fredag 30 november 2012

Washington

Idag nöjer jag mig att hänvisa till Håkans blogg där han berättar lite om sina äventyr i Washington, se här.

Sonen och jag har sushifrossa myser till "På Spåret" via SVT Play. Funkar bra om man laddar ned programmet innan.

Trevlig helg!

torsdag 29 november 2012

Southern style BBQ and country

Vad äter man i södra USA? Vad lyssnar man på för musik? Hur klär man sig?

Kolla in Zac Brown Bands video (länk i bandnamnet) så har du alla svaren! Zac Brown Band är en av de lokala förmågorna här i Georgia som gör riktigt skön musik. För här i Södern måste man nästan lyssna på country, det präglar kulturen. Just denna låt "Chicken fried" snurrar ofta på radiokanalerna. Och, ja, den sätter sig kan man säga.

Och maten? Man äter, precis som det sjungs i texten, mycket kyckling. Men förstås även ribs, biffar och burgare. Som tillbehör kan man ibland få grits - ser ut som mannagrynsgröt, men är gjort på majs. Kan serveras till frukost, lunch eller middag. Även majsbröd i olika former är vanliga. Annars är det mycket bakad potatis, broccoli och gröna bönor. Och pommes frites förstås (fast det heter fries här). Om man inte dricker blaskig öl så dricker man iste, sött eller osötat. Riktigt läskande i värmen. Efterrätterna är överssöta, men i övrigt ofta förvånansvärt smaklösa. Nu på hösten är det väldigt mycket pumpa och äpple. Annars är det precis som Zac Brown sjunger, mycket pecannötter och persikor (som odlas här i Georgia).

Vad gäller kläder kan man se ut precis hur som helst. Men oftast är det förstås jeans. T-shirt eller rutig skjorta om man är country-style som på videon. Kostymklädda människor är ofantligt sällsynta här i småstan. Vanligare i Atlanta förstås. Man kan gärna ha hawaiiskjorta, shorts och flipflops på restaurangen. Och det utan att vara på semester...

Och förresten hör de patriotiska inslagen med soldaten och flaggan definitivt till kulturen här.

onsdag 28 november 2012

En favorit bland barnböckerna

Läs om denna lilla goding på bokbloggen.

Mångspråkig middag

Håkan är i Washington hela veckan, idag har han varit på Pentagon, vilket ni kan läsa om här.

Lite trist att vara ensam tycker jag, så jag bjöd in några vänner på soppa och svenska pannkakor. Det var Mareike med sonen Karl, 3 år, från Tyskland och Nina med dottern Valeria, 5 år, och sonen Alejandro, 4 månader. Nina är amerikansk medborgare, men kommer från Venezuela från början. Blandningen av nationaliteter gjorde att det pratades svenska, tyska, spanska och engelska runt middagsbordet.

Vi vuxna pratar förstås engelska sinsemellan (alla med varsin brytning), men med barnen blir det ofta några ord på våra respektive modersmål. Karl vägrar prata engelska över huvudtaget, men man märker att han har lärt sig en hel del på 5 månader. Men Valeria som bara är 5 år behärskar hyggligt 3 av språken: spanska, engelska och tyska. De två första eftersom både mamma och pappa pratar både spanska och engelska. Hon kan tyska eftersom hon bott över halva livet på en amerikansk bas i Tyskland och gått på tyskt dagis. Valeria lärde sig mer tyska än föräldrarna... Och hon frågar fortfarande, efter 6 månader, efter när de ska åka hem (till Tyskland). Inte lätt för Army kidsen att hänga med på att vad som är "hemma" ändrar sig varannat år eller så. Om två år kommer hon troligen att bo i Japan och ha chansen att lära sig ännu ett språk och få ännu ett nytt "hemma". Dessutom ska familjen flytta en gång här i USA innan Japanplaceringen. Bra eller dåligt att få bo på så många olika platser? Inte helt lätt i alla fall....

Jag tycker att det känns skönt att kunna säga till Björn att nu är det bara 6 veckor tills vi är hemma. Och då återkommer vi till vårt hem som vi lämnade, och vi har inga planer på att flytta... Men det har varit en mycket givande erfarenhet för oss alla och Björn har lärt sig såååå mycket engelska.  

Villaträdgårdar

Det är förvånansvärt stor skillnad på de svenska villaträdgårdarna och de amerikanska. Här är det välskötta gräsmattor på framsidan, i alla fall i de mer välbärgade områdena, klippta buskar vid entrén och kanske ett stort träd. Oftast inte någon tomtavgränsning i form av häck eller staket på framsidan. Baksidan kan däremot vara inhägnad. Där finns det kanske lite lekredskap för barnen eller en pool. Eller en hundgård. Men det är väldigt sällan någon särskilt välskött och innehållsrik trädgård. Fruktträd förekommer i stort sett inte alls och det är än mer sparsamt med grönsaksodlingar. Inte heller några prunkande perennrabatter eller så mycket blommande buskar. Däremot är det ofta väldigt stora träd på både framsidan och baksidan, man vill gärna ha skugga så att det blir svalare både inne och ute.

Jag skulle vilja säga att trädgårdsintresset är förvånansvärt litet, mycket mindre än i Sverige där det är väldigt inne att vara trädgårdsintresserad och helst ska man odla egna grönsaker. Jag funderar lite på varför det är så. Här kan man ju tänka sig att det finns bättre förutsättningar med en avsevärt längre trädgårdssäsong - man kan ju ha en blommande och grön trädgård året runt. Men det är ju väldigt varmt på sommaren, vilket gör att det är jobbigt att vara ute och törstiga växter måste vattnas hela tiden. Och så är det ju förstås ett ibland tungt arbete. Många trädgårdar i de välbärgade områdena sköts av professionella firmor som klipper gräs och buskar. Även den bristande kontakten med naturen tror jag påverkar inställningen till trädgården. I Sverige så har i princip alla en relation till naturen och det gröna och många vistas dagligen utomhus. Här är det inte så eftersom naturupplevelser endast kan fås i parker och reservat. Man lever sina liv till stor del i sina hus och bilar....

Typiskt välskött framsida med gräsmatta och buskar.

Stort härligt träd som ger skugga.

Blommande klematis i slutet av november.

Här var det julpyntat!

tisdag 27 november 2012

November



Idag känns det verkligen som november, även här. Regnigt och grått. De flesta löven har fallit eller sitter bruna kvar. Håkan är på väg på en veckas studieresa i Washington vilket också ger en lite dyster stämning i sinnet. Kokar the och kurar inne idag.

måndag 26 november 2012

Skolarbetet

Nu var det ett tag sedan jag skrev om vad Björn gör i skolan, så det kan ju vara på plats med en uppdatering. Veckorna rullar ju på och det är bara 4 veckor kvar i skolan här. Nu är ju Björn väl inne i det och klarar språket utmärkt. Men det var skönt att vara ledig några dagar förra veckan.

Idag kom han hem med en ny inlärningsuppgift för prov nästa vecka. Ämnet är Social Studies och temat för perioden är slaveriet och avskaffandet av detta. En tragisk, men viktig del av USAs historia. Ord som abolitionist, conductor, conscience, freedom, justice, liberty, authority, segregation och diligence ska de kunna förklara. De får även lära sig om några av ledargestalterna som förde frihetskampen.

Förra veckan avslutades temat Rocks and Minerals som studerats inom Science. Då var det hur olika mineraler bildas, vad det finns för olika typer av mineral och vilka egenskaper de har. Till detta hör förstås hur jordklotet är uppbyggt och hur mineralcykeln ser ut, dvs hur olika mineral kan omvandlas. Det har även varit ett tema kring Magnetism tidigare i höst. Gedigna naturkunskaper där.

Inom matten så är det mycket multiplikation. Tabell 1-5 och 10 är avklarade. Nu är det 6-9 som helst ska klaras av innan jul. Det blir prov (på tid!) på alla tabeller under de resterande veckorna tills de klarat dem. Som tur är så är Björn godkänd på de första redan och kan fokusera på de högre tabellerna. Under våren kommer de att gå vidare med division fullt ut. Just nu kan de använda division i problemlösning om de vill, men kan också tänka förenklat med upprepade minustal.

Förresten så hade Björn sin första utflykt med skolan idag, de besökte en julgransutställning nere på stan. De fick kolla på ett stort antal dekorerade plastgranar och sedan rösta på om de tyckte att till exempel "Southern style", "Golf", "Georgia Bulldogs" eller "Auburn Tigers" (de två senare football teams) var snyggast. Enligt sonen var de alla anskrämliga, men "Golf" var ändå lite skoj med golfbollar och klubbor, så det fick bli en röst på det. Men de fick även se ett bildspel om riktiga träd och göra lite eget julpynt.

Frost

I morse var det faktiskt frost i gräset och på bilrutorna! Det smälter visserligen undan väldigt kvickt när solen kommer upp, men det var faktiskt riktigt vitt i gräset på en del ställen. Det var friskt och skönt på morgonens löptur i en av parkerna. Men nu vid lunch är det upp mot 20 grader i solen, så lite kyla på nätterna gör inte så mycket ;-)

Och som en fortsättning på de tidigare dagarnas fönsterreflektioner kan jag fylla på med ännu en med anledning av kylan. Fönstren är ju inte så att de är välisolerade direkt... Det är alltid fukt längs kanterna på morgonen nu, och det drar rätt friskt från balkongdörr och ytterdörr. Igår torkade jag bort en massa mögel från fönsterkanten till följd av den återkommande kondensfukten.

Märkligt att de inte är noggrannare med tätningen, inte minst med tanke på sommaren när de skulle behöva hålla värmen ute och AC-kylan inne. Det skulle som sagt, i tidigare inlägg, vara rätt lätt att spara en hel del energi i detta land....

söndag 25 november 2012

Yta

Det är yta som gäller här. På många sätt. Fasaden är det som räknas. Det som visas upp. Det som syns.

Ett exempel på detta är städning. Vår lägenhet är hyggligt nybyggd, typ 4 år, och ser fräch ut. Om man inte kollar för noga det vill säga. Det var städat av städfirma innan vi flyttade in, men ändå var det ALDRIG städat bakom spisen eller kylskåpet (där det ändå är en stor glipa till köksbänken). Spindelväv i hörnen vid taket. Inga fönster går att tvätta helt på både insida och utsida. Utsidan kommer man helt enkelt inte åt. Att det inte går att tvätta fönstren hänger förstås samman med det jag skrev om igår, de flesta har persiennerna nere dygnet runt året runt. Alltså helt oviktigt med rena fönster.

Dammsugaren fick vara med på bild i någon av de första bloggposterna och den kommer man inte in under sängar och soffor med. Ska man dammsuga där så måste man flytta på möblerna. Vilket man ju inte orkar göra så ofta.... Vi har tur och har bara heltäckningsmattor i sovrummen, vilket gör det lite lättare att hålla rent. Annars är det standard att det är heltäckningsmatta i hela lägenheten utom badrum, några meter närmast dörren i hallen och i matlagningsdelen i köket (alltså heltäckningsmatta vid matbordet, URK!). I våra heltäckningsmattor hittade vi en hel del småspikar och skruvar de första månaderna. Vad som finns där som man inte ser vill man helst inte tänka på. Men de ser ju fluffiga och fina ut.... 

lördag 24 november 2012

Julljus

Många tar in granen på Thanksgiving, 32 dagar innan jul. Jag undrar när den åker ut? Det lär ju inte vara på tjugondedag Knut i alla fall.... Man ser faktiskt försäljning av riktiga granar, blågranstypen. De kommer nog inte från Georgia eller någon av de angränsande staterna, jag har inte sett en enda (växande) gran här (men många tallar). Julgranarna "importeras" alltså från de nordligare staterna med lämpligare granklimat.

På offentliga platser och köpcentrum är det stora plastgranar som gäller. Oftast överdekorerade med kulor och rosetter (även ute), men ibland mer sparsamt dekorerade med bara ljus. Det känns ju lite konstigt och främmande med allt julpynt när det tidigare i veckan var långt över +20 och strålande sol. Men idag slog det plötsligt om till kyligare väder och både tröja och jacka var skönt. Fortfarande sol dock. Och dagarna är betydligt längre än i Sverige. Det är ljust vid 7-tiden och mörknar vid 18-tiden. Alltså inte riktigt samma behov av belysning som hemma. Ljus i fönstret är förresten en VÄLDIGT ovanlig företeelse här i södern. De flesta har sina persienner neddragna och stängda dygnet runt, året runt. Jag kan ju förstå det på sommaren när man vill hålla ute den gassande solen, men nu? I de nybyggda skollokaler som Håkan tillbringar dagarna i är klassrummen helt fönsterlösa, bara i några av de allmänna utrymmena släpps dagsljuset in.

Jag gör dock vad jag kan för att få in ljus i lägenheten, även om det inte är så lätt. Och idag åkte den ljusslinga jag köpt på IKEA upp. Vi får se om det blir något mer julpynt här hemma. Nu har jag krans på dörren och ljus i fönstret. Borde väl försöka ordna en advenstake också.... Men granen tror jag vi skippar.

fredag 23 november 2012

Black Friday

Idag är det "Black Friday" = megashopping i USA. Det är deras motsvarighet till mellandagsrean som startar idag. Drygt 50 miljoner dollar spenderas under detta dygn. Många butiker börjar rean redan på Thanksgivings kväll eller natt. Vilket det finns protester mot förstås, inte minst från personalen där många tvingas jobba från kl 20 till 06. Igår när vi åkte till middagen vid fyratiden på eftermiddagen var det helt tomt och öde på alla parkeringar (utom Walmart som alltid har öppet dygnet runt). När vi åkte hem igen vid niotiden på kvällen var det i princip fullt på parkeringarna, rean hade börjat. Och idag är det knökfullt och mycket trafik. Inledningen på julhandeln helt enkelt.

Många är lediga idag, så även Björn och Håkan som har halvvecka. Björn helt ledig onsdag - söndag och Håkan hade bara ett par timmars lektioner på förmiddagen i onsdags. Men trots att det är långhelg så stannar vi här i Columbus denna helg. Vilar och njuter av det vackra vädret. Det har varit som svensk sommar de senaste dagarna med sol och lite drygt +20 grader C. Verkligen njutbart. Kanske är det de sista fina dagarna när det går att gå ut i shorts och T-shirt?

Thanksgiving dinner

Igår var vi hembjudna till en av Håkans amerikanska kurskamrater på Thanksgiving dinner. Ett gäng vänner som hade familjen för långt bort samlades för knytkalas. Kalkon, stuffing (en slags röra gjord på nedsmulat majsbröd och kyckling), gratinerade gröna bönor, potatismos, sås, sötpotatis med pecannötter och sedan efterrättsbuffé där vi bidrog med kladdkakor (som tyvärr inte blev riktigt så kladdiga som Håkan ville). En trevlig kväll i glatt sällskap. Och nu vet vi vad amerikanerna äter på Thanksgiving.

torsdag 22 november 2012

Happy Thanksgiving!

Idag är det den näst största högtiden här i USA, Thanksgiving. Nästan lika viktig som julen, i vissa familjer tom viktigare än julen. Familjerna samlas och äter kalkon, skinka och pumpapaj. Bland annat. 88% av amerikanerna äter kalkon idag. Det går då åt 46 miljoner kalkoner. Det är många det.

Förutom att äta kalkon så kollar man på NFL (toppligan i amerikansk football) och någon slags traditionell parad på TVn.

Varför firar man då Thanksgiving? Jo, det är en tacksägelsefest för god skörd. I Sverige har vi motsvarande kyrkliga högtid också, men det är ju bara en kyrklig högtid, inte en familjehögtid. Historien som berättas är att det var immigranter som fick hjälp av indianer att lära sig odla majs och pumpa, fiska och jaga som gjorde att de klarade sig undan svår svält. För att fira detta ordnades en gemensam tacksägelsefest. Det har varit en nationell helgdag i nära 150 år och ligger alltid fjärde torsdagen i november.

Och hur firar vi då? Jo, vi bestämde oss för att vi har traditionen att äta frukost på IHOP, ett pannkaksställe. Det var vi inte ensamma om. Sedan har vi mest tagit det lugnt och ska strax göra oss iordning för "Thanksgiving dinner" hos en av Håkans amerikanska kurskamrater. Återkommer troligen med rapport om det i morgon.

Fjärilar och fåglar

Som en fin avslutning för våra besökare så besökte vi Callaway Gardens igår. Det är en gigantisk parkanläggning, belägen mellan Columbus och Atlanta. Vi var där redan i lördags på "Fantasy in Light", ett årligt event med en MASSA belysning i parken. Olika sagofigurer, tomtar, fjärilar, fåglar, blommor, snöstjärnor mm skapade av några miljoner lampor. En del riktigt snyggt, en del lite taffligt, men allt väldigt amerikanskt. Igår var det dock besök i dagsljus, så då fick vi se hela anläggningen med bland annat fjärilshus, tropiska växthus och rovfågelshow. Riktigt fina upplevelser i höstsolen.

En av de många vackra tropiska fjärilarna vi såg.
Ca 10 cm mellan vingspetsarna.

Farmor, barnbarn och mormor i tropisk värme.

Vackra blommor....

Ugglan på rovfågelshowen flyger tyst över oss.

Höken sveper över huvudena.


Alla fåglar kan inte flyga....


onsdag 21 november 2012

Besökarna avlämnade

Ikväll har vi lämnat av våra besökare på flygplatsen för färd hemåt. Som tur är så ses vi snart igen. I Sverige.
Berättar mer om sista dagens äventyr i morgon, nu är det dax att sova!

tisdag 20 november 2012

Höstpromenad

Idag har vi promenerat runt en av Columbus fina naturlika parker, Flat Rock Park. Det är fortfarande fina höstfärger, även om en hel del träd har passerat sitt "bäst före datum". Färgerna går mer och mer mot brunt och en hel del löv har singlat ned. Men jämfört med novembergråa Sverige så är det ju rena färgfyrverkerierna! Skönt väder också. 15-20 grader C och växlande molnighet idag.



måndag 19 november 2012

Förberedelserna har börjat

Med mindre än 50 dagar kvar i landet för Björn och mig så har vi påbörjat förberedelserna för att komma hem igen. Beställt tågbiljetter från Arlanda. Bokar transport av flyttkartonger och cyklar. Beställer internet och telefoni där hemma. Meddelar jobbet och skolan när vi kommer tillbaka. Ansöker om fritidsplats. Ett halvår går fort och snart är vi åter. Björn och jag kommer hem 4 januari så vi hinner komma in i Svensk dygnsrytm tills skolan börjar 8 januari. Håkans kurs slutar 1 februari, men han blir kvar några dagar och har beställt biljetter för hemkomst 6 februari.

söndag 18 november 2012

Förkylt = lästid

Jag drabbades av en häftig förkylning natten mellan fredag och lördag och har tillbringat större delen av helgen i sängen och på den soliga balkongen. Vilket resulterade i en bokrecension på bokbloggen.

Tid är det gott om

En stor skillnad mellan Sverige och USA är tiden. Inte bara att det är  6 timmars tidsskillnad(här där vi är). Utan också att man tycks ha mer tid här. Ja, dygnet har förstås 24 timmar här precis som överallt annars på jorden. Men man stressar betydligt mindre. Låter saker ta sin tid. Pratar mycket i affären när man handlar. Utbyter artighetsfraser. När man blir expiderad låter man det ta sin tid. De andra får vänta. Vilket ju förstås är stressande för dem som är bakom. Men ändå tycks få bli irriterade, de väntar lugnt där bakom. Man är rätt bra på att köa och vänta i det här landet. I alla fall här i en liten stad i Södern.

Intressant också att de har fortfarande mycket personliga tjänster kvar. Många åker till elbolaget för att betala sin räkning. Ställer sig i kö och kommer fram till luckan, betalar (med kontanter eller check, kortbetalning går inte där) och åker vidare till telefonbolagets kontor. Det kan ju ta en hel dag bara att betala räkningarna! Jag vet inte om det är för att de vill ha den personliga kontakten, för att betaltjänsterna på internet är dåligt utvecklade eller om de helt enkelt tycker att de har tid att göra det personligen.

Men har man sagt en tid så gäller den, man behöver sällan vänta på folk och är det så att en aktivitet ska starta 11.20AM så gör den det. I de flesta fall. MEN om det är så att det är något som klickar och det inte kommer igång kan det vara väldigt svårt att få reda på orsaken. Den man frågar kommer ofta med ett svar, men det är sällan något riktigt svar, bara något som ger dem själva ryggen fri. För ärligt talat så är man väldigt dålig på att ta eget ansvar, man skyller gärna på någon annan. Och har det gått fel så verkar det vara få som gör något för att rätta till det, man väntar på att någon högre upp i hierarkin ska komma och tala om vad som ska göras. Och då kan det ju ta tid. Hur lång tid som helst.

Det intressantaste exemplet på detta med tid var när vi genom IMSO (International Military Student Office) skulle till Atlanta. Vi skulle vara på Fort Benning kl 5.45 på morgonen för avfärd med bussar kl 6.30. I stort sett alla var där i tid och en omständlig procedur med upprop, avprickning och information påbörjades. Vid 7 satt vi alla, utom de ansvariga på bussarna. Vi väntade. Och väntade. Gick och hämtade mer vatten. Väntade. Gick på toa. Väntade. Försökte roa barnen med något på den stillastående bussen. Väntade. Gick och frågade de ansvariga vad de gjorde och varför vi väntade. Alla fick lite olika svar. Väntade. Klockan 9 rullade bussarna. De ansvariga ursäktade fördröjningen, men på de olika bussarna fick vi olika förklaringar och jag tror inte att någon av dem var sann.... Schemat för dagen kastades förstås om och morgonens 2½ timmes försening hade efterdyningar med sig fram till kvällen. Men arrangörerna tog det hela minst sagt med ro. Vi andra hade dock tappat lusten helt!

lördag 17 november 2012

Energifrågan

En politiskt viktig fråga här är att göra sig självständig på energi. Och det är ju bra att bara leva på det som man själv producerar. Men jag är ju rätt tveksam till motiv och metoder. Idag är det ca 20% av energin som importeras i form av olja och gas. Detta vill man alltså komma ifrån. Och lösningen är inte att ersätta dessa 20% av förnybar energi i första hand. Eller helt enkelt skära ned på energikonsumtionen. Nej, men satsar istället på att utvinna mer kol, gas och olja. Bland annat ur skiffer..... Alltså ännu större miljöpåverkan än "bara" en oljerigg.

Landets energikonsumtionen är den andra största totalt sett i världen och per capita är de på 7e plats. Borde alltså finnas en del förbättringspotential där. Visserligen annonserar t ex Georgia Power (lokalt elbolag) om energibesparingsåtgärder i hemmet (se över AC/värmeanläggning etc). Mer bensinsnåla bilar börjar bli lite vanligare och låg bensinförbrukning kan faktiskt omnämnas i annonserna som ett säljargument. Men det är väldigt lång väg tills de kommer ned i den energikonsumtion som skulle krävas för att vara ett någorlunda hållbart system. USA har inte fullt ut skrivit under Kyotoprotokollet (minskning av utsläppet av växthusgaser på 5,2% från 1990 års nivåer fram till i år). Man anser bland annat att det skulle få för stora effekter på sysselsättningen. Man blundar alltså för klimatproblemet, tutar med stora pickupen och gasar på....

Jag brukar diskutera detta med min Brasilianska vän under våra gemensamma löprundor. Där är synen verkligen annorlunda. De är långt mer sparsamma än vad vi är i Sverige. El är riktigt dyrt och det är t ex inte standard att ha diskmaskin. Om de har AC så stänger de av den när de lämnar lägenheten. Miljömedvetandet är djupt inpräntat sedan miljökonferensen i Rio 1992. Även de kämpar för att göra sig mer oberoende av importerad energi, men då mer genom energibesparingar och satsning på alternativa energikällor. Samtidigt som de tagit stora steg framåt vad gäller levnadsstandard och välfärd. 

torsdag 15 november 2012

Björn läser just nu

Narnia och The Hobbit (Bilbo), se bokbloggen.

Det här är bara början....

NU är julen här. I alla fall alla ljusslingor och lysande figurer i alla färger som kan lysa. Idag var det nämligen tändning av belysningen i ett av köpcentrumen här i Columbus. Grinchen var där. Hästen knatade runt parkeringen med en vagn lastad med folk som köat en timme. Sockervadden kletade fast i barnens ansikte. Livebandet spelade "Jingle bells" och andra stämningsfulla sånger. Bara snön saknades. För kylan har faktiskt kommit. Även om det är relativt. Det är runt +10 grader C och har varit gråmulet ett par dagar. Jacka på!

onsdag 14 november 2012

Julpynt

Ja, nu är vi alltså inne i "Holiday season" med Thanksgiving som nästa hållpunkt nästa vecka. Det dekoreras flitigt med ljusslingor, stora rosetter och kransar lite här och var. Än så länge inte så mycket tomtar och renar, men de kommer väl fram de också så småningom. Idag tog jag med våra besökare på "International Ladies Coffee and Craft" som jag brukar hänga med en del onsdagar. Där var det för dagen julpyssel på schemat, vi gjorde kransar genom att sticka in tygbitar i en kransstomme. Fina resultat!

CG Reception

Björn fick vara hemma och busa med farmor och mormor,
men ville vara med på bild först.
I går kväll var maken och jag riktigt "US Army-formal". Det var mottagning hos generalen på Fort Benning i den officiella generalsbostaden, ett mycket vackert gammalt hem i bästa sydstatsstil. Alla 200 (plus eventuella fruar) på Håkans kurs var bjudna på mottagning (typ coctailparty), men i två omgångar á ca 150 personer. En timmes mingel, vin/öl och lite smått på tallriken. Vi träffade förstås en del av de andra internationella studenterna och surrade lite med Håkans övriga kurskamrater. Och generalen var mycket trevlig och lättpratad. Det visade sig att han varit i Sverige på ett flertal konferenser. Vi träffade även en svenska som träffat en amerikansk officer och höll på att försöka flytta hit. En trevlig överraskning för oss som inte träffar så mycket landsmän. På det hela taget en trevlig timme i generalsbostaden.

tisdag 13 november 2012

Några dagar vid havet

Högsäsongen är över längs "The Emerald Coast" (Smaragdkusten). Ganska tomt på hotellen, svalt i vattnet och i luften (dvs drygt +20 grader). Man behöver inte trängas på stranden direkt.... Det blåste mycket på söndagen och vågorna gick höga, närmare 2 meter. Då var det inte så mysigt på stranden. Men det var lä och sol på balkongen, så vi fick lite solbränna ändå. Och på måndagen badade vi alla i de stora vågorna. Häftigt! Men skönast var det nog ändå i bubbelpoolen med 38 gradigt vatten.

Det var en skön liten semestertrip!


Vågorna vräker sig in

Utsikt från balkongen


Vi delade på en hink skaldjur en kväll...
...fast det var ju någon som avstod också.


söndag 11 november 2012

Veterans day - lite fakta

Veterans day firas 11 nov här i USA. I år en söndag där ledigheten istället blir på måndagen. 11 november är vald eftersom det är fredsdatumet för Första världskriget. 11/11 1918 kl 11.00 ska fredsavtalet ha skrivits på. Man har haft denna dagen för att minnas och hedra dem som tjänat nationen sedan 1919.

Idag finns det 21,5 milj krigsveteraner i USA, det är ca 8% av befolkningen. En väldigt hög siffra. Men så har ju USA deltagit i väldigt många krig. Och i princip alla som tjänstgör inom försvarsmakten deltar i utlandsoperationer, även om USA inte alltid deltar aktivt i krig. De flesta, ca 1/3, av de nu levande veteranerna tjänade under Vietnamnkriget.

Under vår lilla semester i Florida så har vi inte märkt av något firande, trots att det ligger en större flygbas i närheten. Men det har säkerligen varit ceremonier vid större delen av de många veteranmonument som finns lite här och var. För monument är man bra på att anlägga här. Och man är bra på att hylla dem som gjort en insats.

Siffrorna i inlägget är hämtade från CNN.com

lördag 10 november 2012

Vykort från Destin

Sanden är vit och knarrar under fötterna. Solen skiner och vågorna rullar. Men det är lite "kyligt". Cirka +20 i både luft och vatten. Men det är helt OK ändå. Lägenheten är fin och det finns en varm inomhuspool.

fredag 9 november 2012

Mot Destin, Florida

Eftersom det är långhelg (ledig måndag pga Veterans day) och vi har besök så ska vi åka på lite utfärd. 5 timmar söderut. Då kommer man till Gulfkusten och den del av Florida som kallas för The Panhandle (om man kollar på delstatens form så förstår man varför). Sol och bad i havet hägrar!

Det kan alltså bli lite magert med blogginlägg några dagar. Men kanske dyker det upp något litet.... Annars hör vi av oss igen på måndag/tisdag.

Välkommen åter och trevlig helg!

Findus på besök

Till följd av farmors besök blev det en bokrecention.

Länk till bokbloggen här.

Veterans day

Med anledning av Veterans day som är nu i helgen så har Håkan skrivet ett intressant inlägg på Fighting Biscuit .

Och vi är för övrigt just hemkomna från Kids Soldiers Marathon med fina medaljer till Björn som förbättrade sitt personbästa till 7.51 på 1 Mile (1,6 km). Loppet hölls vid National Infantery Museum och kadetter i fältuniform delade ut medaljer efter loppet. Innan var det den (nästan) obligatoriska bönen och nationalsången. De som ville kunde bära ett namn av en stupad soldat på ryggen för att hedra dem.

I morgon är det hel- och halvmara som vi inte kommer att närvara vid, men jag misstänker att konceptet kommer att vara ungefär det samma.

150 löpsugna barn väntar ivrigt på start.

Internationell middag

Pedro och Stela från Brasilien i vimlet med Håkan.
Igår ordnade IMSO (International Military Student Office) Thanksgiving middag. Vi var runt 200 personer, de flesta utlänningar. Inte mindre än 70 länder var representerade, från alla kontinenter. Riktigt cool faktiskt att officerare från Sydkorea, Japan, Pakistan, Afghanistan, Saudiarabien, Peru, Colombia, Sverige, Frankrike, Kenya, Rwanda m fl sitter och äter under samma tak. Nu är inte Amerikanarna några exceptionella festarrangörer, så arrangemanget i sig lämnade en hel del i övrigt att önska. Kalkonen var dock god!

torsdag 8 november 2012

Långväga besök

Igår anlände en efterlängtad mormor och en lika efterlängtad farmor till Columbus. Trötta efter den långa resan, men allt hade gått bra, så de var nöjda med att ha klarat av utmaningen. De kommer att vara här två veckor och njuta av att få vara med barnbarnet och uppleva en liten bit av södra USA. I helgen åker vi ned till Destin i Florida (Gulfkusten), så vi hoppas på fint väder så att vi kan sola och bada. Men först en vanlig vardag här. Björn i skolan och jag pluggar lite inför måndagens tenta. Håkan har kommit igång med kursens andra halva och åkte till basen kl 5.15 i morse. Gästerna har tagit en förmiddagspromenad runt bostadsområdet för att njuta av de fina höstfärgerna.

onsdag 7 november 2012

Obama till frukost

Björn och jag kollade in Obamas vinnartal under frukosten. En bra seger. Ett bra tal!

Lyssna här!

tisdag 6 november 2012

Valvaka

När är det klart?

Vi följer CNNs rapportering från räkningen av rösterna. Det ser ju ut att bli en riktig rysare, så troligen kommer det nog inte att bli klart innan vi stänger av. Kanske dröjer det så länge som en vecka innan det är klart. Även en tredjedel av senatorerna i senaten väljs om, vilket också påverkar maktbalansen i landet.

Kampanjerna

De kör fortfarande en del valreklam på TVn, och den är VÄLDIGT polariserad. En av reklamfilmerna för Romney målar upp bilden av att Obama kommer att skapa en kommunistisk stat. Bilder från gamla öststater i efterkrigstiden kablas ut. Mycket under kampanjerna har handlat om att måla upp motståndarens svaga sidor i starkt överdriven form. Så fort någon av dem gjort ett misstag har motståndaren huggit på det och kvickt producerat en reklamfilm om det. Väldigt lite har handlat om vad de faktiskt vill utföra under den kommande mandatperioden.

Intressant att se det amerikanska perspektivet på energifrågan - det handlar inte direkt om att ställa om till förnybar energi i stor skala. Eller för den delen i liten. I alla fall inte vad som syns i kampanjerna,även om Obama ibland nämner att han har ambitioner åt det hållet så är det inget som basuneras ut. Det handlar istället om att utvinna mer inhemsk energi (olja, gas och kol). För att vara mer oberoende av importerad energi, för att skapa fler jobb här i USA (med utvinning, industri etc) och för att hålla nere energipriserna. Under Superstorm Sandy och dess efterspel har det inte varit någon som helst debatt om att stormen kan vara ett tecken på klimatförändringar. Inte heller någon debatt om att spara energi och hitta alternativa energiförsörjningssystem, det är fortfarande många som saknar el.

Valdeltagandet

Jag har ännu inte sett några siffror över valdeltagandet, men i förra valet (2008) var det 25% som inte röstade över huvudtaget. Det har varit en hel del debatt om att i flera Republikanskt styrda stater har ändrat reglerna för vilka dokument man kan använda för att identifiera sig med vid registreringen. Man måste nämligen registrera sig innan man kan rösta (senast 8 oktober här i Columbus). Bara det att man måste registera sig i förhand gör förstås att en del inte röstar. Förfarandet med registrering beror på att de inte har folkbokföring på samma sätt som vi har i Sverige där vi får våra valdokument skickade till vår folkbokföringsadress.

Ett annat skäl är förstås att det tar tid. Man kan ju förhandsrösta, men att valdagen ligger på en vardag kan ju påverka valdeltagandet. Visserligen har alla rätt att ta 2 timmar ledigt från jobbet, men det kan ju ändå vara svårt. Vid vissa vallokaler har det varit långa köer och det kan ta flera timmar att lämna sin röst (de talar om 4 timmars långa köer för att rösta nu och att vallokalerna måste hålla öppet över midnatt för att låta alla komma in och lämna sina röster).

Ett tredje skäl till att en del inte går och röstar är att man upplever att det inte spelar roll vad man röstar genom att det ändå är det är den vinnande kandidaten som vinner alla elektorsrösterna i delstaten. Till exempel här i Georgia där resultatet precis släpptes: 67% har röstat på Romney och 32% på Obama. Det innebär att delstatens alla elektorsröster kommer att gå till Romney. Alltså upplever många att det inte är någon idé att gå och rösta över huvudtaget.

Så finns det förstås de som inte bryr sig överhuvud taget.

Valdagens morgon

Ja, så är det alltså dags för amerikanerna att ta sig till vallokalerna. Det lär ju bli en rysare som troligen inte kommer att vara klart idag. Som jag skrivit om tidigare så har faktiskt inte valet märkts så mycket, om man bortser från TV-debatter och -reklam. Mitt Romney har dykt upp i telefonluren kanske 10 gånger (inspelat samtal som automatrings), men inte Barack Obama. Igår "ringde" ett par lokala kandidater och framhävde sig själva. Men annars är det inte så mycket valafficher eller annan reklam för presidentkandidaterna. De satsar allt på vågmästarstaterna, så i Florida ser det troligen väldigt annorlunda ut.

På Facebook är dock det mesta av reklamutrymmet idag fyllt av uppmaningar om att gå och rösta och var man kan hitta sin vallokal.

Vi får se om jag ser något intressant när jag är in till Columbus idag. Återkommer i ämnet!

söndag 4 november 2012

Att inte göra som andra....

Idag var det dags för omställning till vintertid här i USA. Vi vet att ni gjorde det i Sverige och en massa andra länder förra helgen. Jag vet inte varför USA väljer att göra det på annan tidpunkt egentligen (det måste ju leda till vissa problem med utrikesflyget t ex), men troligt är väl att de gör annorlunda för att de KAN det. För så är det ju med så mycket annat. Alla enheter, hur man skriver datum, klockslag, strömstyrkan i elnätet och så vidare. Ett under att det är samma tideräkning i alla fall. Vi har fått ett visst grepp om temperaturerna i Farenheit och vi har god känsla för hur långt det är att springa 1, 2, 5, 7 miles och vilken tid det tar. Pounds har vi på gymmet lärt oss är ungefär det dubbla som kilon.

Av alla små detaljer är det mest irriterande nog hur de skriver datum. Vi är ju vana vid att månaden står i mitten. Sedan är det ju lite olika skolor om man har datum eller årtal först. Men här skriver man månaden först om man skriver datumet med siffror. Idag är det alltså 11/4 2012. Det tog faktiskt några dagar innan vi överhuvudtaget kom på att de skrev siffrorna i annan ordning. Förvirrande!

Men inom armén har man fattat att metrics är ett bättre system och kör konsekvent med meter och kilometer samt skriver klockslag som 19.30 istället för 7.30PM. Så Håkan har det på så sätt lite lättare i sin vardag.

Födelsedag

Idag har Björn ÄNTLIGEN fyllt 9 år. Han har längtat till denna dagen... Nu har vi ju firat födelsedag ända sedan i fredags, så något större firande blev det inte idag. Men ändå Kalles kaviar och svenskt tunnbröd till frukost, söndagsfika med cheesecake på bokhandeln, några paket (bland annat en baseballhandske och några böcker) och trevlig middag tillsammans med några vänner på kvällen. Men den bästa presenten dröjer tills på onsdag. Då kommer mormor och farmor på ett två veckor långt besök här.

lördag 3 november 2012

En dag vid stenbergets fot

I detta tämligen platta landskap finns ett mycket märkligt berg - Stone Mountain - strax öster om Atlanta. En helt kalt klippa som sticker upp som en flintskalle ur skog och bebyggelse. Där har säkert indianerna i tusentals år haft heliga platser. Idag är det en nöjespark med linbana upp på bergets topp.... På berget finns en gigantisk stenrelief över tre av nationens hjältar under inbördeskriget; president Jefferson Davis och generalerna Robert E. och and Thomas J. Jackson. Nåväl, det var en trevlig dag med höghöjdsbana, minigolf, klätter, kläng och bus. Ett bra äventyr!


Bild från: http://www.stonemountainpark.com/

Så blev det en sväng förbi IKEA, eftersom vi ändå var i närheten, för att köpa lite svensk mat (bland annat Kalles kaviar). När vi kom hem var det fest med Håkans kursare i poolhuset. Så nu är vi lite trötta...... Men nöjda med en späckad dag. 

fredag 2 november 2012

Sushi och glass




Eftersom det är Björns födelsedag på söndag så fick han välja var vi skulle äta. Valet föll på sushi. Supergott! 44 bitar räckte precis för att mätta vår hunger, men ändå få plats med glass till efterrätt. På Sweet Frog kan man välja mellan över 20 glassorter och en mängd olika toppings - frukt, bär, godis, kakor, såser. Man tar vad man vill ha och betalar per vikt. Vi har äntligen lärt oss att inte ta så mycket....

torsdag 1 november 2012

Klassisk litteratur

Jag har skrivit om amerikanska klassiker på bokbloggen:
http://bocker-emellan.blogspot.com/2012/11/klassiker-ur-amerikanskt-perspektiv.html

Höstblomning

Kameliorna blommar som bäst nu. Det doftar så ljuvligt på en av mina löprundor när jag springer förbi ett helt kameliabuskage... Men även vårblommare som azaleor och magnolior blommar igen. Magnoliorna är superstora här, det finns arter som är stora som lindar.... Man skulle verkligen vilja komma hit i april när de står i full blom.

Och rosorna som såg taniga ut i sommarvärmen har fått nya blommor och blad. I rabatterna planterar man de blommor som vi framförallt förknippar med våren; penseer. Det är alltså en höstblomma här. De tål ju en hel del kyla, så det är alltså det man planterar ut för att göra det fint för vintern. Lite udda att se allt detta tillsammans med de höstfärger som börjar komma.


Kamelia i vitaste vitt besöks av en svart geting.

Ljuvt ljusrosa kamelia.


...och friskt cerise.

Kameliabuske i full blom, ca 5 m hög.


Magnolia i kvällsljus.

Stort magnoliaträd.


Fröställning av magnolia, från vårens blomning.