måndag 26 november 2012

Skolarbetet

Nu var det ett tag sedan jag skrev om vad Björn gör i skolan, så det kan ju vara på plats med en uppdatering. Veckorna rullar ju på och det är bara 4 veckor kvar i skolan här. Nu är ju Björn väl inne i det och klarar språket utmärkt. Men det var skönt att vara ledig några dagar förra veckan.

Idag kom han hem med en ny inlärningsuppgift för prov nästa vecka. Ämnet är Social Studies och temat för perioden är slaveriet och avskaffandet av detta. En tragisk, men viktig del av USAs historia. Ord som abolitionist, conductor, conscience, freedom, justice, liberty, authority, segregation och diligence ska de kunna förklara. De får även lära sig om några av ledargestalterna som förde frihetskampen.

Förra veckan avslutades temat Rocks and Minerals som studerats inom Science. Då var det hur olika mineraler bildas, vad det finns för olika typer av mineral och vilka egenskaper de har. Till detta hör förstås hur jordklotet är uppbyggt och hur mineralcykeln ser ut, dvs hur olika mineral kan omvandlas. Det har även varit ett tema kring Magnetism tidigare i höst. Gedigna naturkunskaper där.

Inom matten så är det mycket multiplikation. Tabell 1-5 och 10 är avklarade. Nu är det 6-9 som helst ska klaras av innan jul. Det blir prov (på tid!) på alla tabeller under de resterande veckorna tills de klarat dem. Som tur är så är Björn godkänd på de första redan och kan fokusera på de högre tabellerna. Under våren kommer de att gå vidare med division fullt ut. Just nu kan de använda division i problemlösning om de vill, men kan också tänka förenklat med upprepade minustal.

Förresten så hade Björn sin första utflykt med skolan idag, de besökte en julgransutställning nere på stan. De fick kolla på ett stort antal dekorerade plastgranar och sedan rösta på om de tyckte att till exempel "Southern style", "Golf", "Georgia Bulldogs" eller "Auburn Tigers" (de två senare football teams) var snyggast. Enligt sonen var de alla anskrämliga, men "Golf" var ändå lite skoj med golfbollar och klubbor, så det fick bli en röst på det. Men de fick även se ett bildspel om riktiga träd och göra lite eget julpynt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar