måndag 6 augusti 2012

När det inte finns personnummer

I USA har de inte personnummer på det vis vi har i Sverige. Inte heller folkbokföring eller något annat system för att hålla lite koll på folk. Det finns ju Social Security Number som jag skrivit en del om tidigare och detta underlättar, men man måste inte ha det och man blir inte automatisk tilldelat ett SSN när man blir medborgare eller får arbetsvisum eller liknande papper på att man får vistas en längre tid i landet. Detta får förstås konsekvenser. Hittills har vi märkt detta:
  1. Eftersom man inte är spårbar på samma sätt som i Sverige måste man betala (ofta höga) depositionsavgifter när man hyr något, öppnar ett abbonemang eller liknande. De vill ha en betalningssäkerhet helt enkelt eftersom de inte kan se var man bor.
  2. För inskrivningen i skolan är alla tvunga att bevisa vilken adress de bor på, genom t ex hyra, elräkning eller gasräkning. Två skilda dokument ska visa var du bor. 
  3. Givetvis måste du kunna visa ett SSN när du registerar dig inom sjukvården. Det måste dock inte vara ditt eget, du kan även ange din "sponsors" nummer, det vill säga makens eller pappans. I vårt fall så är det bara Håkan som har ett nummer som motsvarar SSN, men det är ett  militärt nummer, men det har hittills fungerat tillfredställande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar