När är det klart?
Vi följer CNNs rapportering från räkningen av rösterna. Det ser ju ut att bli en riktig rysare, så troligen kommer det nog inte att bli klart innan vi stänger av. Kanske dröjer det så länge som en vecka innan det är klart. Även en tredjedel av senatorerna i senaten väljs om, vilket också påverkar maktbalansen i landet.Kampanjerna
De kör fortfarande en del valreklam på TVn, och den är VÄLDIGT polariserad. En av reklamfilmerna för Romney målar upp bilden av att Obama kommer att skapa en kommunistisk stat. Bilder från gamla öststater i efterkrigstiden kablas ut. Mycket under kampanjerna har handlat om att måla upp motståndarens svaga sidor i starkt överdriven form. Så fort någon av dem gjort ett misstag har motståndaren huggit på det och kvickt producerat en reklamfilm om det. Väldigt lite har handlat om vad de faktiskt vill utföra under den kommande mandatperioden.Intressant att se det amerikanska perspektivet på energifrågan - det handlar inte direkt om att ställa om till förnybar energi i stor skala. Eller för den delen i liten. I alla fall inte vad som syns i kampanjerna,även om Obama ibland nämner att han har ambitioner åt det hållet så är det inget som basuneras ut. Det handlar istället om att utvinna mer inhemsk energi (olja, gas och kol). För att vara mer oberoende av importerad energi, för att skapa fler jobb här i USA (med utvinning, industri etc) och för att hålla nere energipriserna. Under Superstorm Sandy och dess efterspel har det inte varit någon som helst debatt om att stormen kan vara ett tecken på klimatförändringar. Inte heller någon debatt om att spara energi och hitta alternativa energiförsörjningssystem, det är fortfarande många som saknar el.
Valdeltagandet
Jag har ännu inte sett några siffror över valdeltagandet, men i förra valet (2008) var det 25% som inte röstade över huvudtaget. Det har varit en hel del debatt om att i flera Republikanskt styrda stater har ändrat reglerna för vilka dokument man kan använda för att identifiera sig med vid registreringen. Man måste nämligen registrera sig innan man kan rösta (senast 8 oktober här i Columbus). Bara det att man måste registera sig i förhand gör förstås att en del inte röstar. Förfarandet med registrering beror på att de inte har folkbokföring på samma sätt som vi har i Sverige där vi får våra valdokument skickade till vår folkbokföringsadress.Ett annat skäl är förstås att det tar tid. Man kan ju förhandsrösta, men att valdagen ligger på en vardag kan ju påverka valdeltagandet. Visserligen har alla rätt att ta 2 timmar ledigt från jobbet, men det kan ju ändå vara svårt. Vid vissa vallokaler har det varit långa köer och det kan ta flera timmar att lämna sin röst (de talar om 4 timmars långa köer för att rösta nu och att vallokalerna måste hålla öppet över midnatt för att låta alla komma in och lämna sina röster).
Ett tredje skäl till att en del inte går och röstar är att man upplever att det inte spelar roll vad man röstar genom att det ändå är det är den vinnande kandidaten som vinner alla elektorsrösterna i delstaten. Till exempel här i Georgia där resultatet precis släpptes: 67% har röstat på Romney och 32% på Obama. Det innebär att delstatens alla elektorsröster kommer att gå till Romney. Alltså upplever många att det inte är någon idé att gå och rösta över huvudtaget.
Så finns det förstås de som inte bryr sig överhuvud taget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar