tisdag 23 oktober 2012

Maktfördelning

Några ord om fördelningen av makten i detta stora land. Det heter ju United States of America. Amerikas Förenade Stater. Det är alltså 50 stater som gått samman till en nation. Vi svenskar är ju inte är så vana vid konceptet. Vad är det då som skiljer? Låt oss jämföra med Sverige. Vi har ju nationen och en indelning i län under det och sedan det kommunala styret. Nationen bestämmer ju det mesta övergripande frågorna och länen har en begränsad makt och i många avseenden fungerar Länsstyrelserna som nationens "förlängda arm" som verkar och kontrollerar regionalt. Den kommunala makten är också relativt begränsad, även om kommunerna har bestämmanderätt över många rent lokala frågor. Det innebär i praktiken att det mesta är rätt lika över hela landet. Vi har samma lagar över hela landet, vi har i stort sett samma möjligheter till sjukvård överallt och skillnaderna i skatt mellan olika kommuner är på det hela små.

I USA är den nationella makten faktiskt väldigt begränsad och definieras i konstitutionen. I konstitutionen beskrivs de grundläggande reglerna för landets styre. Den federala (nationella) makten United States Government består av tre delar:
  • Kongressen som är lagstiftande (på federal nivå), kan förklara krig, sluta nationella avtal, besluta om skatter och anslag och avsätta höga ämbetsmän för tjänstefel.  
  • Presidenten som är verkställande. Denne är stats- och regeringschef och militärens överbefälhavare. Presidenten utser medlemmar till kabinettet (motsvarande regering) och högre ämbetsmän. Presidenten kan lägga veto mot lagförslag innan de fastställs i kongressen.
  • Högsta domstolen som har till yttersta uppgift att tolka konstitutionen. Dess domare utses av presidenten med senatens godkännande (råd och samtycke) på livstid.
Men den största makten över folks vardag ligger faktiskt på delstatsnivå. Det är delstaterna som stiftar de lagar som berör folk i deras vardag och beslutar om den största delen av skatten som betalas. Men lagarna måste vara i enighet med konstitutionen. Vad som berör hela landet eller bara delstaten finns det en fastsälld uppdelning för.

Delstaternas styre liknar den federala statsmakten med tre grenar (dömande, lagstiftande och verkställande) som kontrollerar varandra. Den verkställande makten ligger hos guvenören, som väljs av folket. Vissa delstatsdomare och ämbetsmän utses av guvernören medan andra väljs av folket.

Att delstaterna har så stort självbestämmande gör att det är väldigt stora skillnader mellan staterna och man kan ibland uppfatta olika delar av USA som olika länder (och då inte bara sett till klimat och natur).

Till exempel så kan skatten skilja väldigt mycket, se några exempel nedan.

                      Sales Tax (MOMS)   Gas Tax        Income tax
Califonia             7,25%                   48 c/gallon      1-9,3%
Georgia               4%                       29,4 c/gallon    1-6%
Texas                  6,25%                  20 c/gallon        0%

Delstaterna reglerar själva infrastruktur, kollektivtrafik och straffrätt (dock inte för brott som begås mot nationen). Dessutom kan städer och countys stifta egna lokala lagar. Angående lokalt bestämmande över infrastruktur och trafik genomfördes en omröstning i Atlanta i somras, se tidigare inlägg här.

Ett välkänt exempel på skillnad i straffrätt är dödsstraffet som är tillåtet i flertalet delstater (men inte tillämpas i alla dessa). Andra exempel på skillnaderna i lagar är t ex om det är tillåtet att köpa alkohol på söndagar (inte tillåtet här i Georgia, tillåtet i grannstaten Alabama), om bilar måste ha registreringsskylt fram (måste finnas i New York, måste inte finnas i Georgia). Ja, det finns helt enkelt tusen olikheter.

Och mycket konstiga lagar: I Alabama liksom i ett antal andra amerikanska delstater är det förbjudet att ha en glasstrut i sin bakficka. Det är förbjudet att bära lösmustasch i kyrkor i Alabama eftersom det kan locka till skratt i Guds hus. I West Virginia är förbudet mot glasstrutar i bakfickan enbart begränsat till söndagar. Övriga dagar i veckan är det tydligen okej. Att de orkar??

Jag kan säga att de här inte alls kan förstå att vi i Europa låter EU bestämma vilka lagar som nationerna ska instifta.... Men det är en annan historia, om än en rätt tydlig bild av hur våra perspektiv ofta är helt omvända.

Ett intressant exempel på delstaternas suveränitet gentemot nationen fick Håkan erfara härom veckan när de med kursen skulle besöka Columbus City Government Building. De fick då inte bära uniformer som grupp eftersom Armén är en del av den federala makten. Det skulle alltså uppfattas som en maktutövning mot delstaten och countyt. (Men det är helt OK att komma in i byggnaden i uniform som privatperson, då få man t o m komma före i kön till bilregistret). De fick komma civilklädda som grupp. 

2 kommentarer:

  1. Glasstrutar i bakfickan på söndagar!

    Dagens lunchdiskussion i fikarummet gled in på sponsrade läromedel i skolan! En förfrågan från matbordet genom mig kring hur det funkar i USA/Georgia/Columbus kommer i denna kommentar!

    Har du kanske berört det i tidigare inlägg?

    SvaraRadera
  2. Hej Boel! Tack för frågan om läromedel, inget som är uppenbart sponsrat vad vi sett hittills. Men Björns lärare är inte så förtjust i läroböcker över huvud taget, hon tar hellre och plockar ihop eget material. En annan bidragande faktor till att det inte är så mycket läroböcker är att det from denna termin är ny läroplan för skolan. Det ska jag skriva mer om i ett eget inlägg.
    Hälsa kollegorna!
    Susanna

    SvaraRadera