onsdag 24 oktober 2012

Gemensam läroplan

Trots det jag skrev igår om att delstaterna har makten över det mesta inom dess gränser har man lyckats nå en överenskommelse om en gemensam läroplan (Common Core State Standards) mellan de flesta staterna här i USA. Dock är de noga med att säga att det INTE är en federalt styrd fråga, utan det är på enskilda staters initiativ som det hela sker. Och det är upp till de enskilda staterna som väljer att följa Common Core  hur de vill implementera dessa. Vissa stater för in det i lag medan andra använder andra styrmedel.

Den gemensamma läroplanen omfattar hittills engelska och matematik i årskurserna PreK (förskola) - 12. Utveckling pågår även för andra ämnesområden, men det arbetet verkar inte ha hunnit lika långt. Här i Georgia är det första läsåret med den nya läroplanen, så det är en inlärningsperiod för alla lärarna just nu. Det verkar som de inte har hunnit med att förbereda sig särksilt mycket inför terminsstarten utan får mer eller mindre planera efterhand.

Att upprätta gemensamma standarder syftar till att alla barn ska ha samma möjligheter vid fortsatta studier med en hög kunskapsnivå. Men det ska även underlätta för studenter som flyttar mellan stater att inte få kunskapsluckor eller att de får läsa om flera saker, vilket har varit ett problem när det varit stora skillnader mellan staterna.

Man tar en hel del "nya" grepp i Common Core där matten innehåller avsevärt mer problemlösning än vad som varit fallet i de flesta delstater tidigare (som vi kört med länge i Sverige). Inom matten innebär den nya läroplanen även att man börjar med multiplikation och division 1-2 år tidigare jämfört med vad man gjort här i Georgia tidigare. Man börjar med detta i ÅK 3 och Björn har lärt sig gånger för 1, 2, 5, och 10 hitills och har dessutom nosat lite på division.

Exakt vad som skiljer mellan tidigare läroplan och den nya för engelska har vi inte diskuterat med Björns lärare. Men de jobbar med lästrappa (som jag antar i viss mån liknar den man jobbar med i Sverige) och man pekar på behovet av att öva sig i faktasökning och kritisk granskning. Till exempel har Björn idag jobbat med faktasök för pumpor och sammanställt detta. Man pekar också på vikten av att jobba med att intigrera ny teknik i lärandet.

Common core styr vilka kunskapsnivåer och färdigheter som ska uppnås i varje årskurs, men inte hur det ska uppnås. Det är upp till skolorna att utveckla sina undervisningsmetoder så att eleverna uppfyller kraven.

För den som vill fördjupa sig i ämnet kolla Common Core State Standards hemsida
och en informationsfilm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar