onsdag 31 oktober 2012

Happy Halloween

Link
Idag är det riktiga Halloweendagen och barnen fick vara utklädda i skolan. Björn valde idag att vara Link, en figur i Zelda. Skoldagen var som vanligt, men de fick förstås en påse godis. Kan hända att Link ger sig ut och kör lite "Trick or Treat" här i bostadsområdet. Kan hända är det någon som knackar på vår dörr också. Så vi har lite godis i beredskap. Man vill ju inte bli utsatt för "Trick".



Några superhjältar och en cowgirl förbereder sig för skoldagen.

tisdag 30 oktober 2012

Blåsigt och kallt

Förutom att nyheterna rullar på oavbrutet om "Superstorm Sandy" så märks inte så mycket av ovädret här nere i Georgia. Men det är avsevärt kallare och blåsigare än det varit tidigare. Riktigt isiga vindar kommer ned från Kanada. Temperaturen är ca +15C så här vid lunchtid och det blåser på bra, men långt ifrån stormvindar. Det är som en frisk oktoberdag i Sverige, soligt och fint.

På morgonens löprunda så var det långa tights, jacka och buff över öronen som gällde. Skönt att inte bli genomblöt av svett :-)

Björn fick inte komma ut på rast igår, fröken tyckte att det var för kallt (!!!). Vi får hoppas att han får komma ut idag. Han behöver verkligen få springa av sig under de långa skoldagarna! När han berättade att det var mycket kallare och snö hemma i Sverige, och att man minsann var ute alla raster ändå så tittade de väldigt på honom....

måndag 29 oktober 2012

Legoinvasion


Under helgen byggde vi med gemensamma krafter så många legofigurer som vi kunde. Det blev ungefär 250 stycken (Alla fick inte plats på bilden). Prinsessor, riddare, skateboardåkare, poliser, ambulanspersonal, jedi och andra StarWars figurer, marsianer, trollkarlar, hantverkare, indianer, ninjor, cowboys, skelett...

söndag 28 oktober 2012

Väderomslag

Fram tills nu har det varit varmt och soligt i stort sett hela tiden. I fredags kväll hade vi shorts och t-shirt, över +20 även på kvällen. Igår var det svalare och man tog gärna en tröja. Idag var det inte mer än ca +10C på kvällen. Långbyxor, tröja OCH jacka!

Det är ovädret över Atlanten som väntas komma in över östkusten i natt som pressar in kylan. Det är lite blåsigt, men vi befinner oss långt från stormens centrum så några större konsekvenser väntas inte. Men det blir som sagt lite mer kläder på!

Holiday season

Här i USA går vi nu in i "Holiday season". Det är en rad lång rad med högtider som firas och en del lediga dagar förstås. Och detta med lediga dagar är viktigt här eftersom det inte finns någon lagstadgad semester i detta land, många har ingen betald semester alls, men de flesta har avtal om två veckors semester. Alltså betyder de lediga dagarna mycket för att kunna åka och hälsa på släkten på andra sidan landet eller så.
Här är listan på höstens högtider:
31 okt        Halloween (inte en röd dag, men det märks mycket....)
11 nov       Veterans day (de flesta är lediga en eller två dagar)
22 nov       Thanksgiving (ledigt två dagar)
24-25 dec  Christmas (ledigt två dagar)
31 jan        New Year (ledigt på nyårsdagen)

Närmast är det alltså halloween. Det firas mycket med familjefester i skolorna, kyrkorna och andra sammanhang. Gott om chanser att klä ut sig och ha skoj alltså. Man dekorerar med pumpor, häxor, fladdermöss och annat lite läskigt. Barnen går runt och knackar dörr - "Trick or Treat". Man verkar helt ha tappat bort detta med att minnas de döda och tända ljus på gravarna.

När halloween är över så tar man bort spöken och läskigheter och dekorerar med höst och skördemotiv inför Thanksgiving och när den högtiden är över så är det dags att ta fram julpyntet. Det är verkligen inrednings- och dekoraffärernas bästa månader...


lördag 27 oktober 2012

Yoga


Jag har hittat en bra studio här och går på yoga en eller två gånger i veckan. Denna helg har de tagit sin tillflykt till Pine Mountains, ett naturskönt område en timme från Columbus. De har läger med en massa yoga. Men jag nöjde mig med att vara med på ett par pass på förmiddagen. Det är ett väldigt bra komplement till löpning och styrketräning! Bra för både kropp och själ liksom. Men det är minsann inte bara att ligga på mattan och andas. Efter de flesta pass är jag lika svettig som jag varit i gymet en timme... 

Fall Festival - Höstfestival

Igår var det stort evenemang på skolan, den årligt återkommande höstfestivalen. Den ordnas av skolans ytterst aktiva föräldraförening, PTA (Parent-Teatcher Association). Alla skolor har en PTA som fixar med volontärer, insamlingar och aktiviteter. En nödvändig organisation vid sidan av skolans ledning. Höstfestivalen är det största evenmanget under året. Och, ja, det är stort. 

Hoppborgar, minitåg, DJ, mat, glassbil, lotterier, målning av pumpor, diverse små tävlingar och aktiviteter.

Den som vill får klä ut sig (det är ju Halloween nästa vecka), men det var inte någon utklädningstävling denna gång. Vi hade alltså med oss Link till skolan, och till hans stora glädje blev han igenkänd (någon pappa fick nästan en tår i ögat när han mindes hur han spelat Zelda på datorn och kämpat sida vid sida med Link). Här är det faktiskt mindre läskiga figurer som vimlar runt än hemma. Man måste inte vara vampyr eller skelett, det räcker med att vara utklädd.

Full fart med olika aktiviteter - typ kasta bollar på burkar.

Link pysslar med färgad sand.

Pumpor på tork.

Kraftprov!
Det gäller att springa så långt som möjligt
(i västen sitter ett starkt gummiband).

fredag 26 oktober 2012

Möte i skogen

Så här runt Halloween vet man aldrig vad man möter i skogen....

Idag mötte jag Link, en figur i Zelda (mangaserie och spel).

Mer om Links äventyr kommer i morgon.

torsdag 25 oktober 2012

Halloweenparty

Ikväll var det party på stora gräsmattan i bostadsområdet.
Priser till bästa kostymerna, pizza, popcorn, godis och utebio.
Björn (som piggnat till) vann pris (ännu mera godis) som cowboy.

Soldat och cowboy

Kön till jurybedömningen
 
Ghostbusters 2

Hjärnskakning

Igår kväll sprang Björn in i en järnstång på en klätterställning. Resultatet blev en präktig bula, lätt hjärnskakning och en fläskläpp. Idag är det soffmys som gäller!

onsdag 24 oktober 2012

Gemensam läroplan

Trots det jag skrev igår om att delstaterna har makten över det mesta inom dess gränser har man lyckats nå en överenskommelse om en gemensam läroplan (Common Core State Standards) mellan de flesta staterna här i USA. Dock är de noga med att säga att det INTE är en federalt styrd fråga, utan det är på enskilda staters initiativ som det hela sker. Och det är upp till de enskilda staterna som väljer att följa Common Core  hur de vill implementera dessa. Vissa stater för in det i lag medan andra använder andra styrmedel.

Den gemensamma läroplanen omfattar hittills engelska och matematik i årskurserna PreK (förskola) - 12. Utveckling pågår även för andra ämnesområden, men det arbetet verkar inte ha hunnit lika långt. Här i Georgia är det första läsåret med den nya läroplanen, så det är en inlärningsperiod för alla lärarna just nu. Det verkar som de inte har hunnit med att förbereda sig särksilt mycket inför terminsstarten utan får mer eller mindre planera efterhand.

Att upprätta gemensamma standarder syftar till att alla barn ska ha samma möjligheter vid fortsatta studier med en hög kunskapsnivå. Men det ska även underlätta för studenter som flyttar mellan stater att inte få kunskapsluckor eller att de får läsa om flera saker, vilket har varit ett problem när det varit stora skillnader mellan staterna.

Man tar en hel del "nya" grepp i Common Core där matten innehåller avsevärt mer problemlösning än vad som varit fallet i de flesta delstater tidigare (som vi kört med länge i Sverige). Inom matten innebär den nya läroplanen även att man börjar med multiplikation och division 1-2 år tidigare jämfört med vad man gjort här i Georgia tidigare. Man börjar med detta i ÅK 3 och Björn har lärt sig gånger för 1, 2, 5, och 10 hitills och har dessutom nosat lite på division.

Exakt vad som skiljer mellan tidigare läroplan och den nya för engelska har vi inte diskuterat med Björns lärare. Men de jobbar med lästrappa (som jag antar i viss mån liknar den man jobbar med i Sverige) och man pekar på behovet av att öva sig i faktasökning och kritisk granskning. Till exempel har Björn idag jobbat med faktasök för pumpor och sammanställt detta. Man pekar också på vikten av att jobba med att intigrera ny teknik i lärandet.

Common core styr vilka kunskapsnivåer och färdigheter som ska uppnås i varje årskurs, men inte hur det ska uppnås. Det är upp till skolorna att utveckla sina undervisningsmetoder så att eleverna uppfyller kraven.

För den som vill fördjupa sig i ämnet kolla Common Core State Standards hemsida
och en informationsfilm.

tisdag 23 oktober 2012

Kristen litteratur - inlägg på bokbloggen

http://bocker-emellan.blogspot.com/2012/10/christian-literature.html

Maktfördelning

Några ord om fördelningen av makten i detta stora land. Det heter ju United States of America. Amerikas Förenade Stater. Det är alltså 50 stater som gått samman till en nation. Vi svenskar är ju inte är så vana vid konceptet. Vad är det då som skiljer? Låt oss jämföra med Sverige. Vi har ju nationen och en indelning i län under det och sedan det kommunala styret. Nationen bestämmer ju det mesta övergripande frågorna och länen har en begränsad makt och i många avseenden fungerar Länsstyrelserna som nationens "förlängda arm" som verkar och kontrollerar regionalt. Den kommunala makten är också relativt begränsad, även om kommunerna har bestämmanderätt över många rent lokala frågor. Det innebär i praktiken att det mesta är rätt lika över hela landet. Vi har samma lagar över hela landet, vi har i stort sett samma möjligheter till sjukvård överallt och skillnaderna i skatt mellan olika kommuner är på det hela små.

I USA är den nationella makten faktiskt väldigt begränsad och definieras i konstitutionen. I konstitutionen beskrivs de grundläggande reglerna för landets styre. Den federala (nationella) makten United States Government består av tre delar:
  • Kongressen som är lagstiftande (på federal nivå), kan förklara krig, sluta nationella avtal, besluta om skatter och anslag och avsätta höga ämbetsmän för tjänstefel.  
  • Presidenten som är verkställande. Denne är stats- och regeringschef och militärens överbefälhavare. Presidenten utser medlemmar till kabinettet (motsvarande regering) och högre ämbetsmän. Presidenten kan lägga veto mot lagförslag innan de fastställs i kongressen.
  • Högsta domstolen som har till yttersta uppgift att tolka konstitutionen. Dess domare utses av presidenten med senatens godkännande (råd och samtycke) på livstid.
Men den största makten över folks vardag ligger faktiskt på delstatsnivå. Det är delstaterna som stiftar de lagar som berör folk i deras vardag och beslutar om den största delen av skatten som betalas. Men lagarna måste vara i enighet med konstitutionen. Vad som berör hela landet eller bara delstaten finns det en fastsälld uppdelning för.

Delstaternas styre liknar den federala statsmakten med tre grenar (dömande, lagstiftande och verkställande) som kontrollerar varandra. Den verkställande makten ligger hos guvenören, som väljs av folket. Vissa delstatsdomare och ämbetsmän utses av guvernören medan andra väljs av folket.

Att delstaterna har så stort självbestämmande gör att det är väldigt stora skillnader mellan staterna och man kan ibland uppfatta olika delar av USA som olika länder (och då inte bara sett till klimat och natur).

Till exempel så kan skatten skilja väldigt mycket, se några exempel nedan.

                      Sales Tax (MOMS)   Gas Tax        Income tax
Califonia             7,25%                   48 c/gallon      1-9,3%
Georgia               4%                       29,4 c/gallon    1-6%
Texas                  6,25%                  20 c/gallon        0%

Delstaterna reglerar själva infrastruktur, kollektivtrafik och straffrätt (dock inte för brott som begås mot nationen). Dessutom kan städer och countys stifta egna lokala lagar. Angående lokalt bestämmande över infrastruktur och trafik genomfördes en omröstning i Atlanta i somras, se tidigare inlägg här.

Ett välkänt exempel på skillnad i straffrätt är dödsstraffet som är tillåtet i flertalet delstater (men inte tillämpas i alla dessa). Andra exempel på skillnaderna i lagar är t ex om det är tillåtet att köpa alkohol på söndagar (inte tillåtet här i Georgia, tillåtet i grannstaten Alabama), om bilar måste ha registreringsskylt fram (måste finnas i New York, måste inte finnas i Georgia). Ja, det finns helt enkelt tusen olikheter.

Och mycket konstiga lagar: I Alabama liksom i ett antal andra amerikanska delstater är det förbjudet att ha en glasstrut i sin bakficka. Det är förbjudet att bära lösmustasch i kyrkor i Alabama eftersom det kan locka till skratt i Guds hus. I West Virginia är förbudet mot glasstrutar i bakfickan enbart begränsat till söndagar. Övriga dagar i veckan är det tydligen okej. Att de orkar??

Jag kan säga att de här inte alls kan förstå att vi i Europa låter EU bestämma vilka lagar som nationerna ska instifta.... Men det är en annan historia, om än en rätt tydlig bild av hur våra perspektiv ofta är helt omvända.

Ett intressant exempel på delstaternas suveränitet gentemot nationen fick Håkan erfara härom veckan när de med kursen skulle besöka Columbus City Government Building. De fick då inte bära uniformer som grupp eftersom Armén är en del av den federala makten. Det skulle alltså uppfattas som en maktutövning mot delstaten och countyt. (Men det är helt OK att komma in i byggnaden i uniform som privatperson, då få man t o m komma före i kön till bilregistret). De fick komma civilklädda som grupp. 

Kids Run Columbus

I söndags var Björn med i sin första löptävling. 1 mile (1,6 km) skulle klaras av tillsammans med en hög andra löpsugna barn. Han klarade det på 8min 6sek. Snabb kille!

Foto: Columbus Road Runners genom Kenneth King.

Gemensam start för alla under 11 år
  
Upploppsspurt

Målgång!
 

måndag 22 oktober 2012

Little Grand Canyon

Vi har varit på en härlig söndagsutflykt till en "state park" en timme söder om Columbus. Området kallas Little Grand Canyon på grund av de vackra ravinerna som bildats i den mjuka sandstenen. Sandstenens färg varierar från rödbrunt till alabastervitt till ljusrosa. Väldigt vackert och speciellt landskap. Ravinerna är ca 50 meter djupa med delvis lodräta väggar.

Ravinerna har bildats på grund av oaktsamt jordbruk på 1800-talet, man lät troligen jorden vara för öppen (dvs ej täckt av vegetation) och högg kanske ned lite väl mycket träd. Resultatet blev alltså förödande, men vackert. Idag är det ett skogsdominerat område.
 

lördag 20 oktober 2012

fredag 19 oktober 2012

Rosa damer


Ikväll har jag varit med på ett tjejlopp här i Columbus. 5 km med bröstcancer som tema, eller vad man ska säga. Girls Night Out hette loppet. Kul tillställning där en del av tjejgängen hade rosa tyllkjolar, rosa "kattöron", rosasprayat hår eller annat. De flesta hade rosa t-shirtar (hade man inte en kunde man alltid ta på sig den man fick vid starten). Så det var verkligen ett rosa gäng som tog sig ned längs riverwalken och tillbaka genom de gamla stadskvarteren. Målgång på Broadway där det var livemusik och hålligång. Månadens "barcrawl" med avstängningar för biltrafik, alla barer har uteserveringar och fullt med folk i farten. Mycket skoj.

Och hur det gick? Jo, bara bra. 24min02sek. 4 månaders intensiv träning börjar ge resultat. :-)

Inte Manhattan direkt....

Håkan hade tillfälle att genom sin kurs komma upp i Columbus högsta byggnad, Columbus City Government Building, nu i veckan. Så han fick en fick en fin utblick från taket (lite drygt 20 våningar upp). Inte riktigt lika imponerande som utsikten från Rockafeller Center i New York kanske....


Columbus

New York

torsdag 18 oktober 2012

Att drömma på engelska

Nu har det hänt; Björn har slagit om till att drömma på engelska, i alla fall när han drömmer om att han leker med sina klasskompisar. De skulle visst bygga om en del av en skyskrapa i New York. Den vad byggd i lego, så ett gäng 9-åringar fick rycka in.

Spännande att se hur Björn erövrar språket och allt mer bekväm med engelskan. Ibland tycker han till och med att det är jobbigare att läsa och skriva på svenska. Fast vi pratar svenska här hemma.

Valkampanjer

Av presidentvalskampanjen märker man av förvånansvärt lite, om man bortser från nyheter, debatter och reklam på TVn. När man rör sig i stan ser bara lite enstaka bildekaler med Obama - Biden och Romney - Ryan (flest av de sistnämnda). Kanske för att republikanerna har delstaten i ett fast grepp. De senaste fyra valen han republikanerna segrat här, senast visserligen bara med 5 procentenheter, men opinionsundersökningarna pekar på att Romney har övertaget här i Georgia och staten är inte utpekad som en av vågmästarstaterna. Men det är bara 19 dagar kvar till valet och jag hade förväntat mig att det skulle märkas mer.

Desto mer valafficher ser man för de lokala valen av åklagare, sheriff och borgmästare m fl lokala befattningar som väljs den 6e november.

Man går till val på dessa nivåer:
  • United States Elected Officials: nationella nivån, det är val av president (egentligen val av elektorer som utser president och vice president) och val till kongressen (motsvarar riksdagen) som består av senat och representanthus.
  • State of Georgia Elected Officials: delstatsnivån som bland annat utser guvernör.
  • Locally Elected Officials: på countynivå: borgmästare, poster i domstolen som domare och åklagare, county sheriff mm.
  • City Council Elected Officials: på countynivå: kommunfullmäktige
  • Board of Education Elected Officials: styret av skolan
Det finns ju vissa likheter med Sverige med nationell - regional - lokal nivå. Men ändå så totalt annorlunda. Till exempel detta med att så stor del av domstolsväsendet på lokal nivå är politiskt utsedda. Vet inte varför det gjorts en uppdelning mellan City Council och Board of Education och om det ser ut såhär allmänt, eller om det är specifika förhållanden för Columbus.

Återkommer säkert till ämnet fler gånger under de närmaste veckorna.

onsdag 17 oktober 2012

Plantageherrgård

Idag var "International Ladies Coffe", som jag hänger med ibland på onsdagarna, bjudna till ett fantastiskt hem, en gammal plantageherrgård. Huvudbyggnaden är från 1820-talet är en av få plantager som inte förstördes under Amerikanska inbördeskriget. Nu fick vi tyvärr inte komma in, hela byggnaden är under renovering efter ett omfattande termitangrepp. Ägarna gör dock vad de kan för att återställa byggnaden i gammal stil, men mordeniserar förstås för att kunna leva ett bekvämt pensionärsliv (installerar bland annat hiss för att kunna bo kvar när benen inte bär längre).

Nu är mycket av den ursprungliga marken avstyckad och man odlar inte bomull längre, men kring huvudbyggnaden har park och hästhagar behållits. Ägarinnan är intresserad av trädgård och odling, vilket märks. Det fanns verkligen fina delar i den parklika trädgården. Nu har hon inte hunnit med sina grönsaksodlingar på ett par år pga renoveringen, men inte desto mindre så blommade det fantastiskt runt huset. Nu gör de inte allt själva, en man gick runt och vattnade blommorna, två personer lagade mat i köket (av restaurangstorlek) i trädgårdshuset (enkel byggnad med plåttak, men mysigt inredd, stor som en lada) och ett antal snickare höll på att ställa iordning inför ett bröllop i helgen.
 
Plantagehem från 1820-tal





Med två flygelbyggnader på baksidan.
Verandan har återställts till ursprunget vid
den pågående renoveringen.  




Det var lite kyligt (alltså under +20) på morgonen,
så en brasor välkomnade oss både inne och ute.



Den delen av trädgården jag gillade mest,
lite engelsk stil med klippta häckar...

....romantiska lusthus....


...och lyktor i träden.
 
I den mer aktiva delen av trädgården
-Världens finaste lekstuga? Allt i miniatyr, även gungan.



Naturligtvis en rosa dröm invändigt också.


tisdag 16 oktober 2012

Öppet hus i skolan

Ikväll var det öppet hus i skolan och vi fick en trevlig pratstund med Björns fröken. Det går bra för Björn och alla är imponerade av att han har kommit in i allt så snabbt. Även vi är imponerade och förvånade att det gått så lätt. För även om det varit kämpigt med alla läxor och nya avancerade saker så måste man ändå säga att det gått utan större bakslag. Nu har vi vant oss vid att det är läxor varje kväll och de senaste två veckorna har det faktiskt inte varit fullt lika mycket läxor. Skönt att hinna med någonting annat på kvällarna också.

De skrivuppgifter vi fick se var lika väl skrivna som de han gjorde i Sverige förra året, och han ligger i nivå med klasskompisarna i det mesta. Björn törs även gå fram och prata inför klassen nu, vilket han inte så gärna gjorde i början. De senaste veckorna har även hans specialundervisning i engelska, English as a second language, kommit igång. Och han har ett gäng klasskompisar som han kommer bra överens med; Cael, Julio, Ashton och Ethan.

Björn tycker att några saker är bättre på Blanchard jämfört med Aspeboda:
  • Biblioteket och läsningen
  • Fler lärare i klassen (de är 20 elvever och har en extralärare halva tiden)
  • Särskilda lärare i gympa, bild och musik.
Det är en bra skola som har bra rykte så vi har all anledning att vara nöjda.

måndag 15 oktober 2012

Jordbävnings- och brandövning

Idag hade Björn övning i vad man gör när det är jordbävning.
  1. Fort ned på golvet och in under bänken
  2. Kura ihop dig med benen under magen
  3. Skydda huvudet med armarna
  4. Ligg still
  5. Var tyst så att man kan uppfatta utrop i högtalarna.
Tja, det kan ju vara bra att öva. Även om Georgia inte är i riskzonen för jordbävningar.

Sedan var det brandövning med utrymning, terminens andra. Som i Sverige, ta dig lugnt ut och till återsamlingsplatsen. 

Det lackar mot....Halloween

Hösten här är full av högtider. Närmast på tur står Halloween. Man kan säga att det märks. Det är pumpor, spöken och häxor mest överallt. Idag var Björn och jag in i en stor "partyshop" för att kolla efter alvöron. Smått hysteriskt kan man säga. Men man kan verkligen hitta utklädningsattiraljer till VAD SOM HELST. Detta med utklädning är verkligen stort. Det är utklädningspartyn för både stora och små. Och man måste ju inte klä ut sig till något läskigt, det viktigaste är att man är utklädd.

Vi hittade de alvöron som Björn ville ha till sin kostymering. Vad det blir får ni se om 1½ vecka när det är "Fall Festival" på på skolan. För då får man klä ut sig.

Halloween är det 31 oktober, men det är ingen helgdag med ledighet. Återkommer säkert till detta när det närmar sig.

lördag 13 oktober 2012

Lördagsmys

Skönt att ha en helg hemma efter den intensiva långhelgen i New York... Jag har varit på yoga och Björn och Håkan har haft lite pojktid. Annars mest lugnt hemmamys. Håkan har lagat mumsig tapas och nu är det soffhäng. Björn övar sig på att teckna Manga, jag har gjort klart min lilla quilt och Håkan bloggar. Soft musik och ett glas vin. Gott liv!

Ny bokrecension

Nyss utläst bok som recenseras på bokbloggen.

fredag 12 oktober 2012

Parker i NY

Som landskapsarkitekt måste jag förstås kommentera de parker vi besökte. Häng med på en tur till fyra parker med helt olika karaktärer!

Bryant park

Närmast hotellet låg Bryant Park, ett av stadens verkligt levande vardagsrum. Bara drygt 100 meter i fyrkant, men verkligen innehållsrik. Parken fick sin nuvarande utformning 1992, men har varit park sedan slutet av 1800-talet. Större delen upptas av en central gräsyta beströdd med cafébord och stolar. Mellan trädraderna på sidorna ligger caféer, ett "bibliotek", pingisbord, chackbord, en gammeldags karusell och ett antal monument. Arrangerade aktiviteter som konserter, festivaler, yoga, tai chi och poesiläsning äger rum. Men även en hel del spontana händelser som t ex jongleringsövningar och bollspel.


Kvällsliv en ljummen fredagskväll i oktober.


 
Bortskalning av gräsmattan pågår - dags att lägga ut
kylslingor och göra isbana för vintersäsongen.
I mars rullas nytt gräs ut.


Ett par män jonglerar, andra tar en kaffe och surfar på det
öppna WiFi nätverket. Liv i parken.  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

West Thames Park

Berörde denna park i ett tidigare inlägg om lekparker i NY. Den ligger strax söder om World Trade Center och påverkades dels av terroratackerna, men även av ett infrastrukturprojekt som bland annat innehåller nedgrävning av trafik. Större delen av ytan upptas av lekpark och bollplaner (både gräsplan för soccer/football och basketplaner). Men det finns även en liten del med odlingslotter (undrar hur dessa fördelas i grannskapet på 20000 invånare?) och gångstråk. Kanske inte en park som man uppehåller sig i någon längre tid om man inte har barn som leker, men annars trevlig som stråk. Parken öppnades 2010 och nya delar kommer att öppnas framöver vart efter arbetet med återställandet fortsätter. Materialen håller hög klass och det är förhållandevis bra finish på detaljerna (något som kan vara lite si och så här i USA).

Gångstråk med granitplattor. Planteringar
och murar skärmar av mot angränsande trafik.
 

Rostfria räcken avgränsar planteringsytorna inne på lekplatsen.
Skuggande tak över bord och bänkar.

Odlingsyta med centralt placerade bänkar,
vattenposter och kompost.















 

 

The High Line

Denna "park" är en nedlagd järnvägslinje som gått på broar ca 5 meter upp i luften. Hela strukturen hotades av rivning, men de boende protesterade och fick till stånd en omvandling till ett promenad- och parkstråk som sträcker sig ca 1,5 km genom västra Manhattan. Genom att det är en gammal järnvägslinje med två spår är ytan begränsad och möjligheterna att skapa en lummig grönska begränsas av hur mycket växtsubstrat man kan tillskapa. Men man har ändå lyckats skapa ett fungerande stråk som både känns avgränsat från den omgivande staden och som erbjuder spännande utblickar och inblickar. Vi promenerade igenom den nyare norra delen där mycket stadsomvandling sker i de angränsande kvarteren. Undrar hur det kommer att se ut om 10 år? Förvånande många turister hittar hit, trots att det inte ligger på "topp 10-listan" över sevärdheter. Alla kan ju inte vara landskapsarkitekter och stadsplanerare på utfärd en måndag i oktober. Eller?

Första delen av parken öppnades 2009 och andra delen (på bilderna) 2011.

Järnvägsbron sträcker sig tvärs genom kvarteren.

En del av stråket med lummig grönska
och högre träd.


På vissa ställen kan man se räls som en
påminnelse om platsens ursprung.


Bänkar som liksom reser sig ur
betongbeläggningen. Snyggt!
Tai Chi på en av de platser där stråket
breddats till en liten torgyta.

 

Central park

Måste förstås få med några bilder från den klassiska Central Park. Ritad av Fredrick Law Olmsted och Calvert Vaux år 1858. Manhattans stora lunga. En av världens absolut mest kända parker. Med rätta. Det är en fantastisk skapelse mitt i den brusande storstaden. De grundläggande kvaliteterna som skapades för 150 år sedan står sig fortfarande.

Skyskraporna bildar höga väggar i söder.
Vacker grind med fabelmotiv.


Lyktorna är så vackra!
Och staketen som avgränsar
gräsmattorna tyvärr väldigt trista.