fredag 17 augusti 2012

Officershustru

Håkans kurs har kommit igång på allvar nu, vilket märks även för mig (mest märks det på att han åker hemifrån vid 5 på morgonen och kommer hem efter 5 på eftermiddagen och därutöver sitter och läser ett par timmar på kvällen). Men idag blev männen hemsläppta tidigt för att avlösa sina fruar i hemmet och låta dem åka på "Spouce orientation" (spouce = maka). Vi fick bland annat information om vilka aktiviteter och utbildningar som armén erbjuder. Bland annat kan man som officersfru gå utbildning i ledarskap och hur man förväntas agera som officershustru i US Army. Om jag ska gå någon av kurserna? Skulle vara för tillfället att göra sociologiska studier då.....

För det är verkligen annorlunda att vara en officershustru här och i Sverige. För det första så är det mycket mer respekterat att vara med i armén här, i synnerhet när man är officer. För det andra så förväntas man stötta maken i vått och torrt, men man får också uppskattning för det från officiellt håll, vilket jag endast vid något enstaka tillfälle fått i Sverige.

Man märker också att familjen värderas mycket högt och familjen är verkligen en av samhällets stöttepelare, på gott och ont. Eftersom det i armén förväntas att man är villig att flytta kors och tvärs över landet med ojämna mellanrum är det viktigt att familjerna har en möjlighet att följa med. Även på vissa utlandsuppdrag kan familjerna följa med (t ex har några av våra vänner bott 3 år i Tyskland), men till Irak och Afghanistan finns förstås inte de möjligheterna. Då ska familjerna hemma ha det bra medans maken gör sin plikt i utlandet.

Några av kursledarna spelade upp två olika scener av hustrun och officeren:

Scen 1. Frun är frustrerad över att maken inte kommer hem, och när han väl kommer hem med massvis av hemarbete får han inte något varmt välkomnande direkt. Hon gnäller över att de inte kommer iväg på något och han är trött och urskuldande. 

Scen 2. Frun väntar tålmodigt och ger maken en drink när han kommer hem. Hon har planerat in aktiviteter för den kommande Labour day som hon föreslår och han accepterar eftersom det passar in i hans schema.

Gissa vilken scen som de flesta kände igen sig i och vilken scen som US Army helst vill ska spelas upp där hemma..... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar