tisdag 31 juli 2012

Vilka städar i parkerna?

Eftersom det var lite svalare (dvs under +30C) så tog jag en löptur på eftermiddagen i närmsta park. Härligt! Det är välordnat och hyggligt underhållet i parkerna, alltid rent och snyggt. Under löpturen träffade jag några av de som håller parkerna rena; fängelsekunderna. Man känner igen dem på kläderna. Men de har inte randiga fångdräkter. De har vita t-shirts och gråa byxor med svarta revärer. De är de som har begått lättare brott som får komma ut på denna typ av uppdrag och de vaktas förstås av personal.   

Ett stilla regn

Idag är det en gråmulen dag med det första stilla regnet sedan vi kom hit. Regnat har det gjort även tidigare, men då har det varit i form av häftiga åskskurar. Det är betydligt svalare, men fortfarande en bra bit över 20 grader. Lite skönt med en paus från hettan!

Amerikas alla färger

Denna nation består till allra största delen av invandrade människor och dess ättlingar. I USA beräknas nu drygt 313 miljoner vara bosatta. Det är den tredje folkrikaste nationen efter Kina och Indien. Endast 1 miljon tillhör ursprungsbefolkningens grupper. Alltså 312 miljoner ättlingar till de som kommit hit. Sett till hela USA är de allra flesta vita (tyskar, irländare och engelsmän är de vanligaste ursprungen). Därefter kommer afroamerikanerna. Den största tillväxtgruppen nu är latinamerikaner och spanska är det största språket efter engelskan, många förpackningar etc har text på både engelska och spanska. Här i södern är afroamerikanerna den största befolkningsgruppen.

Man håller god koll på detta med ursprunget. Till exempel ska man på blanketten för skolanmälan kryssa i ett eller flera av följande alternativ:
  • American Indian or Alaska Native
  • Asian
  • Black or Afican American
  • Native Hawaiian or Other Pacific Islander
  • White
På skolornas hemsidor redovisas ofta hur deras etniska mix ser ut. Något sådant redovisas väldigt sällan i Sverige. Det diskuteras oftast inte öppet, även om det visst finns skolor som är stolta över sin kulturella blandning liksom det finns skolor (som mindre öppet) är stolta över sin icke blandning...

Visst finns det segregation och ojämlikhet fortfarande här i USA, trots Martin Luther Kings enorma framsteg för ett rättvist och jämlikt Amerika. Liksom motsvarande problem finns i Sverige, trots att vi säger oss vara så toleranta och jämlika. Här finns det en större medvetenhet om ursprunget och man tillåts ha BÅDE sin amerikanska och sitt ursprungs identitet. I Sverige förväntas man släppa sitt ursprungs identitet på ett annat sätt när man bosatt sig i landet. Lyssna gärna på Trita Parsis Sommar i P1 som belyser bland annat sina erfarenheter som invandrare i både Sverige och USA.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=5126950

måndag 30 juli 2012

Dr Martin Luther King Jr

Martin Luther King föddes i stadsdelen Sweet Auburn i Atlanta och bodde där under delar av sin uppväxt och var under en tid predikant tillsammans med sin fader. Det var där han först fick uppleva orättvisorna i den amerikanska södern på 1930-talet. På den ena sidan gatan bodde enbart svarta, på den andra sidan enbart vita. Och barnen fick inte leka med varandra. De fick inte äta på vissa restauranger, handla på vissa affärer och så vidare. Skolorna var förstås segregerade och de svarta skolorna var sämre än de vita. Detta upprörde MLK mycket redan när han var barn och han började sin kamp för ett rättvisare amerika.

Ett exempel var när han som skolpojke åkte från Atlanta till en annan stad för att vara med på en taltävling. Han vann första pris i tävlingen med ett tal om orättvisorna. På bussen på vägen hem fick han och den svarta fröken stå hela vägen hem, en resa på flera timmar. Det var helt enkelt fullt med vita på bussen.

Muralmålning över Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen
En av de stora segrarna han vann var att alla fick samma rätt att sitta på bussarna i Montgomery, Alabama år 1955, efter över ett års svart bojkott av busstrafiken, något som startades när Rosa Parks vägrade lämna sin sittplats för en vit och blev arresterad. Därefter följde liknande protester i andra städer här i södern.

MLK hade en stark tilltro till icke våld och vistades en tid hos Mathatma Gandhi i Indien för att lära sig mer om Gandhis metoder. Demonstrationer och aktioner var i de flesta fall lugna och fredliga, men många skadades ändå under demonstrationerna då de möttes av tårgas, batonger, ridande poliser och övervåld. MLK satt arresterad ett otal gånger, fick sitt hus sprängt, blev knivstucken. Men han och hustrun Coretta fortsatte kämpa. Han tilldelades Nobels Fredspris 1964, året efter det berömda talet "I have a Dream" under en demonstration med 200 000 deltagare i Washington DC. Så sent som på mitten av 1960-talet fick alla medborgare, svarta, vita, indianer, asiater samma rättigheter i hela USA och diskrimineringen blev olaglig.

Hör "I have a dream" talet på: http://www.youtube.com/watch?v=B3P6N9g-dQg 

MLK uträttade stordåd under sitt liv, men hade kunnat göra ännu mer om han inte mördats på ett motell i Memphis 1968, dagen efter ännu ett berömt tal:  
I've been to the mountain top.

Well, I don't know what will happen now. We've got some difficult days ahead.But it really doesn't matter with me now, because I've been to the mountaintop. And I don't mind.Like anybody, I would like to live a long life. Longevity has its place. But I'm not concerned about that now. I just want to do God's will. And He's allowed me to go up to the mountain.And I've looked over and I've seen the Promised Land.
I may not get there with you, but I want you to know tonight that we as a people will get to the Promised Land.
So I'm happy tonight.
I'm not worried about anything, I'm not fearing any man.
Mine eyes have seen the glory of the coming of the Lord.
Kanske kände han redan då på sig vad som skulle ske dagen efter?  

Trots att han lämnade ett betydligt bättre Amerika efter sig så finns det massor med orättvisor i världen att kämpa mot och hos MLK kan man verkligen hämta inspiration.

Snygg kille


Idag har Björn shoppat loss på keps och skor. Snyggast och coolast i stan.

Mer om Atlanta och trafiken




Atlanta är en av de största städerna i detta stora land, plats nr 9 på topplistan med runt 5,5 milj invånare med förorter. Det är en av de städer i USA som har växt mest under 2000-talet, en tillväxt med över 1 milj invånare sedan år 2000. Och tillväxten förutspås fortsätta, 2030 förutspås Atlanta att ha 8 milj invånare. Alltså mycket folk och bilar. De har ett kollektivtrafiksystem, Marta, med pendeltåg/tunnelbana och bussar, men vi har ännu tyvärr inte haft behov av att prova kollektivtrafiken.

Just nu är det valkampanj för en lokal folkomröstning om satsningar på förbättrad infrastruktur med satsningar både på kollektivtrafik och förbättringar av väginsfrastrukturen. I paketet finns både fysiska åtgärder, Mobility manegement och ITS (Intelligenta Transport System) med. Omröstningen är i morgon, 31/7, så det var en del valkampanjer, bland annat på TVn. Genom bland annat 1% moms ska satsningen på $7,2 miljarder under en 20-årsperiod finansieras. Hälften av pengarna ska satsas på Martas spårsystem för att få en bättre kollektivtrafik, bland annat byggs nya spårvägslinjer. Man får hoppas att "Yes" sidan vinner, för en högre andel som använder kollektivtrafiken behövs onekligen. Marta har strax under 0,5 milj resor per dag. I Stockholm har SL cirka 0,7 milj resenärer per dag. Oklart om Martas siffor är resor eller resenärer, men klart är att en MYCKET större andel av Stockholmarna reser kollektivt. Inte så förvånande.....   

Lite mer om resan och fler bilder ligger på Håkans kursblogg:
http://fightingbiscuit.blogspot.com/2012/07/field-studies-program.html

söndag 29 juli 2012

Atlanta

Nu är vi åter hemma efter tre intensiva dagar på resa tillsammans med drygt 100 personer. PUH. Man kan inte säga att det har världens bäst genomförda resa, men det har varit roligt ändå (men inte de sammantaget typ 15 timmar vi spenderat på bussen, varav drygt hälften i väntan på...??? ja, vaddå?? Ingen som riktigt vet).

Men vi har sett många höga hus, varit på CNNs huvudkontor och världens största akvarieanläggning (säger de i alla fall), besökt den stadsdel där Martin Luther King är född och begravd. Men vi orkade inte köa i den stekande solen för att komma in på CocaCola museet, så det kanske vi tar en annan gång.
Skyskrapa vid vårt hotell. Gissningsvis 25 våningar.
Men det var inte den högsta
På Atlantas Akvarium kan man se rockor, hajar och en massa fina fiskar. Delfinshow hann vi också med.

Utanför CNNs huvudkontor där vi fick kolla in i studios och redaktionsrum.
Vi kan avslöja att morgonhallåan satt med flippflopp sandaler :-)

torsdag 26 juli 2012

På väg mot en weekend i Atlanta

I morgon bitti sätter vi oss i en buss mot Atlanta för en resa arrengerad av Håkans kurs. Det ska bli skönt att komma iväg på lite semester.... Kul också att lära känna Håkans kurskamrater med familjer lite mer och se mer av storstan. CocaCola museet, världens största akvarium (enligt dem), och annat spännande står på programmet.

Trevlig helg på er Bloggföljare!

Teskedsgubben

Nu har visst Björn krympt!

Julafton....

Äntligen har våra 10 lådor + cykel anlänt från Sverige, precis 5 veckor efter att vi skickade iväg dem. Björn är förstås överlycklig över legot och de andra leksakerna.... Och jag packar upp och sorterar. Märkligt vad snabbt jag glömt vad vi packat ned.

Några saker har vi längtat efter, men andra kanske inte alls blir använda....

onsdag 25 juli 2012

Bensinpriset

Tankade full tank i Volvon idag. Betalade $ 50.75 för 14.34 gallons. Översatt är det 450 SEK för 54 liter, dvs 8.33 SEK/litern. På kvittots rad för skatt står det $ 0, men det stämmer inte som tur är. Här i Georgia är det $ 0.47 per gallon. I Alaska är det lägst; $ 0.26 och i NewYork som är högst $ 0.67. Här är i Georgia innebär det 87 öre per liter. Inte så mycket jämfört med Sverige, där skatten ligger på totalt strax under 60%. Här är det ca 13%. Tja, det är väl lite olika politik kring detta med transporter och klimat....

Ozo - åh så söt

Grannen Sebastian knackade på dörren tillsammans med den fluffiga lilla valpen Ozo, vädligt söt, lite rädd och busig. En bra lekstund för pojkarna i skuggan, de kastar pinnar och försöker få fart på valpen.

Och Ozo är det spanska ordet för björn, så det passar ju bra....

tisdag 24 juli 2012

På utflykt med tyskarna

Idag har vi (Björn och Susanna) varit till ett lite annorlunda barnlekställe med våra tyska vänner Marika och Karl. Det var en spelhall för barn. Man köper poletter och får sedan köra olika slags spel, som t ex detta Star Wars spel. På vissa av spelen kunde man vinna biljetter som sedan kunde växlas in till en värdekupong som i sin tur sedan kunde användas för att "köpa" en leksak. Björn fick ca 125 biljetter. Kul tyckte barnen.

School registration del 2

Så, nu är Björn registrerad för skolan, Blanchard Elementary School. Det gick bra, trots att vi egentligen saknade ett dokument: Withdrawal form from previous school or report card. Något som inte finns i Sverige förklarade jag. Det fick visst räcka. Trots att det på skolkontorets hemsida verkade så noga med vaccinationsintyg och läkarundersökning, så ville kvinnan på registeringen inte se det. Det viktigaste var hyreskontraktet och elräkningen som visar vilken adress vi bor på. Ja, man förstår sällan allt här. Kanske vill skolan se hälsointygen när det är dags för Verification day 9 augusti? Då ska vi till skolan och bekräfta att vi ska använda platsen och då får vi reda på vilken lärare Björn ska ha. Det blir alltså en tredje del innan det är dags för skolstart 13 augusti.

måndag 23 juli 2012

På löpbandet

Jaha, dags för dagens träningspass då. På med fyskläderna, fylla vattenflaskan med is och vatten. OK. Mot gymmet. Åååhhh vad varmt det är. Svettig innan träingspasset, efter 50 meters promenad.
Undrar vad jag ska köra för träning idag då? Inte så mycket tid. Kör ett löppass. 5 km blir lagom. Ställer mig på löpbandet och väljer 5 km. 3 - 2 - 1 sek. Löpbandet rullar igång. Drar upp hastigheten och lutningen. 3 min uppvärmningspromenad.
Tar det lite lungt idag tror jag. Jag var så slut i benen efter träningen igår. Höjer hastigheten och lutningen. Börjar jogga.
Nej, lite mer lutning. Yes, då var första 5 min klara, höjer tempot lite till. Lite mer lutning fixar jag väl? 4%, ja det blir nog bra nu i inledningen. Hm, vad ska jag köra för pass egentligen? Intervall? Nej, det är för jobbigt, nu ska jag köra 5 km. Börjar jag köra intervall kommer jag att lägga av efter 20 minuter....
Jag springer på. Försöker fokusera på löpningen. Höjer hastigheten med ungefär 3 minuters intervall, lite i taget, sänker succesivt lutningen. Hm, det känns ju riktigt bra det här. Kanske inte är så trött ändå. Undrar vilken tid jag kan klara det på? Jag fixar det aldrig under 30 min i det här tempot. Fokusera nu. 
En kvinna kommer in på gymet. Oj, hon var riktigt överviktig. Säkert 150 kg. Himla duktigt av henne att träna. Åh, nej. Hon tog den gnisslande stepmaskinen. Nej, fokusera på din egen träning nu. Lite snabbare klarar du, bara 1,5 km kvar nu.
Springer på med fokus på att höja hastigheten lite i taget. 22.00 min. OK, om en minut höjer jag tempot två snäpp i två minuter. 24.30 min. Aghh 30 sek tills sänkning av lutningen. Pressa lite till nu. Jag klarar det. Puh, nere på 1,5% lutning. Få se nu klarar jag 30 minuter? Ja, kanske kanske om jag höjer tempot lite till. Jadå, det går. Springer på.
NEJ skosnöret har ju gått upp!! Fasen. Nu när det bara är 700 m kvar. Typsikt. Ah, det går nog ändå. Snubbel. Nej, jag måste stanna och knyta. Hoppar av på sidan av bandet knyter och sänker hastigheten för att inte fara in i väggen när jag hoppar på igen.
Sådärja, upp med hastigheten igen nu. Måste klara 30 min. Det är väl inom räckhåll?? Lite snabbare kan jag. Vad fort sekunderna löper på! Lite snabbare så ska det gå. Åh, vad trötta mina ben är nu. Men du klarar det. Bara 70 meter kvar, 50 meter, 30 meter, JAAA, 00. Klockan stannar på 29.48. Klarade det!
Bandet kör över på Cool Down 5 min promenad. Gud så skönt. Jag är i mål. Puh.
Svetten rinner om hela kroppen, den tränger ut i varje por. ACn är inställd på 74F (=23C), så det känns svalt när man kommer in från utevärmen, men efter 15 min träning så rinner det... Stretchar och glupar i mig en halvliter vatten. Mot duschen!   

School registration del 1

På förmiddagen åkte vi till Muscogee County Public Education Center där Central Registration Office finns. Jag hade väl inte någon större förhoppning om att vi skulle kunna få klart med registreringen så här på första försöket. Men man måste ju se vad som skulle kunna krångla. Med oss hade vi intyg på vaccinationer, pass med visum, redovisning av den rigorösa hälsoundersökningen vi gjorde i april för att få visum, tandläkarintyg, Håkans order och Army ID nummer som visar vad vi gör här. Det borde ju räcka....

Men nej, vi måste bevisa vilken adress vi bor på och därmed har rätt att gå på den skola som vi tillhör. Vi måste ha med oss en faktura från elbolaget och hyresavi vid nästa besök.

Sköldpadda!

Träffade på denna lilla söta kamrat på min morgonpromenad runt bostadsområdet. Eastern Box Turtle tror vi. Björn blev förstås överlycklig eftersom han drömmer om att få en sköldpadda när han kommer hem. De är ju söta som få!

söndag 22 juli 2012

Pyssel på restaurangen

Det blir så att vi äter ute några gånger i veckan och Björn får oftast ett blad med pyssel där även barnmenyn står på samt ett par kritor. Han börjar bli lite less på det. Roligt då att det på denna pizzeria istället kom in en bit pizzadeg på en tallrik att grejja med i väntan på maten. Fast det var svårt att få till en pizza av den lilla snutten.

lördag 21 juli 2012

Buller

Är amerikanerna okänsliga för buller och oljud? De jobbar med bullrande maskiner utan att använda hörselskydd. Ljudnivåerna på restaurangerna är ofta hög, dels på grund av deras livliga diskussioner och skratt, men också för att bullerdämpning i de flesta fall saknas helt och köks- och diskslammret hörs ut i lokalerna. På WalMart kan det vara ett pipande larm som ljuder timtal i sträck. Man bygger nya bostäder helt nära motorvägarna, visserligen med en bullervall, men ofta blir de nog ändå utsatta för buller långt över de riktvärden som gäller i Sverige. Som tur är har vi en lägenhet med tyst AC anläggning och ett läge mot skogen, så här är vi verkligen inte bullerstörda.

En bil till...

Idag har vi köpt en bil till. Denna gång blev det en Jeep Cerokee för $ 2000. Den får Håkan ha och skrutta fram och tillbaka till Ft Benning med. Man får ingen fin bil till det priset... Vi hoppas den håller fram till jul.

Tyvärr så står man sig rätt slätt utan bil här. Det finns två cykelbanor i stan och det är ytterst sporadiskt med trottoarer. Det finns några busslinjer som trafikeras med halvtimmestrafik, men det är svårt att komma just dit man vill.

Vi bor visserligen nära köpcentrum och restauranger, men efter 700 m promenad i +35 så är man rätt slut. Alltså behöver vi varsin bil, även om vi gärna varit helt utan.

fredag 20 juli 2012

Skjutvapen och galningar

Ingen har väl kunnat undgå vansinnesdådet på biografen i Denver, Colorado. Alltid omskakande när sådant sker. Tyvärr så är det ju en alltför ofta återkommande händelse här. En viktig faktor är förstås tillgängligheten på vapen. Det går utmärkt att köpa vapen på WalMart...

Frågan har förstås diskuterats på Håkans skola idag. Europeernas utgångspunkt är förstås att problemet är just tillgången till skjutvapen. Men amerikanerna anser att "det är människan som dödar, inte vapnen". Och det är ju sant. Men det kanske ska finnas saker som förhindrar galningar att få tag på vapen. Visserligen kan ju den som verkligen vill få tillgång till vapen var som helst i världen få det, men kanske inte på varuhuset.

Nu går, som tur är, inte alla omkring med vapen, men det händer att man ser det. Något som vi naturligtvis tycker är obehagligt. Man får verkligen hoppas att vi inte råkar ut för någon galning, varken här eller någon annanstans.

Vaccineringen klar!

Nu är Björn äntligen färdigvaccinerad efter fyra sprutor under våren och sommaren. Varför detta? Jo, skolan ställer krav på vaccinationer för att man ska få gå i skolan. Och kraven skiljer sig förstås åt mellan delstaterna. Här i Georgia är det samma som det svenska vaccinationsprogrammet + Hepatit A och B samt Vattkoppor. Och även om Björn haft vattkoppor så tog vi inte någon risk med att försöka få det intygat utan har vaccinerat mot det också. Nu har vi ett fint intyg på att det är väl vaccinerat! 

Skönt att ha det klart efter tre besök på sjukhuset (mitt och Björns i tisdags, Håkans besök för registrering i onsdags och dagens sprutbesök) och telefonsamtal för att boka och boka om tider... Återstår proceduren att registrera på skolkontoret. Men vi har ett par veckor på oss, skolan börjar 13 aug, så det ska vi väl klara av.

Solen skiner - till vilken nytta??

Solen skiner för det mesta på oss, jag tror inte att vi hittills har haft en dag utan i alla fall en stunds solsken. Trots det har jag ännu inte sett en enda solfångare eller solcell, eller jo, jag har sett någon solcell för att förse någon teknisk grej längs motorvägen med ström. Men annars inga anläggningar för att nyttja den högst tillgängliga energin som flödar över oss. Tänk om en liten del av varje byggnads takyta skulle täckas av solceller istället för den vanliga takbeläggningen. Vilken enorm miljövinst!

Atlanta har runt 2700 soltimmar per år. I Sverige har vi 1000-2000 soltimmar. Det borde ju gå att få bra fart på nyttjandet av solenergin här. Både för att producera el och varmvatten. När solen skiner så är energibehovet i bostäderna som störst, alla byggnader här har luftkonditionering.

USA är den 2:a största energikonsumenten totalt sett i världen, bara Kina ligger före. USA har den 7e största energikonsumptionen per person, och då är inte energikonsumtionen för importerade varor inkluderade.

Visst har de mål och planer för att minska energikonsumtionen och ersätta olja, kol och gas med klimatneutralare källor, men det känns som det är långt kvar, längre än i Sverige. Vilka krav som ställs vid t ex nybyggnation varierar mellan staterna. På västkusten och runt NY ligger man definitivt före sydstaterna på många miljöområden. Här känns det rätt mörkt (solskenet till trots).

torsdag 19 juli 2012

Att inte ha kallvatten

Eftersom det är varmt mer eller mindre året runt medför det att det inte är kallt vatten i kranen. Ledningarna ligger troligen inte så djupt (inget problem med tjälskjutning) och marken antar ju medeltemperaturen i luften. Men man lär sig tricken. Alltid några liter vatten i kylen och nyttja ismaskinen i frysen flitigt. Äggen kyls alltså med is.

Vi har även vant oss vid att vattnet är starkt klorerat. Men vi vill helst ha det väl kylt för att dricka. Men att koka the på klorvattnet går faktiskt inte, så det får bli köpvatten till det.

onsdag 18 juli 2012

Björn leder!

Vi köpte ett ord-spel idag; WordThief. Det är lite som alfapet, men man bygger inte ordflätor. Och minsann. Björn leder stort över mamma. 107-66. Fortsättning följer i morgon....

Springa i skogen

I morse var det hyggligt svalt, dvs under +30C, och jag begav mig ut på morgonpromenad. Kom på att jag skulle göra ett nytt försök att hitta den stig som jag fått beskriven av en av de boende en gång. Detta var tredje försöket....

På den äng som jag skulle korsa stod en hjort (White Tailed Deer) och höken (Sharp-shinned Hawk) utstötte varningsläten (ungar ute ur boet?). Tog det som goda tecken. Och se, där hittade jag början på stigen! Förstod att den hörde till det stigsystem som jag sett skyltar om vid The Botanical Garden som ligger på andra sidan skogen. Och där i skuggan av träden, på mjuka stigar var det så härligt att springa!

Möjligt att nå hemifrån, utan att åka med bilen. Mjukt underlag och skuggande träd. Lätt kuperat. Kan inte bli bättre! Visserligen tog det inte mer än en kvart att springa igenom stigsystemet, men nästa gång blir det fler varv.... Så mycket bättre än löpbandet på gymet. 

tisdag 17 juli 2012

Meet & Greet Reception

Ikväll har hela familjen deltagit i ännu ett välkomstevent för alla internationella studenter. På bilden är det den tyska frun Marika som är glad över att ha kommit bort från hemmet en stund...

Nu skulle vi träffa varandra och lite "locals" här för mingel och middag. Vi trodde att vi skulle få de "värdfamiljer" som utlovats oss, men det verkade inte vara syftet. Björn som längtar efter att lära känna fler barn blev lite besviken (inga andra barn var med än tyska Karl, 2,5 år), men Björn vågade i alla fall prata med de vuxna som pratade med honom, så det blev en bra engelskalektion. Och vi fick en trevlig stund med prat och lite nya kontakter.

Fort Benning är stort. Riktigt stort.

Vi besökte ju Ft Bennings sjukhus idag. Det kan tyckas märkligt att armén har ett eget sjukhus. Men det är en stor bas. Över 130 000 människor jobbar där, både militära och civila. En hel del bor även inne på basen. Som jämförelse kan jag säga att hela det svenska försvaret, inklusive hemvärnet, består av ca 50 000 man. 

Inne på Ft Benning finns även köpcentrum, snabbmatsrestauranger, kyrkor och sportanläggningar. Har man passerat vakten (visat ID) så rör man sig fritt inne i större delen av området. Och det är ett stort område, totalt nära 800 km2 söder om Columbus city. Den som bor där inne kan säkert vara där många månader utan att egentligen behöva lämna området eftersom den mesta servicen finns där. Men jag är glad att vi INTE bor där inne utan i det civila samhället.

Att försöka vaccinera sig

Idag har även Björn och Susanna besökt Ft Benning med syfte att försöka få klart med alla vaccinationer och vaccinationsintyg som krävs för att Björn ska få gå i skolan. Till att börja med så verkade det inte så komplicerat. Vi beökte Mrs Rose på International House som hjälper oss med ditt och datt i det Amerikanska samhället. Jodå, det skulle räcka med våra Army ID för att ordna med det. Vi beger oss till basens sjukhus (ungefär lika stort som Falu lasarett skulle jag tro).

Efter lite letande så kom vi så småningom till rätt "lucka". Jodå, det ska gå att få Björns svenska vaccinations intyg införda på den blankett som krävs för skolan. Så behöver vi boka en tid för den återstående sprutan som krävs. Men då måste vi registera oss först och där tar det stopp eftersom vi inte har med Håkans Army ID eller ID nummer som motsvarar deras Social Security Number. Och vi måste dessutom ha med Håkans "Order". Håkan har lektioner hela dagen med redovisning av hemuppgifter. Alltså kan vi inte boka tid utan måste komma tillbaka en annan dag för att registrera oss och boka tid för att en tredje dag komma tillbaka och slutligt få spruta och vaccinationsintyg...

Man känner sig verkligen handikappad och mindervärdig när man inte kan göra saker på egen hand, utan makens ID och eskort...

måndag 16 juli 2012

Med skogen utanför fönstret

Utsikt från uteplatsen med gångväg och bäck
Vi har sådan tur att vi fått en lägenhet på bottenvåningen mot en liten bäckravin i bostadsområdets utkant. Det ger oss lite naturupplevelser och möjligheter att lära oss mer om naturen här utan att ens behöva lämna lägenheten.

Vi har vid flera tillfällen sett en liten rovfågel, en Sharp-shinned Hawk som verkar ha sina jaktmarker här. En morgon såg jag även en Pileated Woodpecker som lyste med sin röda hjässa. Men det är inte så mycket fågelsång så här i hettan, det var det mer av när vi var här i maj.

Jag ska försöka lära mig några av trädarterna, men det är en riktig utmaning eftersom bara ekarna representeras av minst 40 olika arter i regionen. Och vår svenska ek, Quercus robur, är inte en av dem. Ja, jag kan faktiskt säga att inte en enda av våra svenska arter finns här. Jag kan möjligen komma på någon enstaka exotisk trädsort som jag lärde mig på växtkurserna i Skåne som växer vild här....

Men så är det ju ett annat klimat, subtropiskt, med hög luftfuktighet (just nu runt 60%) och en medeltemperatur på +4-5 grader (Celcius) i januari och +26 grader (C) nu i juli.    

Förmiddagsbestyr

Vi har så smått fått lite vardagsrutiner här. Håkan åker ut till Ft Benning väldigt tidigt. Klockan ringer 4.55 för att vara på plats för morgonfys kl 6. Så tidigt måste det vara för att hinna med det innan det blir alltför hett. Vilken tur att vi andra kan sova vidare....

Björn skypar och spelar med sina kompisar i Sverige medans jag tar en morgonpromenad runt området, bäddar sängarna och städar lite (lyssnandes på något Sommar i P1) innan det är dags för dagens engelskalektion. Vi jobbar 30-60 min med läsning, skrivning och prat. Det går framåt och ordförrådet och känslan för språket byggs så sakta upp. Vi använder mest en bok som Björn fick av en klasskompis (Tack Ivan!) "Min första engelska ordbok" och en bok vi hittade på bokhandeln hemma "Engelska aktivitetsboken". Men som omväxling kör vi även en del övningar vi fick från skolan hemma samt Star Wars böcker vi köpt här. Också pratar vi ju en del engelska under dagarna, både med varandra och med andra.

På förmiddagarna brukar vi också försöka komma ut och spela boll en stund (soccer eller american fotball), men idag är det för varmt redan nu på förmiddagen, så det får bli lite bollspel i poolen istället.

söndag 15 juli 2012

Många bilar och många filer

Att köra in i Atlanta innebär förstås att samsas med många andra bilar. De stora huvudlederna genom och runt stan har någonstans runt 8 filer. I varje riktning. Då gäller det att veta i tid i vilken fil man ska ligga när det är dax för att ta av från motorvägen....

Men med hjälp av GPSen går det faktiskt bra, den talar snällt om när det är dax att byta körfält, och kör man fel så räknar den raskt ut en ny väg. Och det är faktiskt lugnare tempo än i Stockholm. Andra trafikanter visar mycket hänsyn och hjälper till med filbyten. Visst är det svettigt och man är rätt matt efteråt eftersom det gäller att hålla koll på filer och bilar, men det är absolut ingen omöjlighet att ta sig fram i storstan.

Hur man kommenterar

Det är inte så tydligt hur man lämnar kommentarer här på Blogger. Om ni vill göra det gör man så här:
  1. Klicka på "Kommentarer" under inlägget
  2. Skriv i kommentarsrutan
  3. Välj alternativ i rullisten "Kommentera som". Om man har ett google konto och är inloggad där kommer det alternativet upp automatiskt, annars kan ni välja "namn/webbadress" eller anonymt längst ned. 
  4. Klicka på "Publicera" 
  5. Svara på kontrollfrågan (det syns förvrängdra siffror och ord som du ska skriva av)
Klart!

Inte svårt, om än lite omständigare än på Facebook.

Vi vill gärna ha kommentarer och frågor på våra inlägg, så kommentera gärna!!!

Knäckebröd med Kalles

Eftersom vi var på IKEA igår så passade vi på att köpa lite svensk mat: knäckebröd, Kalles kaviar, senap, sill, gravad lax, lingonsylt mm. Inte för att vi längtar extremt mycket efter det, men det är ju ändå gott. Och det var verkligen gott med kokt ägg och kaviar på knäckemackan till frukost idag.

Men vi köpte inte köttbullar, det gör vi ju godare själva. Björn saknar falukorven, men någon sådan såg jag faktiskt inte, och hade nog inte köpt någon även om det funnits. Det finns andra godare korvar här!

lördag 14 juli 2012

IKEA

Eftersom vi idag var tvungna att lämna hyrbilen vi haft i 3 veckor på Atlanta Airport passade vi på att besöka IKEA i Atlanta.

En härlig upplevelse! Leklandet hette Småland och det mesta var väldigt likt ett svenskt IKEA, det enda som skiljde sig något var restaurangmenyn och att det finns en liten svensk delikatessaffär utanför kassorna. På restaurangmenyn fanns det "Swedish meatballs" och gravad lax, men i övrigt var det amerikansk meny med t ex "Chickenbites & fries". Och stora portioner. Vet inte om det är 15 köttbullar/portion i Sverige. Men vi blev mätta.

Kom därifrån med två fulla blå kassar, databord till Björn och lampor till vardagsrum och kontor/gästrum. Det var skönt att kunna hitta en del av de saker vi förgävets letat efter i Columbus. T ex grytunderlägg, möbeltassar och påslakan. Små detaljer som underlättar vardagen... 

fredag 13 juli 2012

Nyklippt!

Ikväll tog Björn mod till sig och gick till samma frisörsalong som Håkan var på tidigare i veckan. Det blev en lyxig behandling med insvepning av ansiktet i varm handuk samt huvud- och axelmassage. Och så en snygg frisyr förstås!

Miniorm

I kväll såg vi vår första orm här i Georgia. Men den var inte så skräckinjagande, ca 1,5 dm lång. Tror att även detta är ett barn och inte så lätt att artbestämma. Det finns 7 giftiga ormar i regionen, och vi hoppas att detta inte var en av dem, även om den är söt.

Minigrodor

Vid bostadsområdets dagvattendamm vimlar det av grodbarn i centimeterstorlek. Denna sitter i Björns hand. Väldigt söta!

torsdag 12 juli 2012

Columbus Botanical Garden

Idag på förmiddagen var det riktigt behaglingt ute, dvs mulet och +80F (=26C) så vi passade på att besöka Columbus Botanical Garden som ligger nära lägenheten. Det visade sig vara en privaträdgård som donerats till allmänna ändamål. Liten, men vacker.

Hibiskusen i stod i full blom och i kryddträdgården doftade det ljuvligt av lavendel, rosmarin och timjan. En skön förmiddagsutflykt.





  



onsdag 11 juli 2012

Sopsortering??

Inte för att jag hade förväntat mig det, men jag hade ändå hoppats lite på att det skulle finnas någon form av sopsortering, men icke. Inte ens insamling av glas och metall eller giftiga saker som t ex batterier. Detta är bostadsområdets container där man slänger allt som sedan pressas in i en annan container och körs iväg. Vart? Bränns det? Deponeras? Skickas till Afrika? Ingen aning. Vill helst inte tänka på det. Den enda form av sortering som finns utgörs av kökskvarnen där allt organiskt kan malas ned och spolas iväg.

För det handlar nog just om det, att spola iväg det. Inte ta till vara näringen eller energin i det. Väldigt effektivt är det i alla fall, här om dagen slukade köksmonstret (det låter väldigt illa och hela diskbänken skakar) en portion nykokt pasta i ett nafs. Bara att koka nytt...

Vi som är vana vid att sortera det mesta och bara slänga ca 2 påsar/veckan i soptunnan mår smått dåligt av detta. För allt är ju dessutom superförpackat. Det blir lätt 2-3 påsar/dag här.

Lite mer om Columbus

Jag skrev ju lite om floden och staterna igår, och idag blir det lite mer om Columbus. Floden är den gamla livsnerven i staden, det byggdes kraftverk som försörjde industrin och upp till detta kraftverk gick det transporter på floden. Bomull transporterades upp från bomullsfälten längre söderut och spanns och vävdes till textiler. Det fanns också metallindustri och tegelbruk. Detta var under 1800-talet och en bit in på 1900-talet.

På bilden i gårdagens inlägg ser ni de stora tegelbyggnaderna som var industri tidigare. Nu är en del av industribyggnaderna ombyggda till lägenheter och för bland annat Columbus State University. Kraftverket håller de på att riva och istället ska en forspaddlingsarena anläggas. Det är alltså en stad som har bytt profil och inriktning. Att det är ett relativt stort universitet som har en stor del av sina instituitioner inne i centrum gör att det är lite liv i centrum, även om det bara en gata med affärer och barer/restauranger. Trots att det  i Greater Columbus area bor ca 450 000 personer (vilket gör det till den 3:e största i Georgia och på topp 125 i USA) är inte centrum större än i Säter... Men köpcentrum finns det gott om i den utspridda staden. Och dessa ligger förstås längs dagens livsnerver, the Highways.  

tisdag 10 juli 2012

Gränsfloden


Columbus ligger på gränsen mellan delstaterna Georgia och Alabama och delstatsgränsen utgörs av Chattahoochee River. Bilden är tagen på 4th July när det var ett gemensamt firande och bron vi står på var avstängd för biltrafik (en stor grej att stänga av en väg). På den högra (östra) sidan ligger downtown Columbus och på vänstra (västra) sidan ligger Phenix City.

Phenix City är betydligt mindre än Columbus, 30 000 vs 200 000 invånare i city och Phenix känns verkligen som en liten håla. Vi har inte lyckats identifiera något slags centrum på våra turer över dit, men i Columbus finns faktiskt ett trevligt litet centrum, även om det bara är ett par kvarter på ömse sidor om en gata.

Genom att det är två olika delstater är det olika lagar som gäller på de olika sidorna av floden. Till exempel har Georgia strängare alkohollagstiftning, det går inte att köpa alkohol på supermarkets på söndagar och de har lägre promillegräns (0,8) för rattfylla. Det är också två olika tidszoner, i Georgia är det Eastern time (-5 GMT) och i Alabama är det Central time (-6 GMT). Men solen går ju förstås ned samtidigt, fast vid olika klockslag...

måndag 9 juli 2012

Smådjur



Det är rätt gott om kräldjur här, grodor och olika slags ödlor. De är som tur är små och söta, de som vi sett hittills. En kväll när vi kom hem sent så var det grodinvasion i det öppna trapphuset. 5 bruna grodor och 1 grön såg vi på vägen in i lägenheten.


















Idag smet denna ödla in genom altandörren. När den var ute var den lika grön som våra planteringsbaljor, men när den kom in blev den lika brun som golvet. En kameleont! Som tur var fick vi ut den igen efter fotograferingen. Golvlisten är 9 cm hög, så med svansen så var den ganska lång. 

Och så har vi en massa cikador som spelar ideligen, vissa låter riktigt högt, som denna som var inne i trapphuset och lät som en vattenspridare.

söndag 8 juli 2012

Värme - men inte så farligt här

Såg en artikel på DN.se om värmen här i USA

http://www.dn.se/nyheter/varlden/mordande-varmerekord-i-usa

Visst är det varmt här i Columbus, men denna vecka har det hållit sig under 40 grader. Men det är varmare i andra delar av USA och stora problem med bränder i Colorado t ex. Förra helgen var det enligt uppgift +106F (=41C) som varmast här i Columbus, vilket invånarna själva inte ens verkar vara vana vid.  Ikväll när solen gått ned så är det ca +35, dvs lite behagligare än de +38 som var under eftermiddagen. Men fortfarande för varmt för att man ska orka göra något så fysiskt som att springa. Och vi går ingenstans utan minst en vattenflaska.

Lunchbjudning

Idag har hela familjen blivit bjudna på lunch som ordnades för de internationella studenternas och deras familjer. Skolan ordnar en del sådana här aktiviteter, t ex var vi på rundtur i Columbus i torsdags. Men dagens lunch var ordnad av någon slags organisation som vill ta hand om oss besökande familjer. Så vi var hemma hos ett äldre par med stort hus och pool och umgicks med andra internationella och nationella familjer. Trevligt och gott.

Amerikanerna är verkligen duktiga på att intressera sig för oss och välkomna oss. De vill verkligen att vi ska få ett gott intryck av USA. Hur duktiga är vi på det när vi har besökare i Sverige? Inte särskilt, va?

Volvo

Igår köpte vi bil! (vi har en hyrbil nu som vi måste lämna tillbaka nästa vecka) Och vad köper svenskarna - om inte en Volvo V70 kombi. Det känns liksom säkrast, vi kan ju INGENTING om amerikanska bilar. I och för sig så finns det också en massa japanska bilar, men det blev ändå en Volvo. Björn är lite besviken, han hade hellre velat haft en Jeep eller Landrover, men vi måste ha en till bil så det kommer en chans till...

Men det är inga finbilar vi köper här, vi ska ju bara vara här i 6 månader och vill inte låna pengar till att köpa bil, så det får bli de billigaste bilhandlarna som får besök av oss. Till vår hjälp hade vi en kurskamrat från Tjeckien som också är på jakt efter en bil i samma prisklass som oss. Denna bil kostade runt $ 5100, dvs runt 35000 SEK.

Att det blev en kombi är nästan lite märkligt, det är nästan bara sedanbilar eller vans som rullar här. Kombis av svenskt snitt är otroligt ovanliga (typ en på 10000 eller något). Vår kombi ser väldigt liten ut jämfört med de stora amerikanska bilarna eftersom även sedanerna är stora. Småbilar är väldigt ovanliga, men ibland ser man en och annan. Detta med att ha bränslesnåla bilar har liksom inte riktigt slagit igenom här.....  

lördag 7 juli 2012

Odling

Det är klart att jag måste ha lite odling på vår terass. Tre tomater, chili, paprika och kryddor. Alltid något!

Åska

I natt var det ett häftigt åskväder över Columbus. Vid midnatt var det i princip ljust hela tiden av alla blixtar. Svårt att sova tyckte jag, men resten av familjen sov som stockar. Ett 60-tal träd har blåst ned och upp mot 50 mm regn föll står det på lokaltidningens hemsida. Det var inte det första åskvädret vi varit med om här, men definitivt det mest intensiva. Idag är det väldigt fuktigt och stilla. Bara runt +25C nu på fm, så det går att vara ute och spela boll en stund utan att storkna.

fredag 6 juli 2012

Katten

Vi saknar naturligtvis våra husdjur, men det finns ju djur här också. Björns kompis Sebastian har två vuxna hundar och tre valpar som vi brukar busa med ibland. Så har vi denna mycket snackiga katt som brukar hålla till vid en parkering som vi använder för bollspel.



Och djuren där hemma då - Tilja har det bara bra hos farmor. Men Sotis tyckte inte att det var bra hos mormor och gick sin väg efter ett par dygn och har inte setts till sedan dess. Om någon ser en svart långhårig katt vid vår gård i slutet av sommaren så är det nog Sotis, se bild nedan.

torsdag 5 juli 2012

Äntligen uppkopplade!

Nu funkar äntligen internet, TV och telefon i lägenheten. Superskönt! Vi behöver inte gå till poolhuset eller andra WiFi-ställen för att komma i kontakt med omvärlden. Det innebär att vi har större tillgång till Skype, Facebook och andra sociala medel, t ex bloggen. :))
 
Björn firar genom att visa Sebastian Minecraft och Sebastian visar sina favoritspel.

Telefonnummer hemma: (001) 706 507 3715

Våra Skype ID:
Susanna: susbro72
Björn: gurgel03
Håkan: hakbro75

Vad är Skype? Kommunikationsprogram där man kan köra videosamtal eller vanliga samtal genom dator eller smartphone. Gratis och smidigt, läs på http://www.skype.com/intl/sv/home om hur man gör.

Björn har blivit amerikan

Ja, efter gårdagens nationaldagsfirande har Björn bytt till amerikansk stil. Och ja, han förstår en hel del amerikanska och snackar på när inte vi föräldrar är i närheten....

4th July

Igår var det nationaldagsfirande här i det stora landet. Kring poolen var det fullt med folk från lunch och frammåt som grillade och drack öl (eller vad man nu ska kalla blasket). På kvällen åkte vi ned till "The River Walk" inne i Columbus där det var lite diverse aktiviteter med lekar för barnen, massa mat- och glasstånd och sedvanligt marknadsstrunt. Björn hittade till sin lycka en hel påse blått sockervadd. Kvällen avslutades med fyrverkerier. Men det var inga parader eller patriotiska tal och sånger utan rätt avslappnat. Men detta är ju södra USA och just i Columbus stod ett av de sista slagen i inbördeskriget mellan nord- och sydstaterna, något som kanske fortfarande präglar....

onsdag 4 juli 2012

Melonsäsong

Det är säsong för vattenmeloner nu. Häromdagen kom Björn hemrullande med denna gigant som han fått av grannen som i sin tur fått ett helt gäng på Ft Benning där pappan jobbar. Vi högg in på den idag. Saftig och fin. Även körsbär och nektariner är utmärkta just nu, men jordgubbarna är på sista versen verkar det som.

tisdag 3 juli 2012

Ft Benning

Idag har hela familjen besökt Fort Benning för att få Army ID (B och S får för "tillhörande familj"). I den lilla byggnaden där Håkans första tid kommer att vara lyckades Björn leta på den svenska flaggan i den långa raden av flaggor från väldigt många länder i världen (många flaggor vi inte kände igen, måste nog plugga på lite...).

För den som är specialintresserad av vad Håkan har för sig på kursen kan man följa hans egna blogg:  
http://fightingbiscuit.blogspot.com/

De första dagarna har det mest varit förvirrat (så även när vi skulle få våra ID). Men Håkan lyckades så bra på sitt engelskaprov att vi var tvugna att fira lite på WaffleHouse.

måndag 2 juli 2012

Städning a'la 50-tal

Idag har Håkan börjat sin kurs så Björn och jag har vår första dag för oss själva. Och jag har kännt mig riktigt hemmafruig med städning och tvätt på förmiddagen. Dessa små tråkiga sysslor kan också vara rätt fascinerande med den utrustning som finns här. USA hade uppenbarligen sin storhetstid på 50-60-talen det känns som mycket har stannat i utveckligen sedan dess...

Tvättmaskinen är toppmatad med en trumma som roterar runt sin axel. Hyggligt effektiv och som tur är automatisk vad det gäller programmen, minns att när jag var i Australien (som har rätt lika standard) för 14 år sedan att man var tvungen att fylla på vatten manuellt och sedan ställa in centrifugering när själva tvättprogrammet var klart. Torktumlaren funkar fint, men man får se upp så att det inte blir superhett.

Den mest speciella hushållsmaskinen är dammsugaren. Låter extremt mycket och är väldigt ineffektiv, så idag valde jag sopkvasten istället. Men det funkar ju bara i halva lägenheten, sovrummen är försås försedda med långlurviga heltäckningsmattor. Kvast och golvmopp är också av modell 60-tal....

Framförallt låter alla maskiner väldigt mycket. Man går gärna ut när man diskar eller tvättar. Men dammsuger man så måste man ju vara där och stå ut. Får väl köra med öronproppar.

söndag 1 juli 2012

Inte så lätt att få kommunikationen att fungera....

Vi har inte någon uppkoppling i lägenheten ännu, trots att tjejerna som jobbar på kontoret här på boendet försökt att hjälpa oss ordna med avtal trots att vi inte har något Social Security Number. Vi hoppas alla att det fixar sig i början av veckan. Med det kommer även TV och telefon. Just nu måste vi gå till poolhuset där det finns WiFi nätverk och lånedatorer om vi vill koppla upp oss.

I ett par dagar har vi försökt få till telefonabbonemang som fungerar, och inte heller det är lätt. Håkan har lyckats fixa ett till sin jobbtelefon nu i alla fall, men sedan var det stopp. När vi försökte ordna ett abbonemang till Håkans iPhone så gick vi för det första bet på att teckna det abbonemang vi ville eftersom vi inte har något Social Security Number och sedan fick vi ett abbonemang med vissa begränsningar (som var öppet för alla, även utan SSN). Men då visade det sig att Håkans telefon är låst till Telia abbonemang.... Frustration!!

Återstår min iPhone. Men den totaldog på midsommarafton, så den lämnade jag till chefen för att få den fixad. Nu är den vid liv ingen och kommer väl på posten om någon vecka eller så.... Och då hoppas vi verkligen att vi kan få till ett abbonnemang som fungerar till den.

I morgon börjar Håkans kurs och vi får förhoppningsvis hjälp med SSN och andra praktiska saker som underlättar livet här.

Om ni vill ringa oss, ring på mitt mobilnummer 076-8074878 eller Håkans USA nummer 001-706 289 9045.

Soft söndag

Det är söndag och vi har lyckats ställa om oss så vi kan sova på mornarna. Skönt! Efter den dagliga stunden med engelskaplugg och ett morgondopp i poolen har vi åkt och fikat på ett favvoställe, en bokhandel med fik. Björn har köpt en Star Wars bok för att läsa mer engelska.