tisdag 31 juli 2012

Amerikas alla färger

Denna nation består till allra största delen av invandrade människor och dess ättlingar. I USA beräknas nu drygt 313 miljoner vara bosatta. Det är den tredje folkrikaste nationen efter Kina och Indien. Endast 1 miljon tillhör ursprungsbefolkningens grupper. Alltså 312 miljoner ättlingar till de som kommit hit. Sett till hela USA är de allra flesta vita (tyskar, irländare och engelsmän är de vanligaste ursprungen). Därefter kommer afroamerikanerna. Den största tillväxtgruppen nu är latinamerikaner och spanska är det största språket efter engelskan, många förpackningar etc har text på både engelska och spanska. Här i södern är afroamerikanerna den största befolkningsgruppen.

Man håller god koll på detta med ursprunget. Till exempel ska man på blanketten för skolanmälan kryssa i ett eller flera av följande alternativ:
  • American Indian or Alaska Native
  • Asian
  • Black or Afican American
  • Native Hawaiian or Other Pacific Islander
  • White
På skolornas hemsidor redovisas ofta hur deras etniska mix ser ut. Något sådant redovisas väldigt sällan i Sverige. Det diskuteras oftast inte öppet, även om det visst finns skolor som är stolta över sin kulturella blandning liksom det finns skolor (som mindre öppet) är stolta över sin icke blandning...

Visst finns det segregation och ojämlikhet fortfarande här i USA, trots Martin Luther Kings enorma framsteg för ett rättvist och jämlikt Amerika. Liksom motsvarande problem finns i Sverige, trots att vi säger oss vara så toleranta och jämlika. Här finns det en större medvetenhet om ursprunget och man tillåts ha BÅDE sin amerikanska och sitt ursprungs identitet. I Sverige förväntas man släppa sitt ursprungs identitet på ett annat sätt när man bosatt sig i landet. Lyssna gärna på Trita Parsis Sommar i P1 som belyser bland annat sina erfarenheter som invandrare i både Sverige och USA.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=5126950

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar