tisdag 9 oktober 2012

Tiffany

Eftersom jag läst romanen "Clara and Mr Tiffany" (recention här) kunde jag inte låta bli att specialstudera Tiffanys glas och mosaiker på Metropolitan Museum of Art där en del av verken finns samlade. Fantastiskt vackra fönster, vaser, lampor, skålar och annat. Även om boken jag läste avslöjade att det var långt i från allt som kom ut från verkstäderna och fabrikerna inom Tiffany c/o som hade designats av Mr Tiffany själv så förstår man att han var ett konstnärligt geni. Jag kom att tänka på Anders Zorn. Även om Tiffany var mer designer och Zorn mer konstnär så kunde jag se vissa gemensamma drag i stil och passion.

De otroligt vackra fönstren skapar verkligen illusioner med sitt ljus och djup. För att få rätt djupverkan kunde upp till 5 lager glas läggas ovanpå varandra. Titta på "bergen" nedan hur de dimmas ut i konturerna. Varje liten blomma i blåregnet är en egen liten glasbit. Inget av färskiftningarna i glaset är pålagt efteråt, glasskivor kunde specialtillverkas för särskilda fönster. Olika metaller och ämnen gav de olika färgskiftningarna.   

Tyvärr så omnämnde museets informationsskyltar i princip inga andra designers utom Agnes Northorp (som var chefsdesigner på kvinnliga avdelningen för fönster). Clara Driscoll omnämndes inte alls. Synd tycker jag eftersom det faktiskt finns bevis för att hon stod bakom designen av en rad produkter.

På vägen från museet till tunnelbanan råkade vi dessutom faktiskt passera en kyrka med Tiffanyfönster, men då var vi lite för trötta för att gå in och kolla....

Höstlandskap med vattenfall och berg.

Fönster mot ett havssund med bergssilhutter i
bakgrunden och blåregn i förgrunden.

Ett riktigt konstverk i mosaik,
delvis tredimensionellt med en fontän i förgrunden.

Lampskärmar, troligen har
Clara Discoll medverkat i designen.

Arbetsbord och träform för att göra en lampskärm.
Alla de små glasbitarna skars ut för hand efter små mallar,
fästes på träformen och sätts sedan samman med bly.
Inte ett pussel för den otålige direkt.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar