tisdag 1 januari 2013

Alligatordag!

Vild alligator
Under söndagen tillbringade vi vår aktiva turisttid i och i anslutning till Everglades, det gigantiska träskmarksområde som utgör Floridas södra spets. Vi började med ett besök vid ett par av nationalparkens promenadstigar där vi såg en massa fåglar, alligatorer, sköldpadda, fiskar och blommor. Kul att komma så nära vilda djur som vi gjorde där.
Sedan korsade vi spetsen från östra till västra sidan, norr om nationalparken. Längs i stort sett hela landsvägen sträcker sig kanaler och där låg det stora alligatorer och jäste i solen. Även sköldpaddor och en massa massa fåglar såg vi från bilen.
Björns favoritdjur - sköldpadda i fritt vatten
Trots att vi endast rörde oss längs vägar och på platser där det rör sig mycket folk så såg vi verkligen mycket djur och fåglar. Landskapet påminde i vissa delar om norrländska myrar. Där cedar är det dominerande trädslaget såg det ut som det var frost, träden har tappat barren för vintern och de är silvergrå. Annars så såg vi blommande sälg, så våren är på gång. Nu under okt-mars är det "dry season", dvs det regnar betydligt mindre och djuren är då mer beroende av de vattenhål som finns, och det är alltså lättare att få syn på dem.


Björn med en treåring
På den västra sidan gjorde vi ett kort stopp på vad vi trodde var en vanlig mack, men det visade sig att de hade ett mindre djurhägn med små och väldigt stora alligatorer (vid 50-års åldern väger de 450 lb = ca 220 kg). Björn fick hålla en 3-åring som var lite nättare och hade eltape på käften. De hade också papegojor, getter, kaniner, kalkoner, sköldpadda, orm och påfåglar. Ett helt litet zoo bakom macken helt enkelt. Helt klart en oväntad upplevelse!
Kvällens middag blev förstås också i alligatorernas tecken, det blev ”gatornuggets” till förrätt. Alltså friterade alligatorbitar. Ganska likt kyckling i smaken och konsistensen, men det var lite godare.  

1 kommentar: