torsdag 22 november 2012

Happy Thanksgiving!

Idag är det den näst största högtiden här i USA, Thanksgiving. Nästan lika viktig som julen, i vissa familjer tom viktigare än julen. Familjerna samlas och äter kalkon, skinka och pumpapaj. Bland annat. 88% av amerikanerna äter kalkon idag. Det går då åt 46 miljoner kalkoner. Det är många det.

Förutom att äta kalkon så kollar man på NFL (toppligan i amerikansk football) och någon slags traditionell parad på TVn.

Varför firar man då Thanksgiving? Jo, det är en tacksägelsefest för god skörd. I Sverige har vi motsvarande kyrkliga högtid också, men det är ju bara en kyrklig högtid, inte en familjehögtid. Historien som berättas är att det var immigranter som fick hjälp av indianer att lära sig odla majs och pumpa, fiska och jaga som gjorde att de klarade sig undan svår svält. För att fira detta ordnades en gemensam tacksägelsefest. Det har varit en nationell helgdag i nära 150 år och ligger alltid fjärde torsdagen i november.

Och hur firar vi då? Jo, vi bestämde oss för att vi har traditionen att äta frukost på IHOP, ett pannkaksställe. Det var vi inte ensamma om. Sedan har vi mest tagit det lugnt och ska strax göra oss iordning för "Thanksgiving dinner" hos en av Håkans amerikanska kurskamrater. Återkommer troligen med rapport om det i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar