måndag 30 juli 2012

Dr Martin Luther King Jr

Martin Luther King föddes i stadsdelen Sweet Auburn i Atlanta och bodde där under delar av sin uppväxt och var under en tid predikant tillsammans med sin fader. Det var där han först fick uppleva orättvisorna i den amerikanska södern på 1930-talet. På den ena sidan gatan bodde enbart svarta, på den andra sidan enbart vita. Och barnen fick inte leka med varandra. De fick inte äta på vissa restauranger, handla på vissa affärer och så vidare. Skolorna var förstås segregerade och de svarta skolorna var sämre än de vita. Detta upprörde MLK mycket redan när han var barn och han började sin kamp för ett rättvisare amerika.

Ett exempel var när han som skolpojke åkte från Atlanta till en annan stad för att vara med på en taltävling. Han vann första pris i tävlingen med ett tal om orättvisorna. På bussen på vägen hem fick han och den svarta fröken stå hela vägen hem, en resa på flera timmar. Det var helt enkelt fullt med vita på bussen.

Muralmålning över Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen
En av de stora segrarna han vann var att alla fick samma rätt att sitta på bussarna i Montgomery, Alabama år 1955, efter över ett års svart bojkott av busstrafiken, något som startades när Rosa Parks vägrade lämna sin sittplats för en vit och blev arresterad. Därefter följde liknande protester i andra städer här i södern.

MLK hade en stark tilltro till icke våld och vistades en tid hos Mathatma Gandhi i Indien för att lära sig mer om Gandhis metoder. Demonstrationer och aktioner var i de flesta fall lugna och fredliga, men många skadades ändå under demonstrationerna då de möttes av tårgas, batonger, ridande poliser och övervåld. MLK satt arresterad ett otal gånger, fick sitt hus sprängt, blev knivstucken. Men han och hustrun Coretta fortsatte kämpa. Han tilldelades Nobels Fredspris 1964, året efter det berömda talet "I have a Dream" under en demonstration med 200 000 deltagare i Washington DC. Så sent som på mitten av 1960-talet fick alla medborgare, svarta, vita, indianer, asiater samma rättigheter i hela USA och diskrimineringen blev olaglig.

Hör "I have a dream" talet på: http://www.youtube.com/watch?v=B3P6N9g-dQg 

MLK uträttade stordåd under sitt liv, men hade kunnat göra ännu mer om han inte mördats på ett motell i Memphis 1968, dagen efter ännu ett berömt tal:  
I've been to the mountain top.

Well, I don't know what will happen now. We've got some difficult days ahead.But it really doesn't matter with me now, because I've been to the mountaintop. And I don't mind.Like anybody, I would like to live a long life. Longevity has its place. But I'm not concerned about that now. I just want to do God's will. And He's allowed me to go up to the mountain.And I've looked over and I've seen the Promised Land.
I may not get there with you, but I want you to know tonight that we as a people will get to the Promised Land.
So I'm happy tonight.
I'm not worried about anything, I'm not fearing any man.
Mine eyes have seen the glory of the coming of the Lord.
Kanske kände han redan då på sig vad som skulle ske dagen efter?  

Trots att han lämnade ett betydligt bättre Amerika efter sig så finns det massor med orättvisor i världen att kämpa mot och hos MLK kan man verkligen hämta inspiration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar