tisdag 4 september 2012

Savannahs parker och torg

Typiskt utseende i de gamla parkerna med stora träd,
monument och fontäner.
Savannah vid Atlantkusten är en gammal vacker stad med en rutnätsplan i den gamla stadskärnan. Rutnätet består av 12 gator i nord-sydlig riktning och 28 gator och gränder i öst-västlig riktning. I rutnätet ligger små parker och torg insprängda i 22 av gatukorsningarna. De flesta är av karaktären "stora träd och ett monument" som gör att de upplevs som gröna oaser i bebyggelsen. Svalkande skugga, vattenprol och grönska. 

Men den mest livade platsen i staden är den nygestaltade Ellis Square. Där är det alltid folk. Dag som kväll. Barnen leker i fontänens vattenspel, kastar boll eller hoppar och springer på gräset. De vuxna och ungdomarna hänger på trapporna eller någon av de låga murar som avgränsar platsen. Några sitter i skuggan och pratar eller spelar spel vid cafémöblerna. Ett sällskap har picnic.

Storleken är lagom, det känns aldrig trångt. Men inte heller ödsligt. Torget upptar totalt sett ca 60x80 meter, men ytan är uppdelad i mindre delytor och den centrala gräsytan lite nedsänkt i förhållande till omgivningen. 

Vad är det mer som gör att platsen funkar? Jo, den ligger intill en av gågatorna med pubar och restauranger där det alla kvällar vi varit ute varit livemusik utomhus. Man får dessutom ta med sig ölen i plastmugg och gå till torget.

Fontänen är aldeledes lysande i amerikanska söderns värme, men hur skulle den ha funkat i årets svenska sommar? Troligen inte så bra. Men här är det så rätt! Rutinerade föräldrar ser till att ha badkläder eller ombyte med och det är full fart fram till kl 21 när den stängs av.

(Se mer från Savannah i tidigare inlägg http://brostromusa.blogspot.se/2012/08/savannah.html)

Aktivitet och vila
 
Gräsytan används för bollspel och annan rörelse

Hårdgjord torgyta ansluter mot gågatan


Fontänerna har en magisk dragningskraft....

....särskilt på kvällen, när det även är ljusspel


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar