fredag 31 augusti 2012

Lååång helg

På måndag är det Labour Day - dvs Arbetardagen. Motsvarande 1:a maj. Att den firas nu och inte när resten av världen gör det har säkert sina randiga och rutiga skäl... Nåväl, vi tackar för ledigheten. Håkan har varit ledig idag också, men Björn har varit i skolan (och klarat av en massa prov). På måndag är alla lediga. Så vi passar på att dra till Atlantkusten igen. Favoriten Savannah tas i repris. Men denna gång är det bara familjen, inte två bussar med 100 personer. Skönt!

Fast det är minsann inte bara att ge sig av när man hör till US Army. Inom 100 miles (dvs 160 km) rör vi oss fritt över dagen (dvs vi kan åka till Atlanta). Åker vi utanför denna radie måste vi dels lämna in en blankett innan och sedan ska Håkan: 1. Anmäla avfärd hemifrån, 2. Anmäla ankomst på destinationen, 3. Anmäla avfärd från destinationen och 4. Anmäla ankomst hem. Anmälan görs via SMS. Ja, det är bara att "le och vinka" och göra som man blir tillsagd.

Resan betyder att det kan bli lite si och så med blogginlägg några dagar. Men ge er till tåls kära följare, vi samlar på oss intryck och bilder och återkommer nästa vecka.

Trevlig helg på er!

Vi hoppas på samma tur med vädret som förra resan!

Schema

Så här ser Björns schema ut (åk 3):

PeriodMONDAYTUESDAYWEDNESDAYTHURSDAYFRIDAY
8:00-8:30Morning WorkMorning WorkMorning WorkMorning WorkMorning Work
8:15-9:15Science/SSScience/SSScience/SSScience/SSScience/SS
9:15-10:15ELAELAELAELAELA
10:15-11:15Reading WorkshopReading WorkshopReading WorkshopReading WorkshopReading Workshop
11:15-11:45AR ARARARAR
11:55-12:25LunchLunchLunchLunchLunch
12:30-12:55Read AloudRead AloudRead AloudRead AloudRead Aloud
1:00--2:20MathMathMathMusic/ P.E.Art / P.E.

Morning Work = Morgonarbete
Trodde att det var samling, men Björn tycker att det är rätt ned i dagens arbete bara.

Science = Naturkunskap.
Har Björn inte haft än, de första veckorna har det varit SS för hela slanten. De alternerar passen mellan  Science och SS i block.

SS, Social Studies = Samhällskunskap.
Arbetar just nu med Grekland, kartor, demokrati mm.

ELA, English Language Arts = Engelska
Grammatik, stavning mm.

Reading Workshop = Läsning
AR, Accelerated Reader = Läsning
Björn vet inte om det är någon skillnad på dessa två ämnen. Men alltså väldigt mycket läsning. Och dessutom minst 120 min läsning/vecka hemma. Se mer om läsning i skolan här: http://bocker-emellan.blogspot.com/2012/08/lasning-i-elementary-school.html

Read Aloud = Högläsning.
Fröken läser högt. Ännu mera läsning....

Math = Matte.
Ganska lika nivån hemma. Ett av Björns favoritämnen.

Music = Musik
Musikläraren verkar vara en riktigt klippa och de låter som det är roliga lektioner. Mycket rytmer just nu.

Art = Bild
Just nu är temat ugglor som är skolans symbol. Rita, måla, collage....  Mycket roligt tycker Björn.

P.E, Physical Education = Gymnastik
Den stora skillnaden mot i Sverige är att det inte byts om och duschas. Man kör på i sina vanliga skolkläder. Men man måste ha springskor. Björn diggar förstås.

Sedan är väl inte dagarna exakt såhär. Precis som i Sverige anpassas dagarna efter annat, men detta är ramen och de ämnen som ska läsas. Fröken, Mrs Weeks, har alla ämnen utom musik, bild och gympa. Så det är också mer eller mindre som hemma.

Vad som är annorlunda är att det är ont om raster. Oftast är det en rast på förmiddagen, men inte alltid. Ibland hinner de ut en sväng på lunchen, men inte alltid. Ibland är de alltså inne hela dagen. Inte alls bra tycker vi. Och det är inga fritidspass heller, utan mestadels skolarbete från 8.00 till 14.30 (eller PM 2.30 som man skriver här).

En annan stor skillnad är pedagogiken, men det får bli ett annat inlägg.   

torsdag 30 augusti 2012

Mycket läxor...

Jag har tidigare skrivit lite om läsningen och läxorna i skolan. Nu är det Björns tredje vecka i skolan, så nu är väl alla rutiner på plats, både på skolan och hemma. Denna vecka har det verkligen varit mycket läxor varje kväll. Dock har det inte varit några läxor över helgen ännu, om man nu klarat läsningsbetinget för veckan.

Alla kvällar har Björn gjort detta:
  • 20 min läsning (ska läsa totalt minst 120 min per vecka)
  • "Spelling activity" (totalt 35 ord vars stavning ska nötas in med olika övningar varje dag)
  • Matte (ett A4 med uppgifter)
  • Studera Grekland (4 sidor med korta fakta om Grekland, grekisk arkitektur, demokrati, kartkunskap och olympiska spelen)
Tid: 1 - 1,5 tim/dag. På det sista är det prov i morgon. Det första provet han pluggar inför.

Jag vet att det diskuteras på skolan hemma hur mycket läxor det ska vara, om några alls. En sak är säker, Björn kommer att tycka att det är väldigt lite läxor hemma....

Army Kids

Med anledning av en bok jag såg idag så finns ett nytt inlägg på bokbloggen: http://bocker-emellan.blogspot.com/2012/08/dont-forget-god-bless-our-troops.html

Homeschooling

Det är skolplikt för alla mellan 6 och 16 år. Alla måste alltså, precis som i Sverige gå i skolan. Däremot finns det större möjligheter att själv undervisa sina barn, sk Homeschooling. Det verkar vara rätt många som utnyttjar den möjligheten. Kraven som man ska uppfylla är följande:
- Den ansvarige föräldern (gissar att det i 99% av fallen är mamman) måste ha åtminstone High School utbildning. Man får bara undervisa barn som man är vårdnadshavare för.
- Senast 1 september varje år lämna in en avsiktsförklaring där det beskrivs vilken undervisning man har tänkt att bedriva.
- Minst 180 skoldagar/år och minst 4,5 timmar/skoldag. Närvaron ska rapporteras varje månad till det lokala skolkontoret. Jämförelsevis så har Björn 6,5 tim i skolan med totalt sett max 1 timmes rast.
- Undervisningen ska innehålla läsning, språk, matte, samhällskunskap och naturvetenskap. Men innehållet är upp till föräldrarna.
- Delta i nationella prov vid åk 3, 6, 9 och 12.

Det finns gott om pedagogiskt material att köpa för den som tycker att detta är modellen för barnen. Bilden nedan är från bokhandeln Barnes & Noble som har ett par hyllsektioner med material. Det finns även särskilda affärer som bara säljer material för homeschooling. Och naturlightvis finns det massor av hemsidor och grupper för ämnet. Man kan köpa färdiga paket med undervisningsmaterial, prov och lärarhandledningar. Så hjälpmedel saknas det alltså inte.



Varför väljer man då att köra med homeschooling? Ja, de som jag pratat med gör det för att bespara barnen en massa skolbyten (typ arméfamiljer som flyttar ett par gånger om året) eller för att de helt enkelt är bäst lämpade att undervisa sina barn. Kanske för att de är besvikna på skolssystemet eller inte hittar någon skola som stämmer överens med deras livssyn.

onsdag 29 augusti 2012

Hipp hurra!

Idag fyller Håkan år. Och han har fått sin redovisning godkänd. Måste förstås firas!!

Började med [hör och häpna] sovmorgon till kl 6.45 (gemensamma morgonfysen inställd, SMSade att han tränade enskilt till läraren 5.45 och somnade sedan om...shhhh). Morgonmys med familjen och gemensam frukost.

Väl hemma igen väntade lite paket och sedan fick Håkan bestämma matställe. Det blev ett som vi inte varit på tidigare; Contrys BBQ. De röker och grillar köttet med Hickory och Oak. Riktigt typiskt Southern Style med rustik inredning och brunt papper som dukar samt kritor på bordet så man får kladda och skriva så mycket man vill.  Och öl på burk ;)

tisdag 28 augusti 2012

Betala räkningar

Så här i månadsslutet är det dax att betala räkningar. Det är lite omständigt när man inte har något amerikanskt bankkonto. Lite beroende på vem som har skickat räkningen kan det betalas på lite olika sätt. Har man väldig tur så går det att få det direkt upplagt mot ett kreditkort. Så funkar det med hyran. Annars kan man gå till WalMarts lilla "bank" och betala så ser de till att pengarna kommer fram till t ex elbolaget. Men då måste man ha med sig kontanter, där kan man  inte betala sina räkningar med kreditkort. Alltså får man ta ut pengar i bankomaten brevid. Men inte alla leverantörer är kopplade till WalMart. Då får man istället ordna med en "Moneyorder" (ett slags check) som man sedan skickar till leverantören tillsammans med inbetalningskortet. Så funkar det t ex med vattenräkningen.
Bilden blev visst upp och ned, men detta är i alla fall en
"Moneyorder" och ett inbetalningskort klara att skickas iväg.

måndag 27 augusti 2012

Avancerad grammatik

På engelskalektionerna har Björn grammatik. Inte alls lätt! Inte bara för att det är ett främmande språk. Det är också till stor del nya begrepp och termer eftersom han inte haft grammatik ens i svenska på detta sätt. Och det var ju så oerhört länge sedan vi föräldrar pluggade språk så de grammatiska termerna är väldigt dammiga om vi ens lyckas hitta dem långt bak i huvudet.

Kommer ni ihåg: substantiv, pronomen, adjektiv och verb? Ja, kanske det. Men kommer ni ihåg subjekt och predikat och därtill skillnaden mellan enkelt predikat och komplett predikat? Dessutom på engelska. Björn ska kunna markera följande ordklasser i meningar:

Common noun, Proper noun, Possessive common noun, Possesive proper noun, Nominative pronoun, Objective pronoun, Possessive pronoun, Interjection, Adjective, Helping verb, Action verb, Linking verb, Simple subject, Complete subject, Simple predicate, Complete predicate.

Klarar ni av det?

Kan säga att Björn inte var särskilt nöjd efter fredagens prov i ämnet. Men annars klarar han engelskan rätt fint, ligger i på typ årskurs 2 enligt testet som gjordes första veckan. Han fick även göra ett engelskatest förra veckan för att få stödundervisning eftersom det är hans andra språk. Hoppas att han kan få lite extra hjälp med grammatiken där!

Sjukanmälan

Björn drabbades av förkylning i lördags kväll och var rätt sänkt igår. Låg och kollade film och myste i soffan eller sängen större delen av eftermiddagen och kvällen igår. Lite feber på kvällen gjorde att vi kände att det var bäst att stanna hemma idag. Men jag hade inte fått så tydliga instruktioner om hur man gör sjukanmälan. Nåväl, jag mailade fröken igår kväll. Kl 9.00 ringer telefonen och jag får ett automatmeddelande uppläst att mitt barn, Bjorn, är frånvarande i skolan och att de förväntar sig en förklaring när han är tillbaka. Man förklarar alltså sin frånvaro i efterhand. Men fröken var tacksam för ett mail i förhand idag. Och Björn mår bättre och kommer nog i väg till skolan i morgon igen.

söndag 26 augusti 2012

Ett av våra favoritställen

är bokhandeln, läs på http://bocker-emellan.blogspot.com/2012/08/bokhandeln-ett-andningshal_27.html

Söndagsplugg

Håkan har belamrat hela kontoret/gästrummet med papper, skisser och kartor. Större delen av dagen tillbringas här...

I morgon är det inlämning av redovisningen (läs mer på Håkans blogg, http://fightingbiscuit.blogspot.com/2012/08/helgmys.html ).

Jämställdhet inom armén Swe VS US

Jag har fått lite frågor rörande jämställdhet i armén eftersom det tycks vara sådant fokus på att vara en "Proud Army Wife". Finns det inget "Proud Army Husband"? Jodå, på reklambrochyrerna....

Några jämförande siffror:
US Army                                                          
15,5% av alla inom US Army är kvinnor
13,4% av de i aktiv militär tjänst är kvinnor
13,3% av officerarna är kvinnor
(källa: http://www.army.mil/women/today.html, siffror från 2009)

Svenska försvarsmakten
17% av alla inom FM är kvinnor (inkl civilanställda)
10% av soldater, gruppbefäl och sjömän är kvinnor
5% av officerarna är kvinnor
(källa: http://www.forsvarsmakten.se/sv/Om-Forsvarsmakten/Forsvarsmakten-i-fickformat-2009/
(siffror från 2011, omräknat till %))

Ingen tveckan om att US Army gärna ser kvinnliga sökanden. Det finns t ex särskild information riktad till kvinnor. Men bara 70% av posterna är öppna för kvinnor, alla stridande förband är undantagna. US Army håller dock på att göra en översyn av detta och fler tjänster kommer att öppnas upp. I USA finns förstås begränsningarna i möjligheterna att jobba som förälder (se tidigare inlägg: http://brostromusa.blogspot.se/2012/08/us-army-wife.html ) vilket kan sätta stopp för en militär karriär.
I Sverige kan kvinnor ha alla befattningar. Men statistiken ser ju inte så bra ut med bara 5% kvinnliga officerare.

Statistiskt sett så är US Army mer jämställt, men det är kanske inte det man slås av. På Håkans kurs, Maneuver Captains Career Course, är det i hans kursomgång 200 män och 0 kvinnor. Siffror säger ju inte allt...

lördag 25 augusti 2012

US Army Wife

Håkans "utbytesår" erbjuder onekligen intressanta inblickar i US Army, även för mig som medföljande "Spouse". För det är man är. Medföljande hustru. Sitt eget liv lämnar man helt bakom sig. På många sätt är det bara maken som räknas, i alla fall i första hand. Det är de som blir tilltalade först, det är deras rang som räknas och det är de som styr livet för familjerna.

Och det är inte så konstigt. I US Army förväntas man ha möjlighet att flytta kors och tvärs över landet för olika tjänster och utbildningar. Många av Håkans kurskamrater är bara här på Fort Benning under dessa 6 månader som utbildningen är och sedan ska de vidare. Många vet inte nu var de kommer att vara stationerade i februari när kursen slutar. Ibland ska de tillbaka till därifrån de kom, men oftast till något nytt ställe. Kanske någon av baserna i USA. Kanske någon av baserna i Afghanistan, Japan eller Tyskland. Inte helt lätt för familjerna att följa med och etablera sig, även om US Army erbjuder stöd och praktisk hjälp.

Men det är ju inte så lätt att skaffa ett jobb på (ofta) kort varsel. Har man lyckats bli statligt anställd har man förtur till tjänster på andra orter. Även vissa företag har tecknat samarbetsavtal om att underlätta förflyttningar, t ex Walmart. Men det finns ju även andra hinder. T ex om man har ett jobb som kräver någon form av Diploma så måste man se till att få detta transfererat till den nya delstaten, dvs om du är lärare i North Carolina så måste du få ditt Diploma överfört till Georgia. En process som kräver att du har en adress i den nya delstaten och som sedan tar 1,5 - 2 månader. Om du fått reda på förflyttningen några veckor innan den sker så har ju nästan halva tiden gått innan du har fått dina papper klara och du har hittat ett jobb. Alltså blir många av de medföljande hemmafruar.

Sedan tillkommer förstås detta med barn. Det är ju inte riktigt som i Sverige. Inte alls. Det finns ingen föräldraförsäkring, utan möjligheterna att vara hemma styrs av avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare. 5 månader tycks vara en rätt vanlig tidsperiod. Sedan är det tillbaka till jobbet eller säga upp sig som gäller. Och papporna då? Nej, där verkar det inte finnas några rättigheter och väldigt få möjligheter. Alltså måste man skaffa en barnflicka eller försöka få en plats i kostsam förskola (om man inte har jättetur och lyckas få plats på en förskola med statliga bidrag eller liknande). Alltså är det väldigt många mammor som "väljer" att stanna hemma med barnen.

Så man frågar inte kvinnor "Vad jobbar du med?" som vi gör i Sverige. Man frågar "Jobbar du?". I Sverige tar vi ju för givet att alla jobbar. Här är det verkligen inte givet. Snarare hör det till undantaget att kvinnor med barn jobbar.

Återstår att ägna sig åt barnen, sociala aktiviteter och volontärarbete..... Det finns naturligtvis de som tycker att det är livet och att de har världens möjligheter och bekvämligheter som hemmafruar. Men det finns ju förstås undantag med kvinnor som vill ha ett eget liv utanför basen och makens värld. Som tjejen från Alaska i sportaffären och yogainstruktören som faktiskt lyckats hitta jobb trots korta tidsperioder. Säkert tack vare att de har ett starkt fritidsintresse som hjälpt dem att engagera sig i att skaffa jobb. Men också grannen som under större delen av sonens uppväxt jobbat som "nanny" för att ha ett eget liv utanför hemmet. Nu som arbetslös sedan en månad klättrar hon på väggarna...

Jag klättrar inte på väggarna, men jag vet att detta är 6 månaders möjlighet att uppleva något annat och jag försöker ta till vara tiden till att koppla av, lära känna andra kulturer och människor och och studera lite. Hade det varit för en längre tidsperiod hade jag definitivt försökt skaffa ett jobb.

fredag 24 augusti 2012

Morgonpromenad

Brevid Björns skola ligger en av stadens parker. I de flesta parker finns en större damm, så även i denna. Omgiven av tallar så får man faktiskt lite känsla av att vara i Sverige.

Stigen runt dammen är 2 miles, så det blir en lagom promenad eller löptur på allt som allt knappt 6 km hemifrån och runt dammen. Skönt att ha ett litet andningshår i närheten. Och på mornarna är det riktigt behagligt numera, men idag är det klarblå himmel så det blir nog över +30 grader på eftermiddagen. Då är det INTE läge för en löptur ute.  

torsdag 23 augusti 2012

Våra dagar ser så olika ut....

Håkan

04.45   Klockan ringer. Smyger upp, tar på sig fyskläder, äter lite frukost och åker iväg.
05.30   Morgonfys. Oftast tuffa crossfit pass. Är det enskild fys ska de anmäla sig per SMS. I morse kom inte SMSet fram. Då ringer läraren och kollar att man inte ligger och sover.
07.00   Duchar, byter till uniform och åker till matsalen för frukost. Hinner plugga lite.
09.00   Lektionerna börjar. Sitter hela dagen i ett varmt klassrum utan fönster och lyssnar på den (över-)ambitösa läraren som vill berätta ALLT han kan.
17.00   Skolan slutar.
17.30   Middag väntar där hemma. Om det orkas så blir något litet äventyr med familjen för att se andra människor är uniformerade. Annars sovs det en liten stund.
19.30   Dax att sätta sig med hemarbetet. Läser eller förbereder presentation.
21.00   Mysstund med Björn
21.30   Sätter sig med hemarbetet igen.
22.30   Packar och gör i ordning lunchmacka
23.00   Slut för dagen. Somnar ögonblickligen. Gäller att hinna med några timmars sömn innan klockan ringer igen. 

Björn

06.45   Blir väckt av mamma.
07.30   Går till skolan
08.00   Skolan börjar. Lektioner hela dagen, men en kort förmiddagsrast och lunchrast hinns med. Då spelas det helst amerikansk footboll.
14.30  Skolan slutar och bussen går hem.
15.00  Hemma och behöver softa. Slår på datorn och spelar Minecraft och Skypar med kompisar i Sverige. Senare på eftermiddagen kan det bli lek med någon kompis på området, bad i poolen, bollspel eller en cykeltur. Läxorna ska också hinnas med, vilket oftast tar mellan 30 och 60 minuter. 
21.00  Duscha och borsta tänderna. Mysa.

Susanna

06.30   Klockan ringer. Väcker Björn, äter frukost och gör iordning lunchväskan till Björn.
07.30   Följer med Björn till skolan.
08.15   Tar en längre promenad eller går hem och slår på datorn. Kollar mail, skriver kanske lite på bloggen. Bäddar sängar, städar och tvättar om det behövs. Kollar om det är något som behöver fixas under dagen. Tränar ca en timme, oftast på gymmet. Äter lunch. Åker och gör de ärenden som behöver göras. Eller bara tar en kaffe och sitter och läser någonstans. Är det soligt blir det kanske en stund vid poolen. Surrar lite med de andra som hänger där.
15.00   Möter Björn vid skolbussen, går hem och ser till att han får i sig lite frukt. Kollar av vad det är för läxor. Går kanske tillbaka till poolen en stund. Har jag inte tränat tidigare under dagen blir det träning nu.
17.00  Lagar middag åt familjen och umgås med dem. Hjälper Björn med läxorna, skriver på bloggen.
22.00  Somnar sött. 

Tja, ungefär så ser dagarna ut. Killarna har fullt upp och jag får dagarna att gå. Men mycket tid går åt att se till att allt flyter på här hemma, Håkan har som ni förstår varken tid eller ork till att sköta hemmet under veckorna. Den tid som inte studierna tar ägnas i huvudsak åt Björn.

Till skolan

Björn och jag promenerar genom en liten skog till skolan. Det tar 15-20 minuter, en liten skön morgonpromenad. Björn skulle också kunna åka buss dit, men eftersom bussen går redan 6.55 (skolan börjar kl 8.00), så avstår vi det. Det är ju ändå nära att gå.
Men på hemvägen brukar han ta bussen.

Men de flesta blir skjutsade. Med över 400 elever blir det är många bilar som strömmar förbi skolans "drop off" eller parkerar och går in med barnen. Barnen måste följas hela vägen fram till trottoaren utanför skolentrén, de får inte gå själva över parkeringen.

onsdag 22 augusti 2012

Fossiler och fåglar

På morgonens promenad till Björns skola så var plötsligt den vita hägern (det vita som sitter på betongringen mitt i dammen) i bostadsområdets dagvattendamm. Det var länge sedan vi såg den, så det var trevligt att återse den.

















Kanske mindre trevligt, men mer lustigt är det fossilliknande avtrycket av en liten groda som råkat skutta ned i betongen när de byggde gångvägen runt dammen. Så kan det gå om man inte ser upp!

Sociala aktiviteter

Idag har det varit en dag med mycket sociala aktiviteter. På förmiddagen en träff med andra nyinflyttade internationella fruar (de flesta från Mexico och Columbia) hemma hos en av de engagerade familjerna som ordnar olika typer av sociala event. De flesta av dem verkar vara genom kyrkliga organisationer. Så idag blev det bordsbön på kinesiska eftersom en av de engagerade kvinnorna kommer från Taiwan. Det visade sig vara uppstarten på en serie av onsdagsträffar med olika tema. Nästa vecka blir det målarkurs :-) Sån tur! Jag som precis börjat speja efter det....

Nu på kvällen har hela familjen varit på en stor träff med nästan alla 200 pers som går samma kurs som Håkan + deras eventuella fruar och barn. Mycket folk! Som tur är känner vi ju i alla fall igen de 24 internationella studenterna och de få medföljande familjerna. Och Håkan känner förstås de som går i samma "Seminar" (klass) som honom.  Annars är man rätt vilsen på dessa tillställningar där det gäller att mingla och prata på om mest ingenting. Lite tal av cheferna för kursen förstås också. Genomgående tema var som vanligt "Ni är arméns stolthet och framtid". Som vanligt är det bara att "Le och vinka".

tisdag 21 augusti 2012

Om läsningen i skolan

Ett nytt inlägg på bokbloggen om läsning i skolan:
http://bocker-emellan.blogspot.com/2012/08/lasning-i-elementary-school.html

Bokpaket från Sverige!


Idag fick vi postfacket fullt! Ett stort paket som syster Ninni skickat med kurslitteratur till min kommande distanskurs i miljöriskanalys och lite Kalle Anka till Björn. Och handskrivna (!) brev från syster och mor. Trevligt. Dessutom ett tjockt kuvert med eftersänd post, där en del var en månad gammalt, så det har nog varit hit en sväng och vänt.

PS. Om någon har en Kalle Anka pocket eller liknande litteratur ligger och skräpar hemma så blir Björn glad för ett paket ;) De slukas i rask takt på våra resor.

måndag 20 augusti 2012

Läxor varje kväll....

Både Håkan och Björn har läxor i stort sett varje kväll. Idag skulle Björn läsa minst 30 min i en bok. Eftersom han inte fick med biblioteksboken hem från skolan så blev det läsning i en StarWars bok istället. Totalt 40 sidor hanns med på drygt en halvtimme, varav hälften av sidorna lästes högt med gott flyt.


Håkan jobbar på en något större bok, sin redovisningsskärm som börjar fyllas med kartor, symboler, tidslinjer och texter. Redovisning nästa vecka, men innan dess så är det prov på onsdag som det också ska pluggas för....

Inte så ljust och frächt

Tja, alltså det här med "ljust och frächt" har väl inte slagit igenom så hårt här i USA. Det är mörka möbler, gärna tungt dekorerade med sniderier och mönster. Det ska gärna se riktigt exlusivt ut.

Översta bilden är tagen i en möbelbutik. Okej, jag erkänner att detta var det mest överlastade, det fanns faktiskt möbler som jag skulle kunna tänka mig att köpa också.

Som tur är fanns det lite enklare möbler att hyra av möbeluthyrningsfirman. Av deras tre olika kollektioner valde vi den minst dekorerade (nedre bilderna). Vi valde röda soffor för att få lite färg i hemmet, annars är det väldigt mycket begie på väggar, golv och textiler. Det är inte riktigt samma stil som vi har i huset hemma. Men nu är det ju USA och man får anpassa sig.

söndag 19 augusti 2012

Cykeltur

Idag tog hängde jag och Björn våra cyklar bak på bilen och åkte ned till Chattahootchee river där det finns en lång riverwalk, dvs en gång- och cykelbana. Det blev en fin tur på en timme. Lite "svalt" idag, strax under 25 grader på förmiddagen, så då får man passa på. Björn är mycket lycklig över sin nya cykel. Det är ju så härligt att susa fram på cykeln, nära allt det gröna. För grönt är det verkligen. I skogen längs floden flödar det verkligen över av lianer och klätterväxter.

Längs floden ser man en del fiskare, både på stranden och ute i båtar. Men vi hade inte sån tur att vi såg några alligatorer idag, vilket en av Björns klasskompisar gjort. Men vi såg i alla fall en varnings/informationstavla där det stod att det är ett alligatorhabitat. Fast de får ju gärna hålla sig i floden och inte på cykelvägen....

lördag 18 augusti 2012

Här skapades Coca-Cola!

I denna lilla söta stuga bodde i slutet av 1800-talet en apotekare, Dr John Pemberton. Han ville skapa en dryck som kunde göra människorna lite lyckligare och friskare. Han exprimenterade i sitt lilla laboratorium på bakgården och fick fram en sirapsliknande substans, som blandat med kolsyrat vatten blev det som idag är världens mest spridda dryck; Coca-Cola.

En viktig del i spridningen av drycken var faktiskt den amerikanska armén som efter andra världskriget ville att soldaterna skulle ha tillgång till den populära drycken var som helst i världen de befann sig. De startade alltså upp en massa fabriker över hela världen. Genomslaget blev enormt, även tack vare att den amerikanska kulturen var väldigt populär och eftertraktad under efterkrigstiden.

Nu fick väl inte skaparen Dr Pemberton någon större del i inkomsterna, han sägs ha sålt sitt recept för 2300 dollar till de affärsmän som sedan kom att börja tillverka drycken i stor skala.....

Engelska trädgårdar


I den gamla stadsdelen som jag skrev om i torsdags finns det många underbara små trädgårdar med klippta häckar och buskar, gröna marktäckarmattor, palmer och statyer.

Stilen är klart inspirerad av engelska trädgårdar, vilket inte är så konstigt då Georgia var en av de Brittiska kolonierna. Sedan är ju dessutom den engelska stilen den mest spridda. Fast trädgården på den nedre bilden är nästan mer inspirerad av italiensk renässansstil.

Genom att det är historiskt värdefull miljö så vill husägarna att det ska vara snyggt och prydligt även i trädgårdarna här. Vilket inte alltid är fallet i de vanliga villakvarteren. Får återkomma till det vid tillfälle.

fredag 17 augusti 2012

Håkan berättar lite om Ft Benning

Kolla in på Håkans blogg:
http://fightingbiscuit.blogspot.com/2012/08/kort-om-ft-benning.html

Officershustru

Håkans kurs har kommit igång på allvar nu, vilket märks även för mig (mest märks det på att han åker hemifrån vid 5 på morgonen och kommer hem efter 5 på eftermiddagen och därutöver sitter och läser ett par timmar på kvällen). Men idag blev männen hemsläppta tidigt för att avlösa sina fruar i hemmet och låta dem åka på "Spouce orientation" (spouce = maka). Vi fick bland annat information om vilka aktiviteter och utbildningar som armén erbjuder. Bland annat kan man som officersfru gå utbildning i ledarskap och hur man förväntas agera som officershustru i US Army. Om jag ska gå någon av kurserna? Skulle vara för tillfället att göra sociologiska studier då.....

För det är verkligen annorlunda att vara en officershustru här och i Sverige. För det första så är det mycket mer respekterat att vara med i armén här, i synnerhet när man är officer. För det andra så förväntas man stötta maken i vått och torrt, men man får också uppskattning för det från officiellt håll, vilket jag endast vid något enstaka tillfälle fått i Sverige.

Man märker också att familjen värderas mycket högt och familjen är verkligen en av samhällets stöttepelare, på gott och ont. Eftersom det i armén förväntas att man är villig att flytta kors och tvärs över landet med ojämna mellanrum är det viktigt att familjerna har en möjlighet att följa med. Även på vissa utlandsuppdrag kan familjerna följa med (t ex har några av våra vänner bott 3 år i Tyskland), men till Irak och Afghanistan finns förstås inte de möjligheterna. Då ska familjerna hemma ha det bra medans maken gör sin plikt i utlandet.

Några av kursledarna spelade upp två olika scener av hustrun och officeren:

Scen 1. Frun är frustrerad över att maken inte kommer hem, och när han väl kommer hem med massvis av hemarbete får han inte något varmt välkomnande direkt. Hon gnäller över att de inte kommer iväg på något och han är trött och urskuldande. 

Scen 2. Frun väntar tålmodigt och ger maken en drink när han kommer hem. Hon har planerat in aktiviteter för den kommande Labour day som hon föreslår och han accepterar eftersom det passar in i hans schema.

Gissa vilken scen som de flesta kände igen sig i och vilken scen som US Army helst vill ska spelas upp där hemma..... 

Första skolveckan till ända

Björn har klarat första skolveckan med glans:
  1. Hängt med på alla lektioner i samhällskunskap, engelska (läsning, stavning och grammatik), matte, bild, musik och idrott
  2. Alla hemläxor avklarade (Läxor varje dag utom torsdag då det var information för föräldrarna i skolan)
  3. Tre prov avklarade i läsning, matte och samhällskunskap
Åsså har han fått nya kompisar förstås!

Vi är alla glada och tacksamma att vi varit ihärdiga med 30-60 minuters engelska varje dag hela sommaren. Annars hade det nog varit en riktigt tuff vecka för Björn.

Det hela firades med milkshake tillsammans med Håkan.

torsdag 16 augusti 2012

De gamla vackra kvarteren



Strax söder om Columbus centrum finns en stadsdel från 1800-talet som till stor del är bevarad. Väldigt fina hus med stora verandor och välskötta trädgårdar. Stora träd kantar gatorna och det är behagligt att gå i skuggan. Stadsdelen är kulturskyddad och på en hel del av byggnaderna sitter skyltar som visar att de är kulturhistoriskt värdefulla. Mycket charmigt!

Skolmat

Björn föredrar att ta med sin egen lunch till skolan, en matig smörgås, grönsaker och juice. Vilket många andra också har i en praktisk liten kylväska.

Annars kan man också köpa skollunch i matsalen. Det kostar $1.90 (ca 13 kr). De som har små inkomster kan få reducerat pris, $0.40. Pengar tas med kontant i ett kuvert med en notering om vad pengarna är till. Eller så sätter man in pengar på ett särskilt konto via en hemsida. 

Matsedeln då? Tja, det är rätt mycket hamburgare, chicken nuggets, wraps, pizza och varma mackor. Det finns oftast två alternativ att välja mellan, där den ena tycks vara vegetarisk. Det serveras alltid grönsaker och frukt vilket alla också måste ta av. Rätt okej, men Björn tycker just nu att det är säkrast att ta med sig egen låda. Matsedeln har denna vecka stämt dåligt med vad som har serverats....

onsdag 15 augusti 2012

Handla mat

Nu har vi äntligen hittat en mataffär som vi faktiskt tycker att det roligt att besöka, mycket bättre än det aldeledes för stora Walmart där det ständigt piper och låter och ibland är ganska utplockat på hyllorna.

En massa frächa grönsaker läckert upplagda. Här en massa olika sorters paprika, chili, zucchini, rättika, bönor....

Det finns även en fiskdisk med färsk fisk och skaldjur (på Walmart finns bara lite fryst fisk). Bland annat jättekrabbor av olika slag och stora räkor (det gråa i högar till höger i bilden). Vet inte var räkorna är fiskade eller odlade, men detta att inte äta jätteräkor av miljöskäl har inte slagit igenom här.

Idag köpte jag dock några lammkotletter som vi grillat vi poolen. Gott! Faktiskt första gången vi åt lamm här, men vi åt säkert lamm ett par gånger i månaden under våren för att göra slut på det lamm vi köpte i höstas.

Skolbussen

Nu har Björn åkt skolbuss hem för första gången. De är fortfarande klassiskt gula, även om denna nog är en av de nyare i garaget. Men på morgonen kommer jag nog fortsätta att skjutsa, eller om vi cyklar eller går genom skogen när det blir lite mindre klibbigt och svettigt. Bussen går nämnligen förbi oss vid 6.50, lite väl tidigt när skolan börjar kl 8... och det är inte längre än knappt 1 km genom skogen och ca 2,5 km bilvägen.

tisdag 14 augusti 2012

På biblioteket

Rapport från bibblan på bokbloggen....
http://bocker-emellan.blogspot.com/2012/08/svensk-litteratur-i-usa.html

Columbus enda rondell

Tro det eller ej, men vi har ännu bara träffat på en enda liten cirkulationsplats i Columbus. I övrigt är det bara trafikljus, stora trafikplatser eller 4-vägskorsningar med stopplikt som gäller. Raderna av rödljus känns i bland oändliga och detta med "grön våg" verkar inte vara en princip man tillämpar så ofta.

Korsningarna med stopplikt är alltid lika spännande. Regeln är att den som kommer fram till korsningen först får köra först, oavsett åt vilket håll man ska. Det blir ofta lite tveksamheter där....

En annan spännande sak är vid rödljusen där man får svänga höger även om det är rött. Men man måste stanna först. I början var det ångest varje gång man körde mot rött....

Vidare betyder inte dubbla heldragna linjer att man inte får korsa dem. Vid en utfart t ex kan man glatt köra över linjerna till andra sidan vägen.



måndag 13 augusti 2012

Nya cykeln

På moster Ninnis begäran, här är cykeln.


Kvällsläsning

Bland de böcker som Björn valde att packa ned från Sverige återfinns denne skicklige detektiv. Läs mer på:

Första skoldagen

Björn har klarat av sin första skoldag i amerikansk skola :)
Glad och nöjd, men trött.

Björns första intryck:
  • Mycket mer lektioner och mindre rast och tid för lek
    (bara en kort rast på förmiddagen och lunchrast).
  • Klarar att förstå det mesta som läraren säger, också kan man kolla på vad kompisarna gör.
  • De gör ibland en väldigt stor sak av något enkelt.
  • Lätt att få kompisar.
  • Lunchen var ingen höjdare, i morgon blir det matlåda.
Tillbaka här på The Preserve så bjöds det in till "Back to School-party" med pizza och läsk i poolhuset. Och en massa plask i poolen förstås.

Efter middagen blir det till att göra första läxan.....


Skolstart!

Nu sitter Björn i skolbänken!

Spännande förstås, men Björn är cool och fin, så det går bra. Återkommer i eftermiddag med rapport om första skoldagen.

söndag 12 augusti 2012

Amerikansk söndagsförmiddag

Idag gjorde vi slag i saken och började dagen på Waffelhouse där man kan få riktig amerikansk frukost med omelett, bacon, korv, toast, hachbrown (typ råraka), blaskigt kaffe och våfflor förstås.

Vi var där vid 9-tiden, rätt mycket folk, men lugnt och skönt ändå. Det är enkelt och avslappnat. Och mycket amerikanskt. Tanterna som serverar tjabbar på om ditt och datt. Alla tycker att det är kul att vi kommer ända från Sverige och att Björn snackar bra engelska. :)

Efter frukost bestämmer vi oss för att åka en tur till Flat Rock Park, ett naturområde i utkanten av stan med fina klippor, små vattenfall, stigar, lekställningar mm. Björn passar på att skutta på klippor och klänga runt i lekställningarna.

Detta är den bästa parken som vi varit i hittills. Rätt mycket folk på söndagsutflykt med hundar, barn, stora kylväskor, freesbees och cyklar. Det är mellan 25 och 30 grader varmt, vilket känns behagligt svalt i förhållande till temperaturer mellan 35 och 40 grader. Det är skönt att kunna röra på sig lite utan att bli helsvettig!

Utflykten avslutas med ett inköp av cykel till Björn, något som han verkligen saknat under den senaste veckan när det varit lite svalare och han har hittat några kompisar som har cyklar. Glad och nöjd Björn hojjar runt i bostadsområdet nu....

Belöningar och bestraffningar

Vi reflekterar ofta över att det är så mycket i detta landet som fastnat i 1950-60-talet. Det gäller nog i synnerhet i skolvärlden (trots datorer och smartboards i klassrummen). I de papper som vi har att läsa igenom från skolan beskrivs ingående det belönings- och bestraffningssystem som tillämpas gällande ordning och uppförande.

Klassrumsreglerna liknar de som man kan se i den svenska skolan:
  1. Var ansvarstagande
  2. Var säker
  3. Var hänsynsfull
  4. Var ett gott exempel 
Men det är systemet de tillämpar för att se till att reglerna följs som är annorlunda. Varje elev har en nypa som sitter på en "uppförandeskala". Varje dag börjas på mitten. Sedan kan man bli flyttad upp eller ned på skalan beroende på uppförandet. Den som får positiv feedback från läraren får flytta sin nypa uppåt. Den som kommer ända upp i toppen får en extra dekorering på nypan. Den som får tillsägelse måste flytta nypan nedåt. Vid första och andra tillsägelsen är det även 10 minuter i skamvrån (Skamvrån, när försvann den ur det svenska skolsystemet? Jag minns i alla fall inte att det fanns när jag började skolan 1979, även om jag hade en väldigt sträng fröken de första åren) samt att det skrivs en notering i kontaktboken. Vid tredje tillsägelsen är det 15 min i skamvrån, upprättande av plan för förbättrat beteende som ska skrivas under av elev och föräldrar samt telefonsamtal till föräldrarna. Är det riktigt illa så får man hämta hem sitt barn från skolan.

Varje dag ska eleven skriva in i kontaktboken var på uppförandeskalan som den hamnat och vi förväntas diskutera detta hemma. Dessutom har eleven ett 9 veckors summeringskort där alla dagars värden noteras och summeras i slutet på veckan och det ges ett betyg i en 3-gradig skala. Högsta betyg får man om man inte har fått några tillsägelser på en vecka. En eller två tillsägelser ger en 2a och 3 eller fler ger en 1a. Den som har högsta betyg alla veckor kan få pris.

Föruom detta får eleverna biljetter för gott uppförande, positiv attityd, kamratskap mm. I slutet på veckan märker barnen de biljetter som de fått med sitt namn också blir det utlottning av priser. Den som tjänat många biljetter har förstås större chans att få pris.

Så det är verkligen stjärnor till de "bästa" och skampåle till de "sämsta".

lördag 11 augusti 2012

Läkarundersökning

Idag var det en av de dagar då det är tillfälle att göra "Preparticipation Physical Evaluation" för Björn för skolan. Det visade sig att man även kräver detta för att få delta i sportaktiviteter. Vi åkte till sjukhuset på Fort Benning kl 9 och blev inslussade i ett förvånande smidigt system. Gissningsvis så är det något tusental barn som ska göra undersökningarna och kontrollerna under dagen.

Station 1: Legetimera sig och få en folder med papper att dels fylla i själva (medicinsk historik bl a) samt ett armband med olika färg beroende på om det skulle vaccineras eller inte.

Station 2: Temp, blodtryck, mätning och vägning.

Station 3: Synkontroll (Björns största bekymmer var att komma ihåg hur man läser bokstäverna på engelska, men även det klarade han fint) och läkarundersökning med bl a reflexer, rörlighet, hjärta, lungor, öron, ögon och hals.

Station 4: Ytterligare en synkontroll.

Station 5: Hörselkontroll.

Station 6: Tandkontroll. 

Allt detta tog bara en timme, vilket imponerade på oss. Mycket personal i gång och de visade vägen fint mellan de olika stationerna. Skönt att se att de faktiskt kan organisera på ett effektivt och bra sätt också, vi har inte sett så mycket av det tidigare.... Att vi gjort precis samma undersökningar i Sverige i april gjorde ju att Björn visste ungefär vad som skulle ske, vilket underlättade för honom. Så nu har vi ytterligare papper på att han är fullt frisk. Men 2 cm längre och 3 kg tyngre än i mitten av april.

Äntligen helt klara för skolstart!!

fredag 10 augusti 2012

Äta ute

Vi har precis kommit tillbaka från fredagsmyset - att äta ute. Vi bor något 100-tal meter från ett flertal utmärkta restauranger; Red Lobster, Smokey Bones, Texas Longhorn, Olive Garden... Så vi funderar vad vi är sugna på och beger oss dit. Idag var det väldigt fullt på parkeringarna så vårt förstahandsval föll på att vi gissade att det var lång väntetid på bord så det fick bli Smokey Bones där det inte var så lång väntan, bara några minuter. Ett trevligt ställe som vi besökte för andra gången. Stort och ganska livat, men otroligt goda ribs och mycket trevlig personal. Enkel och rustik stil - lite åt ölhallshållet.

Barn får alltid en egen barnmeny (men Björn väljer oftast något från vuxenmenyn) där det förutom barnrätterna är lite pyssel. Det är överhuvud taget alltid mycket barn på restaurangerna, en stor skillnad (till det bättre) jämfört med Sverige. Idag såg jag att de t.o.m. hade små barnbäddar att lägga bebisar vid. Hela familjen går helt enkelt ut och äter och det är inget konstigt med det. Mycket trevlig tycker vi.

Ofta kan man välja storlek på portionerna. Man blir oftast mätt på de minsta :) Och skulle man inte orka med att äta upp allt så går det altid att be om en låda att ta med resterna i. Absolut inget skämmigt eller konstigt med det. Även detta en fördel jämfört med i Sverige där man skulle betraktas som väldigt ohyfsad om man bad om det. Här i Columbus kan man t.o.m. ta med sig den vinflaska man inte tömde. Korken i och flaskan i en papperspåse så går det fint. STOR fördel jämfört med Sverige. 

Maten är generellt sett mycket god om man håller sig ifrån snabbmatskjedjorna. Oftast kan man välja vilka "sides", dvs tillbehör som man vill ha. Istället för pommes frites kan man t ex välja broccoli. På många ställen får man automatiskt in en stor fin sallad som entré. Fast Björn är ju mer förtjust i de mycket smöriga scones som kommer in ibland..... Men det är alltsså inte omöjligt att äta hyggligt sunt ute.

torsdag 9 augusti 2012

Bokrecension

Jag har blivit inbjuden att recensera de böcker jag läser vid poolen på en bokblogg. Här är den första:

http://bocker-emellan.blogspot.com/2012/08/island-beneath-sea-av-isabel-allende.html 

School registration del 3


Skolans hemsida: https://schools.muscogee.k12.ga.us/sites/blanchard/Pages/default.aspx
Idag är det "School verification day" på Björns skola, Blanchard Elementary School. Då ska man bekräfta att man kommer att gå i den skolan, få information, träffa läraren och kolla av att allt är OK för skolstart. Björns lärare, Mrs Weeks, verkar vara väldigt trevlig och kommer säkert att ta hand om Björn på bästa sätt.

Efter att ha fyllt i ca 5 blanketter verkar det mesta vara OK, men vi måste ändå till sjukhuset på lördag för att göra hälsokontroll och få det ifyllt i rätt formulär. Att Björn genomgick en långt mer omfattande hälsokontroll innan vi åkte hjälper inte. Det är ju inte rätt blanketter....

Nu har vi i alla fall en packe information om hur skolan fungerar här att läsa igenom. Vi har även fått den viktiga inköpslistan på material som Björn ska ha med till skolan, bland annat papper, kritor, pennor, godis (!), limstift, handsprit, pärm....

I packen med information är det ytterligare ett gäng blanketter att fylla i. Så det är väl bara att sätta igång och läsa igenom och fylla i. På måndag börjar skolan!

Ring oss!

Nu har vi ordnat så att Susannas jobbnummer är vidarekopplat till en mobil. Ring på 023-46483. Men kom ihåg att inte ringa före kl 13 är ni snälla..... (vi ligger 6 tim efter Sverige).

Mobiltäckningen på det abbonemanget som det just nu är kopplat till är lite kass, så bli inte förvånad om ni inte kommer fram på en gång. Men ring gärna snälla vänner. Vi saknar er alla!

onsdag 8 augusti 2012

Provsmakning

Vi fick denna flaska av Håkans kursare som har sitt ursprung i Colombia. Malta Goya. Sydamerikas "Cola"...

Skummar som julmust. Smakar som en blandning av melass, julmust och cola. Inte så bubblig. Ingen favorit kanske, men troligen skulle man vänja sig och tycka att det var gott.

Kul att prova!

"Bilbesiktning" för armén


Att vara en del i US Army leder till en del konstiga krav och restriktioner, bland annat vad gäller hur och vad man kör. Idag har Håkan och hans kursare som bor i grannhuset "besiktigat" varandras fordon. Man tar helt kollar varandras bilar och fyller i ett formulär, eller ja, de fyllde i protokollen. Får man ett "Fail" i protokollet så är det kört.

Får man för sig att köra motorcykel så måste man bära hjälm (hör och häpna!) och reflexväst. Men vi har inte sett en enda bära MCdress eller MCskor....

För att få cykla på basen så ska man också ha hjälm och reflex. Cykellyse behövs inte eftersom de anser att det är upplyst område på basen, men jag vet inte om jag tyckte cyklisterna syntes så bra i fredags morse när vi var där innan gryningen.

Men å andra sidan måste man inte ha lyse på bilen heller i dagsljus.....

tisdag 7 augusti 2012

Bilregistrering

Vi har ju köpt två bilar här och med det följer en del procedurer. Som tur är har vi fått god hjälp av bilhandlaren (vi har köpt båda bilarna av samma firma). Själva köpet var inte så svårt. Bara att skriva under ca 10 papper och betala. Och till vår förvåning var det inte svårt att betala med kort, vilket det annars ofta är (märkligt, vi vet, det kommer nog ett särskilt inlägg om det vad det lider).

Bilsäljaren är även snäll och ordnar med försäkring. Och det är en försäkring som är personanknuten, dvs man måste ange vilka som kommer att köra bilen. Lite annorlunda! Men det kanske speglar hur hårt personknutet det är med bilägandet. Dock kan två stå som bilägare, inte bara en som i Sverige.

När vi ska åka iväg från bilhandlaren får man en tillfällig registreringsskylt. Ja, för registreringsskylten är inte knuten till bilen. Nedansstående sitter på Jeepen. Den gäller i en månad. Under den tiden ska man få ett brev från Georgia Department of Transportation. I det talas det om att man är rättmätig ägare till bilen och att man har rätt att hämta ut en permanent skylt.


Nu har det ju krånglat med posten för oss, så i förra veckan när det närmade sig sista datum för den temporära skylten på Volvon så fick vi försöka lösa det ändå, med hjälp av bilfirman. I alla fall så ska man till det lokala departementskontoret här i Columbus och hämta ut sin permanenta registreringsskylt. Då kan man välja design på skylten, men eftersom Håkan inte riktigt var beredd på det så fick det bli standardskylten, Peach state Georgia. Så den sitter nu på Volvon. Och idag var vi in på departementskontoret igen och förklarade att de måste skicka registreringsbeviset på Volvon igen.


Om någon vecka är det dax för samma procedur för Jeepen. Håkan börjar bli känd i säkerhetskontrollen i stadshuset (modell flygplanssäkerhetskontroll, men lite mindre rigorös) eftersom han båda gångerna kommit i uniform och det alltid piper i bågen då. Det bra med att komma i uniform är att man får gå före i kön :-)

Flyttbilar

Att Columbus är en stad med mycket militärer och en del studenter märks tydligt. Bland annat genom den ständiga strömmen av flyttbilar in och ut från vårt bostadsområde. Alltid någon stor flyttbil utanför dörren. Idag två. Många bor bara här ett par månader, vissa några år, men de flesta är säkra på att förr eller senare flytta vidare till en annan stad. Och då handlar det inte om att flytta till grannstan, utan om att flytta till en helt annan delstat. Visst finns det "bofasta" som bott hela sitt liv i Columbus och inte kan tänka sig att flytta, men de flesta vi träffar har inte bott i stan särskilt länge.

måndag 6 augusti 2012

Träskmarker och krokodiler


Georgias östkust mot Atlanten består till stor del av träskmarker. Floderna meandrar och bildar deltaområden i det extremt flacka landskapet. Sandrevlar bildar öar som t ex Tybee Island utanför Savannah. Mellan Savannah och Tybee Island breder milsvida vassområden ut sig så långt ögat når. Slammigt och påverkat av ständigt varierande vattenstånd genom påverkan från tidvattnet. Under orkansäsongen är översvämningarna säkert omfattande. I träskmarkerna trivs alligatorerna, samt andra kräldjur och fåglar förstås.

Vi såg bland annat Brown Pelican (tyvärr ingen med mat i påsen) och Turkey Vulture (Kalkongam, riktigt fula!) och andra sjöfåglar. Men mest spännande var förstås de Amerikanska Alligatorerna. Men de som vi såg var inte vilda, de fanns på den restaurang som vi åt lunch på. Man kunde köpa lite matbitar som skulle likna kött och mata dem med. Med "metspön". Ingen matning ur handen. De är snabba när de hugger till!