tisdag 7 augusti 2012

Bilregistrering

Vi har ju köpt två bilar här och med det följer en del procedurer. Som tur är har vi fått god hjälp av bilhandlaren (vi har köpt båda bilarna av samma firma). Själva köpet var inte så svårt. Bara att skriva under ca 10 papper och betala. Och till vår förvåning var det inte svårt att betala med kort, vilket det annars ofta är (märkligt, vi vet, det kommer nog ett särskilt inlägg om det vad det lider).

Bilsäljaren är även snäll och ordnar med försäkring. Och det är en försäkring som är personanknuten, dvs man måste ange vilka som kommer att köra bilen. Lite annorlunda! Men det kanske speglar hur hårt personknutet det är med bilägandet. Dock kan två stå som bilägare, inte bara en som i Sverige.

När vi ska åka iväg från bilhandlaren får man en tillfällig registreringsskylt. Ja, för registreringsskylten är inte knuten till bilen. Nedansstående sitter på Jeepen. Den gäller i en månad. Under den tiden ska man få ett brev från Georgia Department of Transportation. I det talas det om att man är rättmätig ägare till bilen och att man har rätt att hämta ut en permanent skylt.


Nu har det ju krånglat med posten för oss, så i förra veckan när det närmade sig sista datum för den temporära skylten på Volvon så fick vi försöka lösa det ändå, med hjälp av bilfirman. I alla fall så ska man till det lokala departementskontoret här i Columbus och hämta ut sin permanenta registreringsskylt. Då kan man välja design på skylten, men eftersom Håkan inte riktigt var beredd på det så fick det bli standardskylten, Peach state Georgia. Så den sitter nu på Volvon. Och idag var vi in på departementskontoret igen och förklarade att de måste skicka registreringsbeviset på Volvon igen.


Om någon vecka är det dax för samma procedur för Jeepen. Håkan börjar bli känd i säkerhetskontrollen i stadshuset (modell flygplanssäkerhetskontroll, men lite mindre rigorös) eftersom han båda gångerna kommit i uniform och det alltid piper i bågen då. Det bra med att komma i uniform är att man får gå före i kön :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar