fredag 12 oktober 2012

Parker i NY

Som landskapsarkitekt måste jag förstås kommentera de parker vi besökte. Häng med på en tur till fyra parker med helt olika karaktärer!

Bryant park

Närmast hotellet låg Bryant Park, ett av stadens verkligt levande vardagsrum. Bara drygt 100 meter i fyrkant, men verkligen innehållsrik. Parken fick sin nuvarande utformning 1992, men har varit park sedan slutet av 1800-talet. Större delen upptas av en central gräsyta beströdd med cafébord och stolar. Mellan trädraderna på sidorna ligger caféer, ett "bibliotek", pingisbord, chackbord, en gammeldags karusell och ett antal monument. Arrangerade aktiviteter som konserter, festivaler, yoga, tai chi och poesiläsning äger rum. Men även en hel del spontana händelser som t ex jongleringsövningar och bollspel.


Kvällsliv en ljummen fredagskväll i oktober.


 
Bortskalning av gräsmattan pågår - dags att lägga ut
kylslingor och göra isbana för vintersäsongen.
I mars rullas nytt gräs ut.


Ett par män jonglerar, andra tar en kaffe och surfar på det
öppna WiFi nätverket. Liv i parken.  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

West Thames Park

Berörde denna park i ett tidigare inlägg om lekparker i NY. Den ligger strax söder om World Trade Center och påverkades dels av terroratackerna, men även av ett infrastrukturprojekt som bland annat innehåller nedgrävning av trafik. Större delen av ytan upptas av lekpark och bollplaner (både gräsplan för soccer/football och basketplaner). Men det finns även en liten del med odlingslotter (undrar hur dessa fördelas i grannskapet på 20000 invånare?) och gångstråk. Kanske inte en park som man uppehåller sig i någon längre tid om man inte har barn som leker, men annars trevlig som stråk. Parken öppnades 2010 och nya delar kommer att öppnas framöver vart efter arbetet med återställandet fortsätter. Materialen håller hög klass och det är förhållandevis bra finish på detaljerna (något som kan vara lite si och så här i USA).

Gångstråk med granitplattor. Planteringar
och murar skärmar av mot angränsande trafik.
 

Rostfria räcken avgränsar planteringsytorna inne på lekplatsen.
Skuggande tak över bord och bänkar.

Odlingsyta med centralt placerade bänkar,
vattenposter och kompost.















 

 

The High Line

Denna "park" är en nedlagd järnvägslinje som gått på broar ca 5 meter upp i luften. Hela strukturen hotades av rivning, men de boende protesterade och fick till stånd en omvandling till ett promenad- och parkstråk som sträcker sig ca 1,5 km genom västra Manhattan. Genom att det är en gammal järnvägslinje med två spår är ytan begränsad och möjligheterna att skapa en lummig grönska begränsas av hur mycket växtsubstrat man kan tillskapa. Men man har ändå lyckats skapa ett fungerande stråk som både känns avgränsat från den omgivande staden och som erbjuder spännande utblickar och inblickar. Vi promenerade igenom den nyare norra delen där mycket stadsomvandling sker i de angränsande kvarteren. Undrar hur det kommer att se ut om 10 år? Förvånande många turister hittar hit, trots att det inte ligger på "topp 10-listan" över sevärdheter. Alla kan ju inte vara landskapsarkitekter och stadsplanerare på utfärd en måndag i oktober. Eller?

Första delen av parken öppnades 2009 och andra delen (på bilderna) 2011.

Järnvägsbron sträcker sig tvärs genom kvarteren.

En del av stråket med lummig grönska
och högre träd.


På vissa ställen kan man se räls som en
påminnelse om platsens ursprung.


Bänkar som liksom reser sig ur
betongbeläggningen. Snyggt!
Tai Chi på en av de platser där stråket
breddats till en liten torgyta.

 

Central park

Måste förstås få med några bilder från den klassiska Central Park. Ritad av Fredrick Law Olmsted och Calvert Vaux år 1858. Manhattans stora lunga. En av världens absolut mest kända parker. Med rätta. Det är en fantastisk skapelse mitt i den brusande storstaden. De grundläggande kvaliteterna som skapades för 150 år sedan står sig fortfarande.

Skyskraporna bildar höga väggar i söder.
Vacker grind med fabelmotiv.


Lyktorna är så vackra!
Och staketen som avgränsar
gräsmattorna tyvärr väldigt trista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar