Det är skolplikt för alla mellan 6 och 16 år. Alla måste alltså, precis som i Sverige gå i skolan. Däremot finns det större möjligheter att själv undervisa sina barn, sk Homeschooling. Det verkar vara rätt många som utnyttjar den möjligheten. Kraven som man ska uppfylla är följande:
- Den ansvarige föräldern (gissar att det i 99% av fallen är mamman) måste ha åtminstone High School utbildning. Man får bara undervisa barn som man är vårdnadshavare för.
- Senast 1 september varje år lämna in en avsiktsförklaring där det beskrivs vilken undervisning man har tänkt att bedriva.
- Minst 180 skoldagar/år och minst 4,5 timmar/skoldag. Närvaron ska rapporteras varje månad till det lokala skolkontoret. Jämförelsevis så har Björn 6,5 tim i skolan med totalt sett max 1 timmes rast.
- Undervisningen ska innehålla läsning, språk, matte, samhällskunskap och naturvetenskap. Men innehållet är upp till föräldrarna.
- Delta i nationella prov vid åk 3, 6, 9 och 12.
Det finns gott om pedagogiskt material att köpa för den som tycker att detta är modellen för barnen. Bilden nedan är från bokhandeln Barnes & Noble som har ett par hyllsektioner med material. Det finns även särskilda affärer som bara säljer material för homeschooling. Och naturlightvis finns det massor av hemsidor och grupper för ämnet. Man kan köpa färdiga paket med undervisningsmaterial, prov och lärarhandledningar. Så hjälpmedel saknas det alltså inte.
Varför väljer man då att köra med homeschooling? Ja, de som jag pratat med gör det för att bespara barnen en massa skolbyten (typ arméfamiljer som flyttar ett par gånger om året) eller för att de helt enkelt är bäst lämpade att undervisa sina barn. Kanske för att de är besvikna på skolssystemet eller inte hittar någon skola som stämmer överens med deras livssyn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar