söndag 4 november 2012

Att inte göra som andra....

Idag var det dags för omställning till vintertid här i USA. Vi vet att ni gjorde det i Sverige och en massa andra länder förra helgen. Jag vet inte varför USA väljer att göra det på annan tidpunkt egentligen (det måste ju leda till vissa problem med utrikesflyget t ex), men troligt är väl att de gör annorlunda för att de KAN det. För så är det ju med så mycket annat. Alla enheter, hur man skriver datum, klockslag, strömstyrkan i elnätet och så vidare. Ett under att det är samma tideräkning i alla fall. Vi har fått ett visst grepp om temperaturerna i Farenheit och vi har god känsla för hur långt det är att springa 1, 2, 5, 7 miles och vilken tid det tar. Pounds har vi på gymmet lärt oss är ungefär det dubbla som kilon.

Av alla små detaljer är det mest irriterande nog hur de skriver datum. Vi är ju vana vid att månaden står i mitten. Sedan är det ju lite olika skolor om man har datum eller årtal först. Men här skriver man månaden först om man skriver datumet med siffror. Idag är det alltså 11/4 2012. Det tog faktiskt några dagar innan vi överhuvudtaget kom på att de skrev siffrorna i annan ordning. Förvirrande!

Men inom armén har man fattat att metrics är ett bättre system och kör konsekvent med meter och kilometer samt skriver klockslag som 19.30 istället för 7.30PM. Så Håkan har det på så sätt lite lättare i sin vardag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar