lördag 17 november 2012

Energifrågan

En politiskt viktig fråga här är att göra sig självständig på energi. Och det är ju bra att bara leva på det som man själv producerar. Men jag är ju rätt tveksam till motiv och metoder. Idag är det ca 20% av energin som importeras i form av olja och gas. Detta vill man alltså komma ifrån. Och lösningen är inte att ersätta dessa 20% av förnybar energi i första hand. Eller helt enkelt skära ned på energikonsumtionen. Nej, men satsar istället på att utvinna mer kol, gas och olja. Bland annat ur skiffer..... Alltså ännu större miljöpåverkan än "bara" en oljerigg.

Landets energikonsumtionen är den andra största totalt sett i världen och per capita är de på 7e plats. Borde alltså finnas en del förbättringspotential där. Visserligen annonserar t ex Georgia Power (lokalt elbolag) om energibesparingsåtgärder i hemmet (se över AC/värmeanläggning etc). Mer bensinsnåla bilar börjar bli lite vanligare och låg bensinförbrukning kan faktiskt omnämnas i annonserna som ett säljargument. Men det är väldigt lång väg tills de kommer ned i den energikonsumtion som skulle krävas för att vara ett någorlunda hållbart system. USA har inte fullt ut skrivit under Kyotoprotokollet (minskning av utsläppet av växthusgaser på 5,2% från 1990 års nivåer fram till i år). Man anser bland annat att det skulle få för stora effekter på sysselsättningen. Man blundar alltså för klimatproblemet, tutar med stora pickupen och gasar på....

Jag brukar diskutera detta med min Brasilianska vän under våra gemensamma löprundor. Där är synen verkligen annorlunda. De är långt mer sparsamma än vad vi är i Sverige. El är riktigt dyrt och det är t ex inte standard att ha diskmaskin. Om de har AC så stänger de av den när de lämnar lägenheten. Miljömedvetandet är djupt inpräntat sedan miljökonferensen i Rio 1992. Även de kämpar för att göra sig mer oberoende av importerad energi, men då mer genom energibesparingar och satsning på alternativa energikällor. Samtidigt som de tagit stora steg framåt vad gäller levnadsstandard och välfärd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar