torsdag 18 oktober 2012

Valkampanjer

Av presidentvalskampanjen märker man av förvånansvärt lite, om man bortser från nyheter, debatter och reklam på TVn. När man rör sig i stan ser bara lite enstaka bildekaler med Obama - Biden och Romney - Ryan (flest av de sistnämnda). Kanske för att republikanerna har delstaten i ett fast grepp. De senaste fyra valen han republikanerna segrat här, senast visserligen bara med 5 procentenheter, men opinionsundersökningarna pekar på att Romney har övertaget här i Georgia och staten är inte utpekad som en av vågmästarstaterna. Men det är bara 19 dagar kvar till valet och jag hade förväntat mig att det skulle märkas mer.

Desto mer valafficher ser man för de lokala valen av åklagare, sheriff och borgmästare m fl lokala befattningar som väljs den 6e november.

Man går till val på dessa nivåer:
  • United States Elected Officials: nationella nivån, det är val av president (egentligen val av elektorer som utser president och vice president) och val till kongressen (motsvarar riksdagen) som består av senat och representanthus.
  • State of Georgia Elected Officials: delstatsnivån som bland annat utser guvernör.
  • Locally Elected Officials: på countynivå: borgmästare, poster i domstolen som domare och åklagare, county sheriff mm.
  • City Council Elected Officials: på countynivå: kommunfullmäktige
  • Board of Education Elected Officials: styret av skolan
Det finns ju vissa likheter med Sverige med nationell - regional - lokal nivå. Men ändå så totalt annorlunda. Till exempel detta med att så stor del av domstolsväsendet på lokal nivå är politiskt utsedda. Vet inte varför det gjorts en uppdelning mellan City Council och Board of Education och om det ser ut såhär allmänt, eller om det är specifika förhållanden för Columbus.

Återkommer säkert till ämnet fler gånger under de närmaste veckorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar