fredag 20 juli 2012

Solen skiner - till vilken nytta??

Solen skiner för det mesta på oss, jag tror inte att vi hittills har haft en dag utan i alla fall en stunds solsken. Trots det har jag ännu inte sett en enda solfångare eller solcell, eller jo, jag har sett någon solcell för att förse någon teknisk grej längs motorvägen med ström. Men annars inga anläggningar för att nyttja den högst tillgängliga energin som flödar över oss. Tänk om en liten del av varje byggnads takyta skulle täckas av solceller istället för den vanliga takbeläggningen. Vilken enorm miljövinst!

Atlanta har runt 2700 soltimmar per år. I Sverige har vi 1000-2000 soltimmar. Det borde ju gå att få bra fart på nyttjandet av solenergin här. Både för att producera el och varmvatten. När solen skiner så är energibehovet i bostäderna som störst, alla byggnader här har luftkonditionering.

USA är den 2:a största energikonsumenten totalt sett i världen, bara Kina ligger före. USA har den 7e största energikonsumptionen per person, och då är inte energikonsumtionen för importerade varor inkluderade.

Visst har de mål och planer för att minska energikonsumtionen och ersätta olja, kol och gas med klimatneutralare källor, men det känns som det är långt kvar, längre än i Sverige. Vilka krav som ställs vid t ex nybyggnation varierar mellan staterna. På västkusten och runt NY ligger man definitivt före sydstaterna på många miljöområden. Här känns det rätt mörkt (solskenet till trots).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar