söndag 28 oktober 2012

Holiday season

Här i USA går vi nu in i "Holiday season". Det är en rad lång rad med högtider som firas och en del lediga dagar förstås. Och detta med lediga dagar är viktigt här eftersom det inte finns någon lagstadgad semester i detta land, många har ingen betald semester alls, men de flesta har avtal om två veckors semester. Alltså betyder de lediga dagarna mycket för att kunna åka och hälsa på släkten på andra sidan landet eller så.
Här är listan på höstens högtider:
31 okt        Halloween (inte en röd dag, men det märks mycket....)
11 nov       Veterans day (de flesta är lediga en eller två dagar)
22 nov       Thanksgiving (ledigt två dagar)
24-25 dec  Christmas (ledigt två dagar)
31 jan        New Year (ledigt på nyårsdagen)

Närmast är det alltså halloween. Det firas mycket med familjefester i skolorna, kyrkorna och andra sammanhang. Gott om chanser att klä ut sig och ha skoj alltså. Man dekorerar med pumpor, häxor, fladdermöss och annat lite läskigt. Barnen går runt och knackar dörr - "Trick or Treat". Man verkar helt ha tappat bort detta med att minnas de döda och tända ljus på gravarna.

När halloween är över så tar man bort spöken och läskigheter och dekorerar med höst och skördemotiv inför Thanksgiving och när den högtiden är över så är det dags att ta fram julpyntet. Det är verkligen inrednings- och dekoraffärernas bästa månader...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar