stor insats för nationen. Det mest kända monumentet är "Den okända soldatens grav" som vaktas dygnet runt, oavsett väder, av soldater. Kyrkogården grundades 1864.

Det är nu ca 250 000 gravar, och det finns fortfarande tomma ytor. Alla har likadana stenar som står i absolut snörräta rader. Men här är landskapet böljande och det är rätt gott om träd som delar upp området.  

Kolla in hemsidan för mer bilder och info. Länk!

Soldat som vaktar Okända soldatens grav.

Arlingtonkyrkogårdens oändliga rader med gravar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar