torsdag 29 november 2012

Southern style BBQ and country

Vad äter man i södra USA? Vad lyssnar man på för musik? Hur klär man sig?

Kolla in Zac Brown Bands video (länk i bandnamnet) så har du alla svaren! Zac Brown Band är en av de lokala förmågorna här i Georgia som gör riktigt skön musik. För här i Södern måste man nästan lyssna på country, det präglar kulturen. Just denna låt "Chicken fried" snurrar ofta på radiokanalerna. Och, ja, den sätter sig kan man säga.

Och maten? Man äter, precis som det sjungs i texten, mycket kyckling. Men förstås även ribs, biffar och burgare. Som tillbehör kan man ibland få grits - ser ut som mannagrynsgröt, men är gjort på majs. Kan serveras till frukost, lunch eller middag. Även majsbröd i olika former är vanliga. Annars är det mycket bakad potatis, broccoli och gröna bönor. Och pommes frites förstås (fast det heter fries här). Om man inte dricker blaskig öl så dricker man iste, sött eller osötat. Riktigt läskande i värmen. Efterrätterna är överssöta, men i övrigt ofta förvånansvärt smaklösa. Nu på hösten är det väldigt mycket pumpa och äpple. Annars är det precis som Zac Brown sjunger, mycket pecannötter och persikor (som odlas här i Georgia).

Vad gäller kläder kan man se ut precis hur som helst. Men oftast är det förstås jeans. T-shirt eller rutig skjorta om man är country-style som på videon. Kostymklädda människor är ofantligt sällsynta här i småstan. Vanligare i Atlanta förstås. Man kan gärna ha hawaiiskjorta, shorts och flipflops på restaurangen. Och det utan att vara på semester...

Och förresten hör de patriotiska inslagen med soldaten och flaggan definitivt till kulturen här.

2 kommentarer:

  1. Härligt! Nästan som i Smedsbo på fredagkvällarna.

    SvaraRadera
  2. Haha, jag det kanske inte är så olikt. Bilar, bira och hemmafruar. Fast jag tycker att det är ännu mer vischan än så. Älvdalen kanske? Fast de har Larz Kristerz istället för countryrock.

    SvaraRadera