tisdag 25 december 2012

Sydstatsjul

Juldagen. Det mesta är stängt och det råder nog en viss frid efter den intensiva förejulruschen. Dock misstänker jag att Walmart (typ ICA Maxi) har öppet, de har öppet dygnet runt i vanliga fall. Familjerna är samlade för att byta klappar och äta mat. Ungefär som i Sverige alltså. Vad är det då som skiljer?

Några iakttagelser:
  • Vad man äter verkar variera mycket mer än under Thanksgiving, när det är obligatoriskt med kalkon. Det verkar som familjerna till stor del har egna traditioner (beroende på ursprung) vad som ska stå på bordet. Kyckling, kalkon, skinka, stek... Det mesta verkar passa. Men pajer, både som mat och efterrätt är vanligt på bordet.
  • Eggnog säljs på tetrapack (dock utan sprit). Inte min favorit. Men varm äppeljuice med kanel är gott!
  • Pepparkakorna är mindre kryddade, men täcks av ett tjockt lager glacyr.
  • När man tar in granen och öppnar julklappar varierar mellan familjerna. Många här i söder tar in granen i samband med Thanksgiving i slutet av november, medan andra tar in granen någon dag innan jul eller på julafton. Julklappar kan öppnas på julafton, men det vanligaste att de öppnas på juldagens morgon eller förmiddag. Paketen ligger i strumporna på spiskransen och under granen. Men det är sällan tomten har tid att närvara, han har hastat vidare.
  • Däremot har tomten tid att sitta i shoppinggalleriorna för familjefotografering. Familjefoton är nämligen väldigt viktiga, och kan man dessutom få med själva jultomten i familjefotot så är lyckan total. Långa köer och många dollar för detta.
  • Tomtenissarna är "Christmas Elfes", dvs alver med spetsiga öron. Är inte de egna öronen spetsiga nog köper man tomteluva med alvöron på sidan.
  • Tennsoldater är en vanlig juldekoration. Har inte riktigt förstått vad soldater har med julen att göra.....
  • Julstjärnor är den stora julblomman. Men till skillnad från i Sverige så håller man sig faktiskt mest till den djupt julröda. Inte särskilt mycket rosa och vitt, och faktiskt mindre glitterspray än i Sverige.
  • På belysning/husdekorations sidan så är det faktiskt inte så väldigt vanligt här i södern, det verkar som det är vanligare att klä in huset i lampor längre norrut. Men en trend är att ha uppblåsbara figurer (tex en gigantisk snögubbe) i trädgården.
  • Tröjor, strumpor och slipsar med julmotiv används under hela december, inte bara på julhelgen. Några av våra vänner har varit på "Ugly xmas jumper party", och ja, de har fått se riktigt knasiga kreationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar